Browsing Category

Вести

Небото на Северна Македонија е дел од системот за воздушно патролирање на НАТО

Небото на Северна Македонија со официјалниот почеток на НАТО „air policing“ мисијата во нашата земја, и официјално стана дел од колективниот систем на Алијансата за воздушно патролирање. Реализацијата на „air policing“ мисијата во нашата…

Министерството за одбрана за првпат овозможи наши питомци да се школуваат на „Вест Поинт“

Министерството за одбрана за првпат овозможи наши питомци да одат на редовно школување на престижната воена академија „West Point” во Соединетите Американски Држави. За оваа можност за првпат стана збор при посетата на министерката…

Државниот секретар Николиќ на Mинистерска конференција за регионална соработка за родова еднаквост…

Делегација од Министерството за одбрана на Република Северна Македонија предводена од државниот секретар, Драган Николиќ учествуваше на Министерската конференција за регионална соработка за родова еднаквост на земјите од Западен Балкан…

Армијата добива нови 7000 борбени униформи и нови 700 комплети униформи за специјалните сили

Министерството за одбрана обезбеди и втор комплет на 7000 нови борбени униформи за припадниците на Армијата. Баталјонот за специјални сили добива нови 700 комплети на борбени униформи, специјално дизајнирани според нивните побарувања.…

Американски експерт за сајбер безбедност ќе го советува Министерството за одбрана

Како дел од соработката и стратешкото партнерство со Соединетите Американски Држави, од денеска во Министерството за одбрана на Република Северна Македонија ќе биде ангажиран американскиот советник за сајбер безбедност, Франк Ранеро,…

Министерката Шекеринска ги награди припадниците на Армијата кои учествува во гасењето на пожарите:…

Припадниците на Армијата кои учествуваа во справувањето со пожарите кои летово ја зафатија Северна Македонија, денеска беа наградени со парични награди и стимулативни мерки. Министерката за одбрана Радмила Шекеринска на почетокот од…

Шекеринска од промоцијата на 70 нови подофицери: Треба да бидеме горди што Армијата по цела деценија…

Министерката Радмила Шекеринска денеска присуствуваше на промоцијата на 70 нови подофицери која што се одржа во касарната „Илинден“ во Скопје. Обраќајќи им се на присутните таа им честиташе на подофицерите и рече дека е тоа уште еден…

Воената интеграција на Северна Македонија е најбрзата воена интеграција во НАТО досега – порака од…

Со денешното потпишување на Заедничката декларација за воена интеграција, нашата земја и формално е целосно воено интегрирана во структурите на НАТО, а процесот на воено интегрирање е најбрзиот досега во Алијансата. Министерката за…

Шекеринска од Финалната интегративна конференцијата меѓу Северна Македонија и НАТО: нашиот „тест…

„Со завршната интегративна конференција меѓу Северна Македонија и НАТО, нашиот „тест – период“ во НАТО е завршен. Ги исполнивме условите за воена интеграција и станавме рамноправна членка во сите воени делови од Алијансата“, рече…

Заменик министерот Хасани, на состанок на министрите за одбрана на иницијативата САД-Јадранска…

Заменик министерот за одбрана, Башким Хасани, заедно со министри и шефови на делегации од земјите членки на иницијативата САД-Јадранската Повелба (А-5), Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија и…
Skip to content