Shekerinska: Me Planin e ri për integritet, lëmë zero hapësirë korrupsioni në mbrojtje

Ministria e Mbrojtjes miratoi Planin e dytë për integritet për periudhën 2021 – 2024, i cili është një nga politikat kyçe kundër korrupsionit dhe është praktikisht një mjet që lë zero hapësirë për korrupsion në mbrojtje.

Ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska, në prezantimin e sotëm të Planit për Integritet, theksoi se Ministria ka qenë jashtëzakonisht aktive në fushën e llogaridhënies dhe transparencës, të cilat janë bazë për mbrojtje efikase dhe të përgjegjshme.

„Në vitin 2020 ne ishim Ministria e parë në historinë tonë që u bëmë lider në aspektin e transparencës aktive, dhe këtë vit ne jo vetëm që e ruajtëm këtë vend të parë, por arritëm të arrijmë një rezultat 100% sa i përket kritereve me të cilat transparenca aktive është vlerësuar. Kjo transparencë aktive është jashtëzakonisht e rëndësishme sepse është një nga mjetet më të forta për hapjen, llogaridhënien dhe luftën kundër korrupsionit. Gjithashtu treguam rezultate të shkëlqyera në matjen e integritetit të mbrojtjes nga “Transparency International”. Për shkak të kësaj politike në drejtim të luftimit të korrupsionit, krijimit të integritetit dhe transparencës aktive, Maqedonia e Veriut është bërë vendi i dytë në Evropën Qendrore dhe Lindore për sa i përket integritetit në sektorin e mbrojtjes. Kemi arritur sukses në këtë hulumtim, në këtë analizë të jemi më mirë se 4 shtete anëtare të BE -së dhe 6 vende që prej më herët janë anëtare të Aleancës së NATO -s dhe kjo dëshmon se edhe para se të bëheshim anëtare e NATO -s ne kemi zbatuar politika që shikojnë përpara dhe janë “më ambicioze se të tjerat”, tha ministrja.

Duke promovuar Planin e ri të Integritetit të Ministrisë së Mbrojtjes, për periudhën 2021-2024, ministrja tha se qëllimi i përgatitjes së tij është të zhvillojë një sektor transparent të mbrojtjes me një sistem të zhvilluar që do të garantojë integritet në baza ditore.

Shekerinska informoi se ky Plan Integriteti fokusohet në sistemin e menaxhimit të burimeve njerëzore, parandalimin e konfliktit të interesit, eliminimin e rreziqeve të korrupsionit gjatë pjesëmarrjes në misionet ndërkombëtare, forcimin e integritetit të prokurimit publik, por gjithashtu krijimin e mekanizmave të brendshëm më të fortë.

„Transparenca dhe integriteti janë përbërësit kryesorë nëse duam të zhvillojmë të ashtuquajtura institucione rezistente dhe shoqëri rezistente. Dhe është kjo rezistencë që po bëhet përparësia e re e NATO -s. Rezistenca ndaj krizave, rezistenca ndaj problemeve të importuara, rezistenca ndaj dezinformatave, rezistenca ndaj ndikimeve të jashtme – të gjitha këto mund t’i krijoni në një shoqëri nëse e zhvilloni atë shoqëri dhe ato institucione me transparencë dhe integritet. “Ky Plan Integriteti nuk është vetëm pjesë e luftës sonë kundër korrupsionit, por edhe pjesë e strategjisë sonë për të zhvilluar një shoqëri rezistente dhe institucione rezistente,” tha ministrja.

Ministrja falënderoi për angazhimin e fortë të ekipit të ekspertëve në Ministri, ekspertëve nga Qendra Norvegjeze për Integritet që ishin përfshirë në mënyrë aktive gjatë hartimit, si dhe sektorin joqeveritar në vend nga i cili u morën këshilla të vlefshme për përmirësimin e Planit për Integritet.

Atasheu norvegjez i Mbrojtjes i akredituar për Maqedoninë e Veriut, Doug Magne Lunde, tha se fakti që Maqedonia e Veriut kohët e fundit u bë anëtare e Aleancës së NATO-s – nuk do të thotë që procesi i reformës duhet të ndalet, por përkundrazi, të gjithë aleatët, të vjetër dhe të rinj duhet të vazhdojnë fokusimin në qeverisjen e mirë dhe masat kundër korrupsionit.

„Është e rëndësishme të minimizohen faktorët e rrezikut duke forcuar rezistencën institucionale. Ne të gjithë duhet të sigurohemi që personeli mbrojtës, civilët, si dhe pjesëtarët e Armatës, të njohin dhe respektojnë rregullat dhe rregulloret e integritetit në mënyrë që të mbrojnë integritetin dhe të sigurojnë që standardet e larta të nevojshme të përmbushen. Kjo do të thotë se ky plan është një kontribut i vlefshëm shtesë i Maqedonisë së Veriut dhe Norvegjisë për Aleancën tonë, si dhe për Programin e NATO -s për Ndërtim të Integritetit të, i cili kërkon të forcojë strukturat e integritetit në të gjitha institucionet e NATO-s dhe në institucionet e vendeve anëtarë,” tha Lunde.

Plani i Integritetit 2021-2024 është një dokument publik që mund të gjendet në faqen e internetit të Ministrisë së Mbrojtjes ku rezultatet e raporteve që do të përgatiten çdo gjashtë muaj do të bëhen publike.

Други вести
Skip to content