МО Говори

Обраќање на МО Шекеринска пред питомците на Воена академија

убедена сум после денешната средба после денешните настапи, дека новопромовираните питомци ќе нè направат сите нас во Министерството и во Република Македонија горди како што денеска ги направија горди своите родители и своите семејства. Голема чест и задоволство ми е што сум денеска со вас на овој голем ден за сите оние кои што се […]

Обраќање на министерката за одбрана Шекеринска на свечената церемонија по повод прием на професионални војници во АРМ 04.07.2018

Ова е период на промени и нови почетоци за Република Македонија. Обезбедивме датум за преговори со Европската Унија кој значи почеток на едно ново време, време на напредок, развој и подобар живот за граѓаните. Поканата за НАТО која ќе ја добиеме следната недела ќе значи почеток на една ера на стабилност и безбедност за нашата […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРКАТА ЗА ОДБРАНА РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА НА ПРИМОПРЕДАВАЊЕТО НА ФУНКЦИЈАТА КОМАНДАНТ НА ПОЛКОТ ЗА СПЕЦИЈАЛНИ ОПЕРАЦИИ

Можеби најинспиративниот, најмотивирачкиот дел од мојата работа како министер за одбрана на Република Македонија е кога ја гледам посветеноста, енергијата, способноста и знаењето на припадниците на Армијата на Република Македонија во ваква и во многу други пригоди. Свесна сум дека вашата подготвеност и вашите резултати се оние кои што ја прават нашата држава Република Македонија, […]

ОБРАЌАЊЕ НА МО ШЕКЕРИНСКА ПО ПОВОД ДЕНОТ НА 1. МПБР Касарна „Страшо Пинџур“ Петровец 02.04.2018

Почитувани припадници на Првата механизирана пешадиска бригада, Денеска, тука, во вашиот дом имам чест да ви посакам успешна годишница, да го честитам Денот на бригадата, односно денот кога командата и штабот на бригадата во 2012 година беа преместени во гарнизонот Петровец. Вие, припадниците на Првата механизирана пешадиска бригада сте сржта, срцевината на Армијата на Република […]

Обраќање на министерката за одбрана на република Македонија, Радмила Шекеринска по повод Денот на Полкот за специјални операции касарна Илинден, 01.03.2018 година

Ми претставува особена чест и задоволство да ве поздравам, да ви се обратам и да ви го честитам денот на Полкот за специјални операции. Со своето формирање на 1 март 1994 година, оваа единица го означи почетокот на професионализацијата на Армијата која се покажа како успешна и како единствена алтернатива за современа одбранбена структура на […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Г-ЃА РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА – ЈАНКОВСКА ПО ПОВОД „18ти АВГУСТ – ДЕН НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СКОПЈЕ, 18ти АВГУСТ 2017 г., ВОЕН СТАДИОН

Почитуван Претседател, Почитувани Министри, Почитуван Началник на Генералштабот, Генерали на АРМ, Почитувани Пратеници во Собранието на РМ, Ваши Екселенции, претставници на Дипломатскиот кор, Почитувани припадници на Армијата и Министерството за одбрана, Претставници на медиумите, почитувани гости Ми претставува посебна чест, како Министер за одбрана во Владата на Република Македонија, да го честитам 18ти Август – […]

Поздравно обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод 18 Август Денот на АРМ

Почитувани! Привилегија и задоволство е да бидам денес овде, пред вас, во чест на 25 годишнината на Армијата на Република Македонија. Мал јубилеј за светот, огромен за нас и нашата држава. Дами и господа, оние кои ги носат униформите на Армијата на Република Македонија, оние кои нашата безбедност ја превземаат како нивна одговорност, оние кои […]

Обраќање на Н.Е. Радмила Шекеринска, министерка за одбрана на Република Македонија, по повод отворањето на музејската изложба „25 години Армија на Република Македонија“, 17.08.2017 година, Воен Музеј, Скопје

Почитувани, Министерството за одбрана и Армијата на Република Македонија како составен дел на министерството годинава одбележуваат особено значаен јубилеј – 25 години од формирањето на нашата Армија како вооружена сила на сите граѓани на Републиката. По прогласувањето на независноста на Република Македонија во 1991 година државното раководство и граѓаните на Република Македонија по мирен пат […]

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод започнување на воената вежба “Dragoon Guardian” Куманово 28.07.2017

Почитуван градоначалник г-дин Дамјановски, Почитуван амбасадоре Бејли, Почитуван бригаден генерал Милески, Почитувани припадници на Армијата на Република Македонија и Министерството за одбрана на Република Македонија, Почитувани претставници на американските вооружени сили од 2 Cavalry regiment ( 2CR) Почитувани претставници на медиумите, Почитувани граѓани на Куманово,   Чест и задоволство ми е што сум денес овде, […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРКАТА ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА НА ЦЕРЕМОНИЈАТА ПО ПОВОД ДАВАЊЕТО НА СВЕЧЕНАТА ЗАКЛЕТВА на војниците на доброволно отслужување на воениот рок 07 Јули 2017 година, Велес

Почитувани војници на доброволно отслужување на воениот рок во Армијата на Република Македонија, Да се биде дел од одбраната на нашата татковина е обврска на секој граѓанин на нашата држава. Но, доброволно да се пристапи кон одбраната, како што направивте вие млади војници, е чин достоен за сите пофалби. Сите вие доброволно го одбравте војничкиот […]