Browsing Category

Информации од министерството

Квартален извештај на Секторот за инспекција за периодот октомври – декември 2021

Согласно член 166-г од Законот за одбрана (,,Службен весник на РМ бр.42/01,05/03, 8/06, 110/08, 51/11, 151/11, 185/11, 215/15 и 42/20), Министерството за одбрана има обврска да изготви и достави квартален извештај, кој се објавува на…

Излезе од печат новиот број на списанието „Штит“, број 147

Во првиот, јануарски број, во новата 2022 година ве потсетуваме на најважните настани што се случија кон крајот на старата 2021 година. Како централен настан за кој пишуваме е церемонијата која се одржа во касарната во Петровец, со…

Реализиран Курс за НАТО стандардизацијата која е клучна алатка за интероперативност

Мобилен тренинг тим на НАТО – Канцеларијата за стандардизација на 14 и 15 декември во Домот на Армијата реализираше Курс за НАТО стандардизација наменет за вработените во Министерството за одбрана и Армијата. Државниот секретар во…

Информација за користење на хотел „Шар“ – Попова Шапка

Сектор за услуги, туризам, возен парк, одржување и обезбедување ги известува сите заинтересирани вработени во Министерството за одбрана, ГШ на Армијата на Република Северна Македонија дека зимската туристичка сезона 2021/2022 во хотелот…

Градењето интегритет во одбраната, еден од приоритетите на Министерството – реализирани обуки за…

Изминатите две недели во организација на Министерството за одбрана и норвешкиот Центар за интегритет во одбранбениот сектор реализирани беа обуки за градење на интегритет во областа на човечките ресурси и на јавните набавки. Целта…

Излезе од печат новиот број на списанието ШТИТ, број 146

Месец ноември го одбележаа неколку значајни настани за кои пишуваме во овој број на „Штит“. На 16 ноември беше потпишана Заедничка декларација за воена интеграција на Република Северна Македонија во НАТО, за што пишуваме во овој број на…

Промовирани новите 23 офицери – потпоручници во Армијата и заклетва на 25.класа на питомци во…

На воена свеченост во Касарната „Гоце Делчев“ во Скопје, денес се промовираа новите офицери на Армијата од 21-та класа, во чин потпоручник и свечена заклетва дадоа новите питомци на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ од…

Одржани редовни консултации со тимот за одбранбена трансформација на САД

Во периодот од 01-04 ноември тим од Соединетите Американски Држави за одбранбена трансформација (ISG) беше во посета на Министерството за одбрана и на Генералштабот на Армијата, при што се одржаа редовните консултации со претставници од МО…

Државниот секретар Николиќ положи венци на француските, германските и српските воени гробишта

Државниот секретар во Министерството за одбрана, Драган Николиќ заедно со делегација од Министерството положи венци со свежо цвеќе на француските, германските и српските воени гробишта. На француските воени гробишта во Битола и на…

Излезе од печат новиот број на списанието ШТИТ, број 145

Во фокусот на број 145 на списанието „Штит“ е учеството на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на состаноците на Северноатлантскиот совет на НАТО во Брисел, кои се одржаа на 21 и 22 октомври. Министрите за одбрана на 30-те земји…
Skip to content