Ka nisur kampusi i 11-të veror i Akademisë Ushtarake – studentë dhe kadetë nga 16 vende do të marrin pjesë në stërvitje të simuluara në mbështetje të paqes

Organizuar nga Akademia Ushtarake “Gjeneral Mihailo Apostolski” sot në Qendrën stërvitore “Pepelishtë” u hap kampusi i 11-të veror ku marrin pjesë 90 studentë dhe kadetë nga 16 vende partnere dhe mike.

Në kampusin veror të këtij viti marrin pjesë kadetë dhe studentë nga Shqipëria, Austria, Bosnja dhe Hercegovina, Bullgaria, Gjermania, Kroacia, Italia, Kosova, Letonia, Mali i Zi, Norvegjia, Polonia, Rumania, Shtetet e Bashkuara, Hungaria dhe Republika e Maqedonisë së Veriut. Gjatë stërvitjes ata do të kenë mundësinë të japin një kontribut aktiv në realizimin e operacioneve të simuluara shumëkombëshe në mbështetje të paqes në fazën e stabilizimit, rindërtimit dhe ndërtimit të paqes.

Në hapje foli zëvendësministri i Mbrojtjes, Bashkim Hasani, i cili u uroi suksese studentëve, kadetëve dhe pedagogëve të tyre dhe i uroi punë të suksesshme në dy javët e ardhshme dhe tha se kampusi veror ofron një mundësi të mrekullueshme përveç edukimit, trajnimit dhe shkëmbimit të përvojave dhe njohurive, për të ndërtuar ura midis kulturave dhe kombësive të ndryshme dhe për të krijuar miqësi të reja të fuqishme midis oficerëve të ardhshëm.
“Kam nderin t’ju përshëndes dhe t’ju uroj mirëseardhjen në Kampusin Veror të sivjetmë, veçanërisht për shkak të pauzës dyvjeçare për shkak të pandemisë KOVID-19, por edhe sepse kjo është hera e parë që organizohet ky kampus që kur vendi ynë u bë. anëtare e NATO-s”. “Ky kampus është një mundësi unike për t’u njohur me njëri-tjetrin, për të punuar së bashku për të gjetur zgjidhje për sfidat e ardhshme në procesin e ndërtimit të paqes në operacionet pas konfliktit si udhëheqës të ardhshëm të vendeve të NATO-s”, tha Hasani.

Hasani shtoi se ky projekt i Akademisë Ushtarake dëshmon një përkushtim të fortë në procesin e ngritjes së kapaciteteve që do të merren me proceset e reja të sigurisë.
“Kampusi është një shembull i shkëlqyer i bashkëpunimit dhe partneritetit ndërkombëtar midis vendeve në rajon dhe më gjerë, vende që janë partnerë afatgjatë të përkushtuar për të krijuar oficerë të ardhshëm të aftë për të punuar në një mjedis shumëkombësh dhe multikulturor,” tha Hasani.

Prodekani i Akademisë Ushtarake, kolonel Elenior Nikolov, falënderoi të gjithë pjesëmarrësit për pjesëmarrjen në kampus, një nga ngjarjet më të rëndësishme për Akademinë Ushtarake.
“Në një periudhë prej dy javësh të shkurtra por dinamike, ju do të ndani dhe do të jepni një kontribut të qëndrueshëm në këtë kampus, në akademi dhe në komunitetin tonë. Ju jemi sinqerisht mirënjohës për këtë. Duke marrë pjesë në këtë aktivitet, ju po na ndihmoni ta ndërtojmë akademinë tonë ushtarake në një institucion vërtet multikulturor dhe të ndjeshëm ndaj gjinisë,” tha Bogdanovski.

Ai shtoi se programi i kampusit do të zbatohet nga pedagogë të njohur nga institucione të njohura dhe instruktorë profesionistë si nga vendi ashtu edhe nga forcat e armatosura të vendeve pjesëmarrëse në kampus.

Kampusi do të realizohet në Qendrën Stërvitore “Pepelishtë” dhe poligonin ushtarak “Krivolak”.

Други вести
Skip to content