Integrimi ushtarak i Maqedonisë së Veriut është integrimi më i shpejtë ushtarak në NATO deri më tani – porosi nga gjenerali Lavinj për ministren Shekerinska

Me nënshkrimin e sotëm të Deklaratës së Përbashkët për Integrimin Ushtarak, vendi ynë zyrtarisht është integruar plotësisht ushtarakisht në strukturat e NATO-s dhe procesi i integrimit ushtarak është më i shpejti ndonjëherë në Aleancë.

Ministrja e Mbrojtjes, Radmila Shekerinska, në ceremoninë e nënshkrimit të Deklaratës së Përbashkët në Vilën Presidenciale tha se anëtarësimi në NATO nuk është vetëm mesazh politik, por është rezultat i merituar i proceseve reformuese madhore dhe shumë ambicioze.

„ Nuk u ndalëm asnjë moment me përpjekjet tona për reforma. Dita e sotme ishte një ajkë për të gjithë ne kur dëgjuam nga gjenerali Lavinj se ky është integrimi më i shpejtë ushtarak në NATO, se arritëm ta arrijmë këtë qëllim në 19 muaj të anëtarësimit tonë të plotë. “Ky sukses me integrimin më të shpejtë ushtarak tregon se ne nuk do të jemi më të mëdhenjtë, por mund të jemi më të shpejtë, mund të jemi më ambiciozë, mund të jemi më të vendosur dhe mund ta marrim rezultatin edhe më shpejt se të tjerët”, tha ministrja.

Shekerinska theksoi se në të njëjtën kohë kur mbaron një rrugë, fillon një e re, e mbushur me sfida të reja, reforma të vështira dhe një sërë përgjegjësish.

„ NATO është Aleanca më e fuqishme ushtarako-politike sepse është vazhdimisht në ndryshim, transformim, përshtatje ndaj sfidave të reja. “Kjo është ajo që duhet të bëjmë dhe kjo është arsyeja pse sot po fillojmë një rrugëtim të ri prej mijëra miljesh, duke vazhduar transformimin dhe reformat dhe duke vazhduar të ndërtojmë një ushtri moderne që do të jetë pjesë e aleancës më të fuqishme, por edhe një ushtri e një kombi krenar, ndonëse të vogël”, tha ministrja.

Presidenti Stevo Pendarovski theksoi se nënshkrimi i deklaratës tregon se vendi ka arritur rezultate të rëndësishme pas vetëm një viti e gjysmë anëtarësim dhe ka konfirmuar besueshmërinë e tij. Sipas presidentit Pendarovski, përfundimi i këtij procesi është sukses edhe për Aleancën në tërësi.

„ E gjithë kjo nuk nënkupton fundin e procesit më të gjerë të reformës. Përkundrazi, kjo do të thotë se ne duhet të vazhdojmë të promovojmë demokracinë dhe funksionimin e një shoqërie multietnike, duke respektuar marrëveshjet dypalëshe dhe shumëpalëshe të arritura. Jemi angazhuar që deri në vitin 2024 të arrijmë pragun e ndarjes së 2% të BPV-së për mbrojtjen. “Edhe pse po ndodhin gjëra të paparashikueshme, si pandemia apo kriza energjetike, të cilat shtyjnë për një plan tjetër të prioriteteve buxhetore, megjithatë, mbrojtja dhe siguria janë bazë për funksionimin e të gjithë sektorëve të tjerë shoqëror”, tha presidenti Pendarovski.

Komandanti i Komandës së NATO-s për Transformim, gjenerali Filip Lavinj tha se procesi i integrimit ushtarak të Maqedonisë së Veriut në NATO është një sukses i madh si për vendin ashtu edhe për Aleancën.

„ Ju keni bërë një punë fantastike kryesisht në përgatitjen e vendit tuaj për anëtarësim të plotë në fazën e anëtarësimit dhe tani duke integruar institucionet e mbrojtjes në Aleancë.” “Sot është një ditë mirënjohjeje për Maqedoninë e Veriut për kontributin e saj në stabilitetin e Evropës Juglindore dhe për përpjekjet e NATO-s për të siguruar stabilitet”, tha gjenerali Lavinj.

Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë, gjenerali Vasko Gjurçinovski tha se sot jemi dëshmitarë të përfundimit me sukses të procesit integrues i cili praktikisht reflekton dhe ndikon punën e palodhur dhe të përkushtuar prej tri dekadash në të gjitha segmentet si shtet, por edhe si Armatë për t’u bërë pjesë e aleancës më të fuqishme ushtarake në historinë e njerëzimit.

„ Falë mbështetjes dhe ekspertizës së parezervë të partnerëve tanë të NATO-s, por edhe mbështetjes së vazhdueshme të lidershipit shtetëror, arritëm të realizojmë të gjitha aktivitetet e planifikuara dhe arritëm me sukses të gjitha kriteret e nevojshme për anëtarësimin dhe integrimin e Armatës në NATO. “Ne mbetemi plotësisht të përkushtuar që të jemi anëtar kredibil i Aleancës, ku së bashku me aleatët tjerë do të kontribuojmë në mbrojtjen e paqes dhe sigurisë së shteteve anëtare, por edhe të paqes dhe sigurisë në botë”, tha gjenerali Gjurçinovski.

Други вести
Skip to content