МО Зоран Јолевски Говори

ГОВОР на Н.Е. Зоран Јолевски, Министер за одбрана на Република Македонија, по повод почетокот на обуката на 5-тата генерација кандидати за пилоти 16 октомври 2015 година, Скопје

Пред нас се талентирани и внимателно селектирани кандидати, кои во Центарот за обука на пилоти на Армијата н Република Македонија во следните 18 месеци ќе имаат обука која ќе ги направи високо професиони пилоти, спремни за сите предизвици кои со себе ги носи пилотскиот позив, кој не е само професија туку е и начин на живеење.

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ПРИЕМОТ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИЦИ НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, 07 СЕПТЕМВРИ, СКОПЈЕ , КАСАРНА ИЛИНДЕН

Почитуван Началник на ГШ на АРМ Почитуван заменик – началник на ГШ на АРМ, Почитувани претставници од МО, Почитувани генерали во АРМ, Почитувани војници и воени старешини на АРМ, Почитувани гости и новинари, Дами и господа Почитувани ново примени професионални војници добро дојдовте во Армијата на Република Македонија Во изминатите години си поставивме за цел […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ЦЕРЕМОНИЈАТА ЗА ПРИМОПРЕДАВАЊЕ НА ДОЛЖНОСТА НА КОМАНДАНТОТ НА ЗДРУЖЕНАТА ОПЕРАТИВНА КОМАНДА, КУМАНОВО, 21 АВГУСТ

Почитуван Началник на ГШ на АРМ генерал потполковник Методија Величковски, Почитуван бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, Почитувани претставници од МО и старешини од ГШ на АРМ Почитувани гости, дами и господа, Ми претставува особена чест што денес имам можност да го одбележам примопредавањето на должноста Командант на Здружената оперативна команда меѓу досегашниот и идниот Командант на […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД 18-ТИ АВГУСТ ДЕН НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СКОПЈЕ, 18.08.2015 ГОД.

Почитуван Претседател на Република Македонија, Почитуван Претседател на Собранието на Република Македонија Почитуван Претседател на Владата на Република Македонија Почитуван НГШ на АРМ, Претставници на дипломатскиот кор во Република Македонија, Почитувани припадници на АРМ, Почитувани гости, Дами и господа, Ми претставува особена чест и задоволство да Ви го честитам овој значаен ден од поновата историја […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ТРАГИЧНИОТ НАСТАН КАЈ КАРПАЛАК 08 АВГУСТ 2015

Денес (8 август 2015) одбележуваме 14 години од трагичниот настан кај месноста Карпалак каде во заседа загинаа 10 припадници на Армијата на Република Македонија. Денес е тешко да се биде на ова место, но истовремено и вистинска чест од името на Владата на Република Македонија (и како прв човек на одбраната) да оддадеме почит и […]

ОБРАЌАЊЕ на министерот за одбрана Зоран Јолевски по повод отварањето на меѓународната ЕУ вежба „ИПА КАМПЕКС 2015“ на 18.06.2015 година во Скопје

Почитуван Државен Секретар, г-дин Бизјак, Почитуван Амбасадоре Орав, Почитуван директор на Дирекцијата за заштита и спасување, Шабан Салиу Почитувани учесници, Почитувани претставници на медиуми, Дами и господа, Дозволете ми на самиот почеток да Ви посакам добредојде и да ви посакам убав престој во Република Македонија, која воедно е и домаќин на овој значаен меѓународен настан […]

Обраќање на министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски на „Македонско-францускиот форум од областа на вооружувањето“ Дом на АРМ, 24.03.2015 година

Исклучително ги ценам досегашните заеднички напори за зајакнување на борбената соработка меѓу нашите две пријателски земји. Исто така ме радува интересот од француските компании за унапредување на меѓусебната соработка во областа на опременувањето и модернизацијата на Армијата на Република Македонија. Денешнава средба ќе овозможи размена на мислења и искуства од областа на воената индустрија, можност […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Н.Е. ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ НА СВЕЧЕНОСТА ПО ПОВОД СВЕЧЕНАТА ЗАКЛЕТВА ЗА ДОБРОВОЛНО СЛУЖЕЊЕ ВОЕН РОК 06 март 2015 година, Велес

Почитувани, Војници во Армијата на Република Македонија, ВИ ЈА ЧЕСТИТАМ СВЕЧЕНАТА ЗАКЛЕТВА Да се биде војник е посебна чест. Тоа значи да и се служи на татковинта, Република Македонија. Денеска вие ја дадовте свечена заклетва. За сите нас, исполнувањето на уставната обврска за чување и бранење на територијалниот интегритет и суверенитет на татковината, претставува чест, […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА СВЕЧЕНОСТ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ПОЛКОТ ЗА СПЕЦИЈАЛНИ ОПЕРАЦИИ 27.02.2015 година

Ми претставува особена чест и задоволство да ве поздравам на овој значаен ден – Денот на Полкот за специјални операции. Денес го чествуваме денот на единицата која од нејзиното формирање постигнува највисоки резултати и претставува вистински модел за секој припадник на Армијата. Оваа единица со своето формирање го означи почетокот на професионализацијата на Армијата која […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, ПО ПОВОД ЗАВРШУВАЊЕТО НА МИСИЈАТА “ИСАФ“ ВО АВГАНИСТАН Скопје, 16. јануари 2015 година

Како Министер за одбрана на Република имам чест и задоволство да ви се обратам на церемонијата по повод завршувањето на Мисијата ИСАФ предводена од НАТО. Оваа мисија го промени Авганистан во стабилна и демократска држава, но истовремено во значајна мера го промени и НАТО. Со учеството на Република Македонија во оваа мисија, станавме извозник на […]