Krijohet Qendra për Mbështetjen e Kompanive në Ministrinë e Mbrojtjes, tregu i NATO -s me një vlerë vjetore prej 5 miliardë eurosh është vënë në dispozicion për kompanitë maqedonase

Anëtarësimi i Republikës së Maqedonisë së Veriut në NATO është një sukses politik kyç, i cili hap dyert ekonomike dhe u jep mundësi kompanive vendase të hyjnë në tregun e NATO -s, u tha në konferencën e sotme për shtyp në Ministrinë e Mbrojtjes, ku kryeministri Zoran Zaev, ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska dhe zëvendësministri i Financave, Dimitar Kovaçevski.

Në konferencën për shtyp që promovon Qendrën për Mbështetjen e Kompanive që është krijuar tashmë në Ministrinë e Mbrojtjes, kryeministri Zaev, ministrja Shekerinska dhe zëvendësministri Kovaçevski theksuan se anëtarësimi në Aleancë nënkupton një mundësi që kompanitë vendase të hyjnë në tregun e NATO -s, tenderët e të cilës tejkalojnë 5 miliardë euro në vit.

Ministrja Shekerinska u bëri thirrje kompanive të pranojnë sfidën dhe të marrin pjesë në tenderat për prokurimin e nevojave të Aleancës.

„ Ky është një treg vërtet konkurrues që nuk duhet të jetë pengesë për ne, por duhet të jetë një motiv shtesë për që të jemi më të mirë, më efikas dhe më cilësor”, tha ministrja.

„Nevojat e prokurimit brenda Aleancës janë vërtet të mëdha dhe realizohen përmes dy agjencive të NATO -s, Agjencisë për Mbështetje dhe Prokurim dhe Agjencisë për Komunikime dhe Informacion.
Këto janë agjenci që Maqedonia e Veriut mund t’i përdorë për një pjesë të prokurimit të saj, por ato janë edhe agjenci përmes të cilave kompanitë tona mund të marrin pjesë në atë treg. Përmes këtyre dy agjencive, Aleanca bën prokurime nga fusha të ndryshme që lidhen me mbrojtjen – prokurimin e uniformave dhe këpucëve, mjete dezinfektuese, ndërtimin dhe pajisimin e objekteve, ilaçet, pajisjet mjekësore, produkte ushqimore, pajisje aeroporti, tregtimi i gomave për automjete, shërbime mjekësore, shërbime të konsulencës në fushën e informatikës, si dhe zgjidhjet softuerike dhe shumë të tjera. “Mjafton vetëm të shikohen tenderat e shpallur nga dy agjencitë e NATO -s për të parë gamën e gjerë të mundësive që hapen për kompanitë tona,” tha ministrja.

Shekerinska porosity se mbështetja do të jetë thelbësore dhe gjithëpërfshirëse dhe inkurajon kompanitë vendase që të regjistrohen në regjistrat e operatorëve ekonomikë dhe të marrin konfirmimin e përmbushjes së kushteve për pjesëmarrje në procedurat e prokurimit të NATO -s.

„ Përmes Qendrës për Mbështetjen e Kompanive ne do t’i ndihmojmë kompanitë së pari të regjistrohen në agjencitë e NATO -s dhe më pas të kenë qasje në tenderat e shpallur. “Qendra do të ndihmojë në transferimin e mësimeve të nxjerra për aplikimet e suksesshme të tenderit, si dhe për lidhjen e kompanive maqedonase me gjigantët botërorë që tashmë kanë kontrata aktive me agjencitë e NATO -s dhe kanë nevojë për furnizues, tha ministrja, duke shtuar se procesi i regjistrimit është i thjeshtë., dhe i gjithë informacioni mund të gjendet në faqen e internetit të Ministrisë (Qendra për Mbështetjen e Kompanisë ).

Kryeministri Zaev theksoi se Qeveria ka ndërmarrë hapat e parë për të ndihmuar kompanitë tona të marrin pjesë në prokurimin e NATO -s dhe se përveç sigurimit të së ardhmes sonë në aspektin e sigurisë, ofrohen një sërë mundësish të tjera që do të përfitojnë drejtpërdrejt ekonomia jonë, kompanitë tona, qytetarët tanë.

„Ne duam të sigurojmë njerëzit e biznesit, dhomat e tregtisë dhe të gjitha shoqatat e tjera të biznesit se Qendra e NATO -s për Mbështetje të Kompanive nuk është vetëm një lidhje tjetër burokratike në proces, por një partner i besuar me të gjithë informacionin dhe njohuritë për të lehtësuar procedurën dhe për t’ju ndihmuar t’i plotësoni kushtet për të marrë pjesë në prokurimin e NATO -s për t’u bërë partner biznesi i aleancës më të madhe ushtarake në botë, “tha kryeministri Zaev.

Këto janë potenciale për mobilizim shtesë të të gjithë ekonomisë sonë, tha kryeministri, sepse ekziston një gamë e gjerë e nevojave të NATO -s për të cilat shpallet prokurimi, dhe për një pjesë të madhe të atyre nevojave në vendin tonë ka kompani që ofrojnë ato produkte ose shërbime me çmime konkuruese.

Mundësitë e mëdha hapen edhe për kompanitë nga veprimtaria informatike-kompjuterike, theksoi kryeministri Zaev, dhe ato duhet të jenë kontraktorë ose nënkontraktorë të softuerit dhe zgjidhjeve të tjera kompjuterike për kompani të tilla si “Air Bass Defense & Space”, “Atos Belgium”, “IBM Belgium”, “Synergy Vector” dhe gjigantë të tjerë të TI.

„Ne jemi NATO, dhe tani, si pjesë e familjes euro-atlantike, të gjitha shtetet anëtare të saj e pranojnë Republikën e Maqedonisë së Veriut si një partner të besueshëm dhe dinjitoz në aleancën më të fuqishme ushtarake të sigurisë në botë dhe në aspektin e bashkëpunimit ekonomik në mbështetje të misionit të aleancës.” Tha kryeministri Zoran Zaev në fjalimin e tij në konferencën për shtyp për promovimin e Qendrës së NATO -s për Mbështetje të Kompanive.

Zëvendësministri i Financave Dimitar Kovaçevski tha se me hyrjen në NATO, përveç sigurisë dhe politikave, potencialet ekonomike për vendin tonë janë rritur dhe si kontribut në atë drejtim, Ministria e Financave ka realizuar detyrimet e saj sipas Programit të Reformës së Anëtarësimit në NATO me Ligjin e ri për Prokurimin Publik në fushën e mbrojtjes dhe sigurisë, i cili prezantoi procedurat që lejojnë kompanitë tona të marrin pjesë në tenderët e NATO –s.

„Hapja e këtij tregu të madh është një shans për kompanitë tona dhe një shtysë për rritjen ekonomike. Ministria e Financave do të vazhdojë me takimet me komunitetin e biznesit për t’i ndihmuar ata të kualifikohen për pjesëmarrje në prokurimet e NATO -s”, theksoi zëvendësministri i Financave Dimitar Kovaçevski në promovimin e Qendrës së NATO -s për Mbështetje të Kompanive.

Други вести
Skip to content