Lajme

Me mbështetjen e NATO-s, përmirësojmë kapacitetet e Njësisë për Trajnimin e Pilotëve të Armatës

Ministrja e Mbrojtjes Sllavjanka Petrovska sot në Ministri pati takim me ekipin e Njësisë për Bashkëpunim të Kapaciteteve Ndërkombëtare në Departamentin e NATO-s për Investime në Mbrojtje të udhëhequr nga Joakim Hofbauer, me ç'rast u bisedua për kapacitetet e Qendrës për Trajnimin e Pilotëve, e cila është pjesë e strukturës së Armatës si Skuadrilje Trajnime dhe Stërvitje. Vizita e përfaqësuesve të NATO-s vjen pas takimit të ministres Petrovska me ndihmës-sekretarin e përgjithshëm të NATO-s për investime në mbrojtje,…

Petrovska: Kampusi Veror krijon miqësi të reja të fuqishme

Ministrja e Mbrojtjes, Sllavjanka Petrovska, sot mori pjesë në ceremoninë e mbylljes dhe stërvitjes përfundimtare të kampusit ndërkombëtar “Kampusi Veror 2022”, i cili u mbajt në dy javët e kaluara në poligonin usharak Krivollak dhe në qendrën stërvitore Pepelishte. Kampusi veror, i cili realizohet për të njëmbëdhjetën herë, organizohet nga Akademia Ushtarake “Gjeneral Mihailo Apostolski” dhe këtë vit morën pjesë 90 studentë dhe kadetë nga 16 vende partnere dhe. Ministrja Petrovska i përshëndeti të pranishmit dhe…

Ka nisur kampusi i 11-të veror i Akademisë Ushtarake – studentë dhe kadetë nga 16 vende do të marrin pjesë në stërvitje të simuluara në mbështetje të paqes

Organizuar nga Akademia Ushtarake “Gjeneral Mihailo Apostolski” sot në Qendrën stërvitore “Pepelishtë” u hap kampusi i 11-të veror ku marrin pjesë 90 studentë dhe kadetë nga 16 vende partnere dhe mike. Në kampusin veror të këtij viti marrin pjesë kadetë dhe studentë nga Shqipëria, Austria, Bosnja dhe Hercegovina, Bullgaria, Gjermania, Kroacia, Italia, Kosova, Letonia, Mali i Zi, Norvegjia, Polonia, Rumania, Shtetet e Bashkuara, Hungaria dhe Republika e Maqedonisë së Veriut. Gjatë stërvitjes ata do të kenë mundësinë…

Ministrja Petrovska për vizitë tek Batalioni për Mbështetje Mjekësore: fusha e mjekësisë ushtarake, vendimtare për ruajtjen e aftësisë luftarake

Ministrja e Mbrojtjes, Sllavjanka Petrovska, sot ka vizituar mjekët ushtarakë dhe personelin mjekësor në Qendrën Mjekësore Ushtarake të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut, ku ka biseduar me nënkolonelen Elizabeta Naumoska, komandante e Qendrës dhe me mjekët dhe stafin mjekësor, ndërsa vizitoi edhe departamentin e specializuar, laboratorin biokimik dhe Njësinë për Trajnim Mjekësor. „Veprimtaria Mjekësore Ushtarake është vendimtare për ruajtjen e gatishmërisë luftarake të komandave dhe reparteve të Armatës…

Zëvendësministri Hasani në Ditën e Mysafirëve të Lartë në stërvitjen “Efes-2022” në të cilën morën pjesë edhe pjesëtarë të Armatës nga Maqedonia e Veriut

Një delegacion i Ministrisë së Mbrojtjes i kryesuar nga zëvendësministri Bashkim Hasani dhe gjeneral brigade Besnik Emini, sot dhe dje kanë marrë pjesë në Ditën e Mysafirëve të Lartë të stërvitjes “Efes-2022” në Republikën e Turqisë. Armata e Republikës së Maqedonisë së Veriut mori pjesë në këtë stërvitje ushtarake me një tog të njësive të deklaruara me 33 pjesëtarë, të udhëhequr nga komandantja Neda Volçeva. Qëllimi i stërvitjes ishte zhvillimi i aftësive dhe shkathtësive ushtarake. Këtë vit, një pjesë e stërvitjes…

Intervistë e Petrovska dhe Kuper: Reformat e Ministrisë së Mbrojtjes sigurojnë një ambient ku korrupsioni nuk mund të avancojë

Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Ministria e Mbrojtjes e Maqedonisë së Veriut po punojnë intensivisht në reformat institucionale. Lajmi për dialogun strategjik të sapokrijuar, granti prej 40 milionë dollarësh i SHBA për modernizimin e Armatës dhe për të luftuar kërcënimet hibride, është një tjetër shtysë e fortë për bashkëpunimin në mbrojtje, ra dakord ministrja e mbrojtjes Sllavjanka Petrovska në një intervistë të përbashkët me Zëvendës Ndihmësen e SHBA, sekretaren e Mbrojtjes Lora Kuper për Zërin e Amerikës.…

