Pa kursyer veten , pa rezerva, dhe pa kalkulime Armata doli për qytetarët e saj dhe për vendin e saj – Shekerinska informoi në konferencë shtypi për kontributin e Armatës deri më tani në përballimin e zjarreve


Deri në mëngjesin e sotëm, 1,614 pjesëtarë të Armatës janë angazhuar në përballimin e zjarreve në të gjithë vendin tonë. Mbi 1.000 ushtarë janë në gatishmëri çdo ditë, dhe mesatarisht 250 deri në 400 ushtarë me pajisje, makineri dhe avionë të plotë janë në dispozicion çdo ditë për të luftuar zjarret. U bënë më shumë se 80 ngritje dhe në mbi 300 fluturime u hodhën më shumë se 650 tonë ujë.

Këto janë numrat për angazhimin e pjesëtarëve të ushtrisë në dhjetë ditët e fundit, pas shpërthimit të një numri të madh zjarresh në territorin tonë.

Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska, së bashku me komandantin e Komandës së Operacioneve, gjeneral Besnik Emini dhe komandantin e VING-ut të Forcave Ajrore, kolonel Stojko Pejovski, sot informuan në detaje për përfshirjen e pjesëtarëve të Armatës në përballimin e zjarreve.

„Të gjitha kapacitetet e Armatës, potenciali njerëzor dhe avionët tanë ishin të angazhuar dhe ende janë, për të cilët praktikisht nuk kishte hapësirë për pushim në asnjë moment. Janë angazhuar njësitë e këmbësorisë nga Komanda e Operacioneve, më saktësisht Brigada e Parë, forcat speciale dhe pjesëtarët dhe avionët e VING-ut të Forcave Ajrore. Në një fajlë, të gjitha kapacitetet së bashku me logjistikën që kanë njohuri dhe aftësi për t’u marrë me zjarret,” tha ministrja Shekerinska.

Ministri theksoi se është nder të falenderoj në mënyrë të përsëritur ushtarët personalisht, për angazhimin e tyre dhe për rreziqet me të cilat ballafaqohen si në tokë ashtu edhe në ajër.

„I vizitova ushtarët dhe oficerët tanë në Staro Nagoriçan, në rajonin Berovës-Pehçevës, në Prilep dhe në Shtip, sot pata rastin të flas me shumicën e pjesëtarëve të VING – Forcave Ajrore. Të gjithë meritojnë notat dhe lavdërimet më të larta se puna që bënë ata ishte vërtet heroike. Asnjëri prej tyre nuk bëri pyetje, asnjëri prej tyre nuk u fsheh, asnjëri prej tyre nuk u largua në pjesën më të vështirë, por të gjithë ishin të pranishëm dhe ishin prezent gjatë gjithë kohës. Me disa oficerë që shihni para jush sot jam dëgjuar pothuajse nga ora gjashtë e mëngjesit deri në mesnatë. Ata ishin në punë. Dhe, ata ishin në punë sepse ushtarët dhe pleqtë e tyre ishin në punë. “Mendoj se në momente të tilla unë, si ministre e Mbrojtjes, ndjej nevojën t’i falënderoj të gjithë ata dhe t’u them se as unë dhe as ky vend nuk do ta harrojmë këtë,” tha ministrja.

Ministrja falënderoi si vendet fqinje ashtu edhe aleatët për reagimin e shpejtë – Sllovenia me shpejtësi rrufeje dërgoi ekipe që veprojnë në terren, dhe Rumania në më pak se 24 orë pas kërkesës, vendosi të dërgojë një aeroplan për veprim me kapacitet të madh nga ajri. Sot, Mali i Zi njoftoi se do të dërgojë një helikopter Bell-412 për t’u përfshirë në trajtimin e zjarreve. Falenderimet iu bënë edhe Serbisë, e cila ndihmoi në përpjekjet ajrore, si dhe Austrisë, e cila dërgoi zjarrfikës.

„ Kjo është vlera në të cilën besojnë si fqinjët tanë ashtu edhe aleatët tanë në NATO. “Së bashku ne mund të përballojmë më mirë të gjitha këto sfida,” tha ministrja.

Lidhur me shkaqet e mundshme të zjarreve, ministrja informoi se në disa raste në bisedat me oficerët dhe ushtarët asaj i janë përcjellë dyshime se një pjesë e shkaqeve të zjarreve ishte faktori njerëzor, pra që ato ishin shkaktuar qëllimisht, duke shtuar se “ushtria mbetet zgjuar dhe qëndron e vendosur në vende të shumta mest tjerash për të parandaluar përshkallëzimin e mëtejshëm. Ne nuk do të lejojmë që asnjë jetë njerëzore të rrezikohet për shkak të një sjelljeje të tillë të papërgjegjshme ose kriminale.“

Komandanti i Komandës së Operacioneve, gjeneral Emini, theksoi se “shumë ushtarë dhe oficerë tanë, në mënyrë bujare dhe me sakrificë kaluan netët e tyre, duke patrulluar dhe shuar zjarret para fshatrave dhe vendbanimeve tona në Kumanovë, Koçan, Berovë, Dellçevë, Pehçevë dhe Veles. ” Emini shprehu mirënjohje publike për të gjithë pjesëtarët e Armatës në shuarjen e zjarreve, për angazhimin, sakrificën dhe guximin e tyre, si dhe shprehu mirënjohje për familjet dhe prindërit e tyre për mbështetjen dhe mirëkuptimin e tyre.

Gjenerali Emini tha se Armata mbetet e vendosur dhe e përkushtuar dhe vazhdon të vërë në dispozicion të gjitha burimet në mënyrë që të shuajnë zjarret dhe të mbrojnë qytetarët..

Kolonel Stojko Pejovski, Komandant i VING-ut të Forcave Ajrore në Armatë informoi për aktivitetet e VING-ut dhe organizimin e të ashtuquajturit “Pozicioni i derdhur” për rimbushje nt helikopterëve me karburant në zonën e fshatit Stojmirovo, e cila, siç tha ai, rriti shpejtësinë, efikasitetin dhe sasinë e ujit të shkarkuar në zonat e djegura.

„Temperaturat jashtëzakonisht të larta të ajrit që arrijnë deri në 41 gradë nën hije janë një sfidë e madhe për ne dhe nuk duhet të harrojmë temperaturën mbi zonat e djegura me flakë, ndërsa avioni është pikërisht mbi to. “Sidoqoftë, dinamika e ekzekutimit të detyrave vazhdon me një ritëm të pazvogëluar,” tha koloneli Pejovski.

Други вести
Skip to content