МО Говори

Обраќање на Министерот за одбрана, Н.Е Фатмир Бесими на Денот на високи гости на вежбата „Безбедна патека – 2012 по повод примопредавање на ROLE-2 полска болница 25.10.2012 година

• Пoчитувана колешке Министер за одбрана на Кралството Норвешка Ан-Грете Стром-Ериксен, • Почитуван Заменик Министер за одбрана, • Почитуван Директор на Генералштабот на АРМ • Почитувани Ваши екселенции, • Почитувани припадници на Армијата на Кралството Норвешка, • Почитувани припадници на Војската на Република Србија, • Почитувани припадници на Армијата на Република Македонија, • Почитувани Дами […]

Обраќање на Министерот за одбрана на Република Македонија, д-р Фатмир Бесими на Состанокот на министрите за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ Министерски состанок) 03 октомври 2012, Сараево, Босна и Херцеговина

Почитуван Претседател на Претседателството на Босна и Херцеговина, г. Изетбеговиќ, Почитуван колега Ибрахимовиќ, Почитувани колеги министри и високи претставници од земјите-членки и земјите-набљудувачи на СЕДМ процесот, Почитувани Команданти, Адмирали, Генерали, Екселенции, Дами и Господа, Драги колеги и пријатели, Дозволете ми да ја искористам оваа прилика во свое лично име, како и во името на македонската […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА, Г-ДИН ФАТМИР БЕСИМИ НА СВЕЧЕНОСТА ПО ПОВОД ДАВАЊЕ НА СВЕЧЕНА ЗАКЛЕТВА НА ПИТОМЦИТЕ – СТУДЕНТИ ОД ПРВ ЦИЛКУС СТУДИИ ВО СТУДИСКАТА 2012/2013 И КАНДИДАТИТЕ СО ЗАВРШЕН ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ ЗА ОФИЦЕРИ ОД РОДОТ АВИЈАЦИЈА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА АРМ. 01 октомври 2102 година, Касарна “Гоце Делчев“ , Скопје

Почитуван Дами и Господа, Ваши екселенции, Почитувани претставници на Армијата, Министерството за одбрана на Република Македонија, преставници на Воената Академија “Михајло Апостолски“ , Почитувани родители, Почитувани питомци, Почитувани преставници на медиумите, Најнапред би сакал да го искажам своето задоволство од фактот дека ова обраќање се однесува на еден многу важен чин и момент од вашиот […]

Говор на министерот Бесими на денешната промоција на Белата книга на одбраната

Почитувани Дами и господа, Ми претставува задоволство да ја промовирам новата Бела книга на одбраната на Република Македонија, во година кога славиме 20 години од формирањето на Армијата и на почетокот на новиот циклус на трансформација на одбраната. Водејќи се од принципите на транспаретност и одговорност на одбранбената политика, експерти од Министерството за одбрана, Генерал […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА Д-Р ФАТМИР БЕСИМИ ПРЕД ПРИПАДНИЦИТЕ НА 1-ТА МЕХАНИЗИРАНА ПЕШАДИСКА МЕХАНИЗИРАНА БРИГАДА НА АРМ КАСАРНА „ЈАНЕ САНДАНСКИ„-ШТИП 14.09.2012 ГОД.

Почитуван Заменик Началник на ГШ на АРМ, Почитуван Командант на Здружената оперативна команда, Почитуван Командант на Првата Пешадиска Механизирана бригада, Почитуани претстаници на Министерството за одбрана на РМ, Почитувани припадници на Армијата на Република Македонија, На почетокот дозволете ми на сите припадници од Првата Механизирана Пешадиска бригада во предвечерието на Денот на единицата да Ви […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА, ФАТМИР БЕСИМИ НА 29. МЕЃУНАРОДНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ГЛОБАЛНАТА БЕЗБЕДНОСТ – РИМ, Јули 2012 година

Почитуван претседавач, Ваши екселенции, Дами и господа, – Ми претставува особена чест и задоволство што сум дел од 29. меѓународна работилница за глобалната безбедност, тука во Рим, работилница која претставува одличен форум за размена на мислења од областа на безбедносната политика во светски рамки. Во оваа прилика сакам со Вас да го споделам моето видување […]

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА, ФАТМИР БЕСИМИ НА 29. МЕЃУНАРОДНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ГЛОБАЛНАТА БЕЗБЕДНОСТ РИМ, Јули 2012 година

Почитуван претседавач, Ваши екселенции, Дами и господа, – Ми претставува особена чест и задоволство што сум дел од 29. меѓународна работилница за глобалната безбедност, тука во Рим, работилница која претставува одличен форум за размена на мислења од областа на безбедносната политика во светски рамки. Во оваа прилика сакам со Вас да го споделам моето видување […]

ОБРАЌАЊЕ на Н.Е. Д-р Фатмир БЕСИМИ, Министер за одбрана на Република Македонија, на научно-стручната дебата по Предлог Белата книга на одбраната

На почетокот сакам да ја искажам својата благодарност за Вашето учество на оваа јавна дебата посветена на новата Бела книга на одбраната на Република Македонија. За прв пат после подолг период се организира ваква форма на дебата. На расправата присуствуваат 30-тина преставници од академската и стручна јавност во земјава кои се очекува да дадат свој […]

ОБРАЌАЊЕ на Н.Е. Д-р Фатмир БЕСИМИ, Министер за одбрана на Република Македонија, на научно-стручната дебата по Предлог Белата книга на одбраната

На почетокот сакам да ја искажам својата благодарност за Вашето учество на оваа јавна дебата посветена на новата Бела книга на одбраната на Република Македонија. За прв пат после подолг период се организира ваква форма на дебата. На расправата присуствуваат 30-тина преставници од академската и стручна јавност во земјава кои се очекува да дадат свој […]

Обраќање на министерот Бесими по повод настанот во ко-организација на Министерството за одбрана и RACVIAC „Придонесот на Европската Унија кон безбедноста и вклученоста на земјите од Југоисточна Европа“, 12 јуни 2012

Почитуван директор на RACVIAC,  амбасадоре Тодорчевски, Почитувани претставници на Европската Унија и НАТО Почитувани претставници од Република Македонија, Драги гости од Регионот и пошироко, Дами и господа, Добредојдовте во Република Македонија на овој значаен настан во рамките на Заедничката безбедносна и одбранбена политика. На самиот почеток би сакал да изразам огромно задоволство поради фактот што […]