Browsing Category

Вести

Шекеринска и Брнз потпишаа Договор помеѓу Северна Македонија и САД во врска со т.н Лејхи закони

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и амбасадорката на Соединетите Американски Држави Кејт Мари Брнз денес потпишаа договор меѓу Северна Македонија и САД со кој се поддржува почитувањето на човековите права при дејствување на…

Новогодишна средба со семејствата на припадниците на Армијата упатени во мировни мисии

Денеска во Министерството за одбрана се одржа традиционалната предновогодишна средба на министерката за одбрана Радмила Шекеринска и началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски со семејствата на припадниците на…

Северна Македонија се приклучува кон ЕУ борбената група HELBROC

Северна Македонија се приклучува кон ЕУ борбената група HELBROC, која е под директна контрола на Советот на Европската унија и е дел од заедничката безбедносна и одбранбена политика на Унијата. Во борбената група HELBROC, која е предводена…

Шекеринска на приемот на 100 нови професионални војници: Армијата и одбраната не се важни само за…

Министерката Радмила Шекеринска денеска присуствуваше на церемонијата на прием на 100 нови професионални војници, што се одржа во касарната „Алекса Демниевски – Бауман“ во Велес. На огласот се пријавија 895 кандидати, со што уште еднаш…

Бесплатен оброк за припадниците на Армијата од следната година, најавија министерката Шекеринска и…

Од 2022 година, припадниците на Армијата, првенствено оние кои се дел од Лесната пешадиска борбена група во Штип, а од 2023 година и во целата Армија, ќе добијат обезбедени, бесплатни оброци во текот на целата година и тоа преку…

Ги запознаваме младите со војничката професија, претставници од Министерството и Армијата на…

Денеска во средни училишта во Скопје, Крива Паланка, Кичево и Македонски Брод, претставници на Министерството за одбрана, заедно со професионални војници, подофицери и офицери на Армијата, започнаа да го реализираат проектот за…

Заменикот министер Хасани на вебинар „COVID 19 –Улогата на вооружените сили во поддршка на цивилното…

Заменикот министер за одбрана, Башким Хасани, денеска учествуваше на вебинар „COVID 19 –Улогата на вооружените сили во поддршка на цивилното општество” во организација на Командата на Бригадата на Југоисточна Европа (SEEBRIG) на која…

Шекеринска на состанокот на министри за одбрана на Централноевропско ниво: Бугарското вето “успеа”…

Министерката Радмила Шекеринска денеска учествуваше на состанокот на министрите за одбрана на Централноевропската одбранбена соработка која во моментов се одвива под претседателство на Хрватска. Говорејќи на сесијата посветена на…

Избрани првите офицери од Армијата на Република Северна Македонија кои ќе работатна позиции во…

Избрани се првите офицери од Армијата на Република Северна Македонија кои ќе работат во командите на Алијансата како НАТО офицери. Потполковникот Ѓорѓи Василевски ќе биде штабен офицер за поддршка на операциите, хибридно војување и…

НАТО штити, обединува и зацврстува – одбележано вклучувањето на небото на Северна Македонија…

Со денешната воздухопловна вежба на аеродромот во Петровец која вклучуваше НАТО авион Авакс, грчки ловци Ф-16 и државниот авион Лирџет, денеска беше одбележано вклучувањето на небото на Северна Македонија во системот за воздухопловно…
Skip to content