Shekerinska në Samitin e Ballkanit Perëndimor 2021: Ballkani është test për përkushtimin, forcën dhe ambicien e Bashkimit Evropian

„Nëse Evropa dëshiron të kuptohet seriozisht si një lojtar global, ajo duhet të marrë parasysh seriozisht vendimet që na presin. Ballkani ka qenë gjithmonë një provë lakmusi për dëshirën, përkushtimin, forcën dhe ambicien e Evropës. “Tani është koha për të treguar përsëri këtë nxitje dhe ambicie evropiane,” tha ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska në Samitin e sotëm të Ballkanit Perëndimor, të titulluar “Promovimi i Inkluzivitetit dhe Solidaritetit Evropian”, i mbajtur në Shkup, organizuar nga prestigjiozja “Ekonomist“.

Duke përmendur mungesën e entuziazmit në Bashkimin Evropian për procesin e zgjerimit, ministrja theksoi se Maqedonia e Veriut ndërkohë ka punuar shumë dhe ka dhënë më shumë seç duhet.

„Marrëveshja e Prespës, Marrëveshja e Fqinjësisë së Mirë me Bullgarinë, politika të tilla si transparenca, liria e medias – të gjitha këto çështje të rëndësishme u realizuan sepse ne e morëm seriozisht detyrën tonë dhe e realizuam. “Anëtarësimi ynë në NATO, i cili ndodhi vitin e kaluar, na dha hapësirë për të marrë frymë më lirshëm, por për Maqedoninë e Veriut ne gjithmonë kishim një qëllim të dyfishtë – ai është anëtarësimi në NATO dhe Bashkimin Evropian,” tha Shekerinska.

Lidhur me përvojat nga zgjerimi i Bashkimit, ministrja vuri në dukje se edhe pse disa nga shtetet anëtare nuk janë të kënaqur me këtë proces, ajo që të gjithë duhet të pyesin është se si do të dukej skena gjeopolitike evropiane sot, po të mos ndodhnin dy zgjerimet e mëdha dhe të fundit.

„Cilat do të ishin sfidat gjeopolitike për Bashkimin Evropian nëse udhëheqësit e Unionit 20 vjet më parë nuk do të ishin aq të guximshëm për të ecur përpara. “Duhet të jetë një kujtesë për udhëheqësit aktualë të Bashkimit Evropian se siguria bëhet një sfidë sa herë që injorojmë gjeopolitikën”, tha ministrja.

Shekerinska gjithashtu kujtoi rëndësinë e anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në NATO

„Tonet e larta mes Kosovës dhe Serbisë janë shqetësuese, por ne nuk kemi frikë nga eskalimi sepse jemi anëtarë të NATO -s. “Kjo është vlera e anëtarësimit tonë si aleati i 30 -të,” tha Shekerinska.

Diskutimi i panelit u ndoq gjithashtu nga Baiba Brazhe, Ndihmës Sekretare e Përgjithshme e NATO-s për Diplomacinë Publike, Xhon Negroponte, ish Zëvendës Sekretari i Shtetit i SHBA, Ian Lesser, President i Fondit Marshall Gjerman, dhe Otto Anastasakis nga Universiteti i Oksfordit.
Ministrja Shekerinska konkludoi se ajo që është vërtetë e nevojshme është që Bashkimi Evropian të përmubush në drejtim të zgjerimit, ashtu siç bëri Maqedonia e Veriut në drejtim të reformave. Përndryshe, ajo dërgon mesazh të gabuar në rajon, duke hapur rrezikun e mosmarrëveshjeve të ngrira të gjata në Ballkan.

Други вести
Skip to content