Informacione nga Ministria

Trajnim dyditor për hulumtimin e tregut dhe konsultimeve të tregut në procesin e prokurimit publik

„Kryerja e hulumtimit të tregut dhe konsultimeve të tregut në proceset e prokurimit publik dhe të mbrojtjes” titullohet trajnimi dyditor i cili u zhvillua në datat 25-26 maj 2022 në Qendrën Rajonale për Marrëdhëniet me Publikun, organizuar nga Sektori i Burimeve Njerëzore. Trajnimi është pjesë e Planit të Integritetit të Ministrisë së Mbrojtjes 2021-2024 i cili zbatohet në bashkëpunim me Qendrën për Integritet në Sektorin e Mbrojtjes të Norvegjisë (CIDS). I njëjti u realizua me sukses nga Anela Duman, Eksperte…

Pjesëmarrja e përfaqësuesve të Maqedonisë së Veriut në NATO në një event donatorësh në Komandën Supreme të Forcave Aleate në Mons

Në Komandën Supreme të Fuqive Aleate (SHAPE) në Mons, Mbretëria e Belgjikës, në periudhën 20-21 maj 2022, tradicionalisht u mbajt manifestim donatorësh "Make a Wish" ku morën pjesë familjet e oficerëve dhe civilëve nga Armata dhe Ministria e Mbrojtjes të cilët kryejnë detyrat e tyre në kuadër të Komandës Supreme në Mons dhe në Delegacionin e Përhershëm të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Komandën e NATO-s në Bruksel. Evenimenti i donacionit që ndiqet nga të gjitha kombet e pranishme në SHAPE, mbahet…

Realizohet punëtoria “Trajnim për monitorim dhe vlerësim”

Ministria e Mbrojtjes në bashkëpunim me Zyra Qendrore për Evropën Lindore dhe Juglindore për Kontrollin e Armëve të Vogla dhe Armëve të Lehta (SEESAC), më 12 dhe 13 maj në Shkup realizuan punëtorinë “Trajnim për monitorim dhe vlerësim”, e cila është pjesë e projekti "Forcimi i bashkëpunimit rajonal për integrimin gjinor në reformën e sektorit të sigurisë në Ballkanin Perëndimor“. Punëtoria u organizua me qëllim të mbështetjes së Grupit Punues për Koordinim, Monitorim dhe Vlerësim të Planit Aksional të Dytë Kombëtar…

Përfundoi me sukses trajnimi në temë “Siguria Ndërkombëtare”

Në kuadër të Ministrisë së Mbrojtjes së Republikës së Maqedonisë së Veriut është duke u realizuar projekti për trajnim gjithëpërfshirës dhe mbështetje për ngritjen e kapaciteteve të Ministrisë dhe Armatës, i cili realizohet në bashkëpunim me Institutin holandez për bashkëpunim ndërkombëtar “Klingendael” nga Haga. Projekti zbatohet në një periudhë trevjeçare (2021-2023) ku janë planifikuar disa aktivitete në fusha të ndryshme të mbështetjes së ofruar nga ana e holandezëve. Nëpërmjet realizimit të aktiviteteve në kuadër të…

Raporti tremujor i Sektorit të Inspektimit për periudhën janar – mars 2022

Sipas nenit 166-d të Ligjit për Mbrojtje (“Gazeta Zyrtare e Republikës së Maqedonisë nr. 42/01/05/03, 8/06, 110/08, 51/11, 151/11, 185/11, 215/15 dhe 42/20), Ministria e Mbrojtjes është e obliguar të përgatisë dhe dorëzojë raport tremujor, i cili publikohet në ueb faqen e Ministrisë. Sektori për Inspektim në Mbrojtje ju njofton se në periudhën tremujore janar - mars 2022, ka inspektime të realizuara në përputhje me Programin Vjetor të Inspektimit për vitin 2022, të miratuar nga Ministrja e Mbrojtjes, në një repart të…

Realizimi me sukses i kursit bazë për marrëdhënie me publikun në QRMP

Nga data 21 deri më 25 mars, Qendra Rajonale për Marrëdhënie me Publikun (QRMP) organizoi dhe mbajti kurs online pesëditorë “Kursi Bazë të Marrëdhënieve me Publikun”. Dhjetë pjesëmarrës nga 4 vende të ndryshme (Polonia, Maqedonia e Veriut, Sllovenia dhe Kroacia) morën pjesë në kurs, ku përveç trajnerëve të medias nga QRMP, ligjërata dhe ushtrime mbajtën edhe ekspertë të NATO-s në fushën e komunikimeve strategjike dhe mediave sociale nga Norvegjia dhe Mbretëria e Bashkuar. Kursi mbuloi disa tema themelore, dhe…
Skip to content