Browsing Category

Информации од министерството

Соработка со САД – Дополнителен импулс во зајакнување на капацитетите за справување со…

Во координација со Канцеларијата за одбранбена соработка со САД, на 26 и 27 октомври 2021 година во Регионалниот центар за односи со јавноста (РЦОЈ) престојуваа претставници од Регионалниот тим за информациска поддршка (Regional Support…

Билатерален состанок од областа на инспекциски надзор во одбраната

Во периодот од 26-28 октомври, претставници од Министерство за одбрана на Црна Гора од одделот за инспекција во одбраната беа во посета на Министерството за одбрана на Република Северна Македонија. Посетата беше реализирана согласно…

Државниот секретар Николиќ ја отвори втората работилница „Буџетирање“ дел од процесот на ППБИ

На 14 и 15 октомври во Домот на Армијата во Скопје се одржа втората работилница „Буџетирање“ дел од отпочнатиот процес на унапредување на системот за планирање, програмирање, буџетирање и извршување (ППБИ) во Министерството за одбрана…

Квартален извештај на Секторот за инспекција за периодот јули – септември 2021

Согласно член 166-г од Законот за одбрана (,,Службен весник на РМ бр.42/01,05/03, 8/06, 110/08, 51/11, 151/11, 185/11, 215/15 и 42/20), Министерството за одбрана има обврска да изготви и достави квартален извештај, кој се објавува на…

Излезе од печат списанието „Штит“ број 144

Во новиот број на „Штит“ број 144, октомври 2021 г. ве информираме за неколку значајни настани поврзани со активностите на Министерствот за одбрана и Армијата на Република Северна Македонија кои се одвиваа во изминатиот месец и ви…

Информација за откуп на станови од поранешниот фонд на ЈНА

Новото законско решение за продажба на станови кои потекнуваат од поранешниот фонд на ЈНА или кои се добиени по пат на замена за недвижен имот кој потекнува од поранешната ЈНА, се однесува на лицата односно вработените во Армијата на…

Средби на деканот на Воената академија, Богданоски со претставник на Националната гарда на Вермонт и…

Деканот на Воената академија, полковникот Митко Богданоски, на 21 септември имаше две засебни средби – со полковникот Кристофер Еванс од Националната гарда на Вермонт, како и со одбранбеното аташе на Норвешка, потполковникот Даг-Магне…

Заменикот министер Хасани се сретна со финскиот амбасадор Лахдевирт

Денеска во Министерството за одбрана, заменикот министер Башким Хасани се сретна со амбасадорот на Финска во нашата земја, Кимо Лахдевирт. На средбата беше искажана силната поддршка на Финска за отпочнување на преговорите за членство на…

Северна Македонија за прв пат претставена на НАТО „SHAPE Fest“

Годинава Северна Македонија за прв пат беше претставена на НАТО „SHAPE Фест“, настан со кој секоја од земјите – членки го презентира своето културно наследство и своите автентични производи. На штандот на Северна Македонија кој беше…

Редовен состанок на Директорите за одбранбена политика на земјите членки на Алијансата

Во периодот 15-16 септември 2021 година во Штабот на НАТО во Брисел се одржа редовен состанок на Директорите за одбранбена политика на земјите членки на Алијансата , на кој во својство на директор присуствуваше и полковник Горан Илиоски,…
Skip to content