МО Зоран Јолевски Говори

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ НА СВЕЧЕНОСТА ПО ПОВОД ПОЧЕТОКОТ НА ОБУКАТА ЗА 8. ГЕНЕРАЦИЈА НА КАДЕТИ ВО ЦЕНТАРОТ ЗА ОБУКА НА ПИЛОТИ

Почитувани… тука сме на почетокот на обуката за 8.та генерација на курсисти за пилоти во АРМ. Особено задоволство ми е што имаме 6 кандидати кои ги поминаа селективните курсеви за оваа генерација. Во неа од 80 пријавени кандидати, шестмина ја завршија селекцијата и ја започнуваат обуката за да станат пилоти во Армијата на Република Македонија. […]

ГОВОР НА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ФЕСТИВАЛ НА ВОЕНА МУЗИКА „МАКЕДОНИЈА СИЛНО ЧЕКОРИ НАПРЕД“ Скопје 02 Мај 2017 ГОДИНА

Почитувани, Добро дојдовте во Домот на Армијата на Република Македонија каде сме домаќини на Првиот Фестивал на Воена музика организиран во историјата на суверена, самостојна и независна Република Македонија. Со звуците од Воениот оркестар нашите војници и старешини цврсто чекорат под државното знаме и знамето на својата единица како горди носители на слободарските традиции и […]

Г О В О Р на Н.Е., Зоран Јолевски, Министер за одбрана на Република Македонија по повод денот на НАТО “4. април“, 04. април 2017 година, во домот на АРМ Скопје

Почитувани, Дозволете ми на самиот почеток да му се заблагодарам на Евро-атлантскиот совет на Република Македонија за организација на оваа конференција, посветена на 4-ти април, денот кога пред 68 години беше формирана Северно-атланската Алијанса. Воедно сакам да напоменам дека соработката меѓу Министерството за одбрана и Евро-атлантскиот совет прерасна во традиција и верувам дека истата ќе […]

ГОВОР НА Н.Е. ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА по повод промоција на публикацијата, „Турско-македонските односи низ историјата“ Битола 13. Март2017 ГОДИНА

Почитувани, Исполнетоста на салата и атмосферата, имајки тука претставници од Владата на Република Македонија, уставен судија, генерали во Армијата на Република Македонија и Вооружените сили на Република Турција, претставници на Амбасадата на Република Турција во Република Македонија, голем број македонски граѓани и офицери под македонската и турската армија е доказ за пријателството меѓу нашите две […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЈОЛЕВСКИ ПО ПОВОД ПРИЕМОТ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИЦИ НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, 09 МАРТ 2017, СКОПЈЕ , КАСАРНА ИЛИНДЕН

Почитувани, Ми претставува особена чест и задоволство што денес овде пред нас се построени новите професионални војници припадници на Армијата на Република Македонија заедно со искусните и докажаните војници. Ви го честитам изборот на воената професија и Ви посакувам добредојде во Армијата на Република Македонија. Оваа година е значајна за нас и по уште една […]

Обраќање на министер за одбрана д-р Зоран Јолевски по повод Ден на Полкот за специјални операции 1 март 2017, Касарана Илинден, Скопје, 01.03.2017

Почитувани, Почитувани припадници на полкот за Специјални Операции, Од мое лично име и од името на Министерството за oдбрана и граѓаните на Република Македонија, сакам да Ви го честитам „1 март – денот на полкот за Специјални операции“, со искрени желби за успех на личен и професионален план. Денес, Република Македонија, и ВИЕ – Полкот […]

Обраќање на министерот за одбрана, Зоран Јолевски на свеченоста за воведување на новата службена униформа Дом на АРМ, 24.02.2017 година

Почитувани… Ми претставува особено задоволство што денес пред македонската јавност имаме настан на кој што ја воведуваме службената униформа на Армијата на Република Македонија. Министерството за одбрана се грижи за стандардот за припадниците на АРМ и ова е една од неколкуте големи проекти што Министерството ги започна за Армијата во последниве неколку години. Имено како […]

Обраќање на министерот за одбрана, Зоран Јолевски по повод изложбата „Италијанската армија на Македонскиот фронт 1916 – 1918“ во Воениот музеј 22.11.2016 година, Скопје

Министерството за одбрана на Република Македонија со денешната изложба во Воениот музеј продолжува со одбележување на 100 години од Првата светска војна како потсетник на сите воени ужаси и страдања на човештвото и со испраќање на пораки за мир, соживот и изградба на просперитетен свет за идните поколенија. Територијата на Република Македонија и македонскиот народ […]

ГОВОР НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ НА СВЕЧЕНОТО ОТВОРАЊЕ НА ПОСТОЈАНОТО СЕДИШТЕ НА БАЛКАНСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ НАМЕНСКИ СИЛИ ВО СКОПЈЕ, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 05.10.2016 година

Ми претставува огромно задоволство и особена чест што заедно денес присуствуваме на свеченото отворање на просториите во кои ќе биде сместен Главниот Штаб на Балканските Медицински Наменски Сили, со постојано седиште во Скопје. Особено сум среќен за остварениот успех, кој е резултат на вложен труд и посветеност на земјите кои се вклучија со искрена желба […]

31. СВЕТСКО ВОЕНО ПРВЕНСТВО ВО БОРЕЊЕ ГОВОР НА Н.Е. ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 21. септември 2016 година

Ми претставува големо задоволство и привилегија да Ви посакам срдечно добредојде во Република Македонија и многу успеси на 31.светско воено првенство во борење. Исто така, јас сум почестен да говорам на отворањето на овој исклучително важен спортски настан во борење. Армијата на Република Македонија и граѓаните се особено горди што сме ваши домаќини. Македонскиот народ […]