Browsing Category

Информации од министерството

Излезе од печат новиот број на списанието ШТИТ, број 146

Месец ноември го одбележаа неколку значајни настани за кои пишуваме во овој број на „Штит“. На 16 ноември беше потпишана Заедничка декларација за воена интеграција на Република Северна Македонија во НАТО, за што пишуваме во овој број на…

Промовирани новите 23 офицери – потпоручници во Армијата и заклетва на 25.класа на питомци во…

На воена свеченост во Касарната „Гоце Делчев“ во Скопје, денес се промовираа новите офицери на Армијата од 21-та класа, во чин потпоручник и свечена заклетва дадоа новите питомци на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ од…

Одржани редовни консултации со тимот за одбранбена трансформација на САД

Во периодот од 01-04 ноември тим од Соединетите Американски Држави за одбранбена трансформација (ISG) беше во посета на Министерството за одбрана и на Генералштабот на Армијата, при што се одржаа редовните консултации со претставници од МО…

Државниот секретар Николиќ положи венци на француските, германските и српските воени гробишта

Државниот секретар во Министерството за одбрана, Драган Николиќ заедно со делегација од Министерството положи венци со свежо цвеќе на француските, германските и српските воени гробишта.На француските воени гробишта во Битола и на…

Излезе од печат новиот број на списанието ШТИТ, број 145

Во фокусот на број 145 на списанието „Штит“ е учеството на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на состаноците на Северноатлантскиот совет на НАТО во Брисел, кои се одржаа на 21 и 22 октомври. Министрите за одбрана на 30-те земји…

Соработка со САД – Дополнителен импулс во зајакнување на капацитетите за справување со…

Во координација со Канцеларијата за одбранбена соработка со САД, на 26 и 27 октомври 2021 година во Регионалниот центар за односи со јавноста (РЦОЈ) престојуваа претставници од Регионалниот тим за информациска поддршка (Regional Support…

Билатерален состанок од областа на инспекциски надзор во одбраната

Во периодот од 26-28 октомври, претставници од Министерство за одбрана на Црна Гора од одделот за инспекција во одбраната беа во посета на Министерството за одбрана на Република Северна Македонија. Посетата беше реализирана согласно…

Државниот секретар Николиќ ја отвори втората работилница „Буџетирање“ дел од процесот на ППБИ

На 14 и 15 октомври во Домот на Армијата во Скопје се одржа втората работилница „Буџетирање“ дел од отпочнатиот процес на унапредување на системот за планирање, програмирање, буџетирање и извршување (ППБИ) во Министерството за одбрана…

Квартален извештај на Секторот за инспекција за периодот јули – септември 2021

Согласно член 166-г од Законот за одбрана (,,Службен весник на РМ бр.42/01,05/03, 8/06, 110/08, 51/11, 151/11, 185/11, 215/15 и 42/20), Министерството за одбрана има обврска да изготви и достави квартален извештај, кој се објавува на…

Излезе од печат списанието „Штит“ број 144

Во новиот број на „Штит“ број 144, октомври 2021 г. ве информираме за неколку значајни настани поврзани со активностите на Министерствот за одбрана и Армијата на Република Северна Македонија кои се одвиваа во изминатиот месец и ви…
Skip to content