Shekerinska dhe Bërns: Maqedonia e Veriut ndër pesë vendet në të cilat është aktivizuar 4SFAB , Brigada Amerikane për Asistimin e Forcave të Sigurisë

Ministrja Radmila Shekerinska sot mori pjesë në ceremoninë me rastin e fillimit të stërvitjes së Grupit të Batalionit të Lehtë të Këmbësorisë me vendndodhje në kazermën “Jane Sandanski” në Shtip, të cilin do ta kryejë Brigada Amerikane për Asistimin e Forcave të Sigurisë, e njohur si 4thSFAB, apo “Security Forces Assistance Brigade”.

Në ceremoninë ku morën pjesë ambasadorja amerikane Kejt Mari Bërns, ekipi i SFAB, shefi i Shtabit të Përgjithshëm Vasko Gjurçinoski dhe përfaqësues të tjerë të Armatës, si dhe nga ambasada e SHBA-së, ministrja u shpreh e kënaqur që Maqedonia e Veriut është një nga pesë vendet evropiane që përdorin këtë ndihmë amerikane.
“Kjo është hera e parë që ushtria amerikane përdor Brigadën e 4-të për të ndihmuar forcat e sigurisë në Evropë. Nuk është rastësi që një nga pesë vendet që kanë marrë këtë mbështetje është pikërisht Maqedonia e Veriut”, tha Shekerinska.

Stërvitja amerikane, tha ajo, është një nga më prestigjiozët në botën e aftësive ushtarake dhe përgëzoi GBLK-në dhe Batalionin e Inxhinierisë që patën mundësinë të rriten profesionalisht dhe të ngrihen nën mentorimin e Brigadës.
“Jam e bindur se ky bashkëpunim do të përfundojë me sukses dhe se kurora e vërtetë do të jetë vlerësimi i NATO-s për këtë përbërje të rëndësishme”, tha ministrja Shekerinska.
“Telashet për një buxhet më të madh dhe një rëndësi më të madhe të Armatës u shpërblyen sepse pamë se sa shumë ushtria jonë mund të rritet, zhvillohet dhe do të mbajë me krenari emrin e Armatës së NATO-s. SHtipi duhet të jetë veçanërisht krenar për këtë. “Sot është një rastësi e mirë që jemi këtu dhe e kemi vënë atë vulë në rëndësinë e Shtipit pikërisht në ditën kur qyteti feston ditën e çlirimit të tij”, tha Shekerinska, duke nënvizuar se grupi i Batalionit të Lehtë të Këmbësorisë do të “mbrojë” ngjyrat e atdheut tonë në NATO.

Në fjalën e saj, ambasadorja Bërns theksoi se zgjedhja e Maqedonisë së Veriut për të marrë mbështetje nga SFAB pasqyron reputacionin e jashtëzakonshëm të oficerëve të ushtrisë, nënoficerëve dhe ushtarëve si partnerë të përgatitur dhe të aftë.

“Ngjarja e sotme është një festë e një arritjeje të rëndësishme në marrëdhëniet për bashkëpunimin e mbrojtjes mes dy kombeve. Në procesin e të menduarit të udhëheqësve të lartë se ku të angazhohet më së miri Brigada Mbështetëse e Forcave të Sigurisë, nuk është çudi që një nga pesë vendet që ata zgjodhën ishte Maqedonia e Veriut. Kjo është një kohë vendimtare pasi ju të gjithë kaloni nëpër modernizimin dhe transformimin historik ushtarak për të përmbushur Objektivat e Aftësisë së NATO-s,” tha ambasadorja Bërns.

Në këtë ngjarje foli edhe komandanti i Komandës Operative Besnik Emini, i cili tha se kjo ndihmë rrit efikasitetin ushtarak dhe përfitimet e përgjithshme për vendin.

SHBA dërgon 40 instruktorë të ndarë në tre ekipe, të cilët do të qëndrojnë në Maqedoninë e Veriut deri në fund të marsit.

Други вести
Skip to content