МО Говори

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод свечена заклетва на 24. Класа питомци и промоција на потпоручните од 20. Класа на воената академија    21.10.2020 - Касарна „Гоце Делчев“

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод свечена заклетва на 24. Класа питомци и промоција на потпоручните од 20. Класа на воената академија 21.10.2020 – Касарна „Гоце Делчев“

Денешниот ден е во духот на младоста. Ова е ден на младоста и мотивацијата да се научи нешто ново и да се биде подобар, да се навлезе во суштината на војничката професија, но и да се покаже она што е научено низ четири години поминати тука на Воената академија, пред да стапат нашите нови офицери […]

Обраќање на МО Шекеринска по повод испраќањето на првиот контингент во мисијата КФОР на Косово

Обраќање на МО Шекеринска по повод испраќањето на првиот контингент во мисијата КФОР на Косово

Пред нас можеме да ја видиме нашата НАТО Армија, пред на се 44 мина, посветени мотивирани и храбри припадници на Армијата на Република Северна Македонија кои рамо до рамо, еднакви помеѓу еднаквите ќе го покажат сето она што го знаат и сите оние вештини и знаења пред своите колеги од сојузничките земји во мисијата КФОР […]

Обраќање на Министерката за одбрана Радмила Шекеринска на Панел – дискусија „Промоција на Националниот акциски план за имплементација на резолуцијата 1325 на ООН за „Жени, мир и безбедност“

Обраќање на Министерката за одбрана Радмила Шекеринска на Панел – дискусија „Промоција на Националниот акциски план за имплементација на резолуцијата 1325 на ООН за „Жени, мир и безбедност“

Велат дека силата на една армија е во тоа колку брзо се прилагодува на промените. Мислам дека денеска можеме да кажеме дека добро се прилагодуваме на овие тешки околности во кои сите живееме и тоа е една од големите, главни карактеристики кои што обично им ги припишуваат на жените, а мислам дека се неопходни и […]

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на свечениот академски час на Факултетот за безбедност - Скопје  01.10.2020 година

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на свечениот академски час на Факултетот за безбедност – Скопје 01.10.2020 година

Дозволете ми да ви се заблагодарам што по втор пат имам прилика да присуствувам на првиот академски час и да се потсетам дека првиот пат таа шанса ја имав во веќе далечната 2017 и се сеќавам дека во поинакви околности, меѓутоа во иста атмосфера зборуваме за тоа кои се нашите амбиции, кои се нашите планови. […]

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на приемот на 70 ПФВ  11.09.2020 касарна Илинден

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на приемот на 70 ПФВ 11.09.2020 касарна Илинден

Добредојдовте во Армијата на Република Северна Македонија! Во деновите кога го прославуваме денот на нашата независност, во годината во која ја реализиравме една од стратешките цели, а тоа е членството во НАТО, во моментите кога целиот свет се соочува со пандемија, а сите светски армии се првите кои нудат помош ми причинува големо задоволство што […]

ADDRESS BY MINISTER SHEKERINSKA – SEEBRIG HQ OPENING CEREMONY - KUMANOVO, N. MACEDONIA 26 AUG 2020ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРКАТА ШЕКЕРИНСКА НА ЦЕРЕМОНИЈАТА НА ОТВОРАЊЕ НА КОМАНДАТА НА СЕЕБРИГ - КУМАНОВО, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 26.08.2020

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРКАТА ШЕКЕРИНСКА НА ЦЕРЕМОНИЈАТА НА ОТВОРАЊЕ НА КОМАНДАТА НА СЕЕБРИГ – КУМАНОВО, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 26.08.2020

Ценети гости, Почитувани припадници на семејството на СЕЕБРИГ, Добредојдовте во Куманово, добредојдовте во Северна Македонија. Навистина ми причинува огромно задоволство да ви се обратам денес овде по повод отворањето на новата локација на Командата на Бригадата на Југоисточна Европа. Задоволството е уште поголемо од две причини: првата е што Северна Македонија, која е всушност местото […]

Обраќање на МО Шекеринска по повод 18. Август - Денот на Армијата

Обраќање на МО Шекеринска по повод 18. Август – Денот на Армијата

Ми причинува неизмерно задоволство што стојам денес овде пред вас. Пред Армија на земја членка на НАТО. Армија која даде огромен придонес во исполнувањето на таа цел. Армија која сите нас не направи горди. И Армија која го прави горд својот народ и ја ужива неговата најголема доверба. Долг пат поминавме и од местото каде […]

ОБРАЌАЊЕ на министерката за одбрана Радмила Шекеринска – Касарна „Илинден“, 23 јуни 2020 година

На крајот сме на долгата и исцрпувачка вонредна состојба која првпат беше прогласена на 18 март оваа година. Армијата заедно со здравствените работници, заедно со полицијата одигра една од клучните улога во овој тримесечен период. Бевте секаде каде што ја бараа вашата поддршка. Бевте на граница, бевте во заразените подрачја, помагавте во карантините, помагавте на […]

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод Денот на воздухопловниот ВИНГ – 10 јуни 2020 – Касарна Страшо Пинџур – Петровец

Дозволете ми во име на сите, на припадниците на воздухопловниот ВИНГ да им го честитам Денот на воздухопловството, историски ден кога во далечната 1992 за прв пат наш воен екипаж изврши прв лет со воздухоплов. Од тогаш поминаа 28 години што е доволен период да ги анализираме нашите искуства, да го оцениме минатото и да […]

Обраќање на министерката за одбрана, Радмила Шекеринска пред припадниците на Армијата во Касарната „Чеде Филиповски – Даме“ – Кичево 28.05.2020 година

Почнуцвајки од Кичево честитајќи им на сите војници за пожртвуваноста им честитам на сите припадници на Армијата за пожртвуваноста со која сите ги превзедовте задачите за поддршка на државата и граѓаните во справување со светската пандемија која ја зафати и нашата земја. Секоја вистинска Армија во вистински моомент е подготвена да излезе во пресрет и […]