Browsing Category

Информации од министерството

Информација за откуп на станови од поранешниот фонд на ЈНА

Новото законско решение за продажба на станови кои потекнуваат од поранешниот фонд на ЈНА или кои се добиени по пат на замена за недвижен имот кој потекнува од поранешната ЈНА, се однесува на лицата односно вработените во Армијата на…

Средби на деканот на Воената академија, Богданоски со претставник на Националната гарда на Вермонт и…

Деканот на Воената академија, полковникот Митко Богданоски, на 21 септември имаше две засебни средби – со полковникот Кристофер Еванс од Националната гарда на Вермонт, како и со одбранбеното аташе на Норвешка, потполковникот Даг-Магне…

Заменикот министер Хасани се сретна со финскиот амбасадор Лахдевирт

Денеска во Министерството за одбрана, заменикот министер Башким Хасани се сретна со амбасадорот на Финска во нашата земја, Кимо Лахдевирт. На средбата беше искажана силната поддршка на Финска за отпочнување на преговорите за членство на…

Северна Македонија за прв пат претставена на НАТО „SHAPE Fest“

Годинава Северна Македонија за прв пат беше претставена на НАТО „SHAPE Фест“, настан со кој секоја од земјите – членки го презентира своето културно наследство и своите автентични производи. На штандот на Северна Македонија кој беше…

Редовен состанок на Директорите за одбранбена политика на земјите членки на Алијансата

Во периодот 15-16 септември 2021 година во Штабот на НАТО во Брисел се одржа редовен состанок на Директорите за одбранбена политика на земјите членки на Алијансата , на кој во својство на директор присуствуваше и полковник Горан Илиоски,…

Билатерални одбранбени консултации со СР Германија

Денеска и утре во Министерството за одбрана се одржуваат Билатералните одбранбени консултации помеѓу Северна Македонија и СР Германија.Министерството за одбрана на овие консултации е претставено од делегација предводена од раководителот…

Излезе најновиот број на месечниот магазин на Министерството за одбрана „Штит“ број 143, септември…

Како централна тема во овој број на „Штит“ бр.143, секако, е одбележувањето на 18 Август – Денот на Армијата, но и придонесот на Армијата на Република Северна Македонија при справувањето со големите шумски пожари кои во текот на август…

Работилница „Управување со води“

Во рамки на билатералната соработка помеѓу Министерството за одбрана на Република Северна Македонија и Соединетите Американски Држави, во периодот од 31.08-02.09.2021 година во просториите на Домот на Армијата во Скопје ќе се реализира…

Објавен е августовскиот број 142 на електронското издание на магазинот „Штит“

Во фокусот на овој број на списанието „Штит“ е враќањето на нашите мировници од мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан. Прочитајте за свеченоста која се одржа во касарната „Илинден“ по повод завршувањето на мировната мисија во Авганистан…

Квартален извештај за реализиран инспекциски надзор за периодот април – јуни 2021 година

Секторот за инспекција во одбраната согласно членот 166-г од Законот за одбрана („Сл. Весник на РМ“ бр.42/01; 05/03; 58/06; 110/08; 51/11; 151/11; 185?11; 215?15 и 42/20) има обврска да изготви и достави до министерот за одбрана квартален…
Skip to content