Shekerinska nga Lisbona: kemi hedhur hapat e parë drejt bashkëpunimit intensiv në mbrojtje me Portugalinë


Ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska, sot nga Lisbona, ku ndodhet në vizitën e parë zyrtare të një ministri tonë të Mbrojtjes në Portugali në 30 vitet e fundit, tha se takimet e shumta të suksesshme në nivelin ministror dhe ushtarak, i hapën rrugën marrëdhënieve në mbrojtje dhe bashkëpunimit më të madh politik midis dy vendeve.

„Portugalia ishte një nga vendet anëtare të NATO-s që e para që filloi procesin e ratifikimit të marrëveshjes sonë të NATO-s, që ishte një gjest i mbështetjes së madhe miqësore dhe një shans për të pasuruar bashkëpunimin tonë dypalësh të mbrojtjes. “Kjo është arsyeja pse ne biseduam se si të pasurojmë marrëdhëniet e mbrojtjes dhe si të krijojmë mundësi për një bashkëpunim më të madh politik midis dy vendeve tona,” tha ministrja.

Shekerinska theksoi se nënshkrimi i një Marrëveshjeje për Bashkëpunim Mbrojtës tashmë është iniciuar dhe se hapat e parë drejt intensifikimit të marrëdhënieve të ndërsjella të mbrojtjes do të jenë stërvitjet e përbashkëta midis forcave speciale dhe në fushën e mbrojtjes kibernetike.

„Ne ramë dakord që hapat e parë në bashkëpunimin e mbrojtjes të jenë stërvitjet e përbashkëta midis forcave tona speciale, por edhe bashkëpunim i shtuar në fushën e mbrojtjes kibernetike, një temë kjo e rëndësishme për të gjithë anëtarët e NATO-s dhe veçanërisht e rëndësishme për ne si anëtari i 30-të i Aleancës”, tha ministrja.

Lidhur me zhvillimin e kapaciteteve të mbrojtjes kibernetike, ministrja Shekerinska pas vizitës së Agjencisë së NATO-s për Komunikim dhe Informim në Lisbonë, tha se stafi ynë tashmë është duke ndjekur kurse në këtë qendër që ofron trajnime të shkëlqyera në fushën e mbrojtjes kibernetike.

„Anëtarësimi në NATO na e ofroi këtë si një mundësi të re – për të pasuruar mbrojtjen, por edhe për të pasuruar bashkëpunimin politik me vendet që janë të rëndësishme në NATO, por edhe vendet që janë të rëndësishme në Bashkimin Evropian dhe ne e përdorim atë mundësi edhe këtë herë – “për të treguar se Maqedonia e Veriut është një vend që qëndron pranë asaj që është rënë dakord, se është një vend ku mund të llogaritet dhe se është një vend që investon në mbrojtjen e saj, por gjithashtu investon në vlerat e Aleancës”, përfundoi ministrja e Mbrojtjes.

Други вести
Skip to content