Sekretari shtetëror Nikoliq në një panel diskutimi në Ohër: Ndryshimet klimatike janë çështje prioritare e sigurisë për Maqedoninë e Veriut dhe NATO-n

„ Të dy Aleatët dhe Aleanca e NATO -s karakterizojnë ndryshimet klimatike si një çështje kyçe të sigurisë me prioritet më të lartë. Zjarret e kohëve të fundit me të cilat jemi përballur ne dhe Evropa Juglindore kanë vënë në provë aftësitë, pajisjet, personelin, trajnimin e tyre, por edhe koordinimin e të gjithë sistemit të mbrojtjes dhe shpëtimit. Përfundimi ishte dhe është i qartë – sistemi është i vendosur, por ka vend për përmirësim, “tha sekretari shtetëror Dragan Nikoliq në panelin e sotëm – diskutim kushtuar mbështetjes civilo -ushtarake për fatkeqësitë civile, i cili u zhvillua në fillim të stërvitjes së NATO -s “Maqedonia e Veriut 2021“.

Nikoliq tha se Armata ka qenë gjithmonë e përfshirë në situata krize vitet e fundit. Efektet e përfshirjes së Armatës në trajtimin e krizave ishin veçanërisht të dukshme në përmbytjet që goditën kryeqytetin në vitin 2016, si dhe pothuajse dy muaj më parë kur ajo ishte e përfshirë plotësisht në mbështetjen e institucioneve civile në trajtimin e zjarreve në të gjithë vendin. Në periudhën nga fillimi i gushtit deri në fillim të shtatorit, u angazhuan gjithsej rreth 2,000 pjesëtarë, si dhe avionë të ushtrisë që në këtë periudhë të shuarjes bënë mbi 80 orë fluturim dhe hodhën mbi 500 tonelata ujë.

„Kemi luftuar me të gjitha mjetet në dispozicion dhe kemi vënë plotësisht në dispozicion të sistemit të mbrojtjes dhe shpëtimit sepse Armata ekziston për qytetarët dhe sigurinë e tyre, edhe në rastet kur ne luftojmë fatkeqësitë natyrore,” tha sekretari shtetëror në panel.

Anëtarësimi në Aleancë ka qenë i rëndësishëm në trajtimin e këtyre fatkeqësive, veçanërisht kur bëhet fjalë për shpejtësinë dhe gatishmërinë e aleatëve për të ndihmuar, tha Nikoliq, duke shtuar se sistemi duhet të punojë për të qenë edhe më i përgatitur për t’u marrë me fatkeqësitë e këtij lloji.

Nikoliq theksoi disa përmirësime kryesore që do të forconin sistemin e reagimit ndaj fatkeqësive – përmirësimin e koordinimit, ndërtimin e kapaciteteve të dyfishta në Armata dhe përmirësimin e kushteve të punës në institucionet e menaxhimit të fatkeqësive natyrore.

„Duhet të kemi staf të plotë të shërbimeve të zjarrit, sistemit të mbrojtjes dhe shpëtimit, institucionet që janë të parat në luftën kundër fatkeqësive natyrore. Dhe këtu ne po bëjmë hapa përpara – vetëm disa ditë më parë me ndryshimet në ligjin për mbrojtjen dhe shpëtimin ne rritëm pagat e piroteknikëve dhe inspektorëve në Drejtorinë për Mbrojtje dhe Shpëtim. “Kemi nevojë për një sistem në të cilin punojnë njerëz të rinj, të motivuar, të përgatitur dhe të trajnuar, dhe kjo është arsyeja pse ne përmirësojmë kushtet e punës në institucionet që janë pjesë e këtij sistemi,” tha sëekretari shtetëror.

Asnjë vend nuk mund të përballojë vetëm fatkeqësitë natyrore në shkallë të gjerë si ato që kemi parë në të kaluarën,” tha Nikoliq, duke shtuar se Maqedonia e Veriut është gjithmonë vendi i parë që ofron ndihmë, dhe fqinjët dhe aleatët tanë kishin të njëjtën qasje të cilët ndihmuan pa rezerva në përballimin e zjarreve në vendin tonë këtë verë.

Krahas sekretarit shtetëror Nikoliq, në diskutimin në panel morën pjesë gjithashtu Mark Di Paulo, Drejtor i Ndërtimit të Kapaciteteve në Institucionet e Mbrojtjes të NATO -s dhe Shefik Bajrami, ndihmës drejtor i Byrosë së Sigurisë Publike.

Други вести
Skip to content