Уводник

Медиуми, критериуми и стандарди

Центарот за обука на пилоти, како единствена институција која овозможува врвна обука и едукација за професионални воени пилоти функционира веќе неколку години. Пишувавме и известувавме за сите настани поврзани со работата на овој значаен Центар – за неговото отворање, за неговите капацитети, наставниот кадар, програмите кои се изучуваат и бевме присутни на отворените денови кои […]

Унапредување на интероперабилноста помеѓу специјалните единици  на Република Македонија и на САД

Унапредување на интероперабилноста помеѓу специјалните единици на Република Македонија и на САД

Во Касарната во Ѓорче Петров се одржа заедничка вежба на припадници од Полкот за специјални операции на АРМ, специјалните единици на МВР и специјалните единици на САД. Оваа вежбовна активност  е прва која се спроведува оваа година според заедничките програми за обука и тренинг на припадниците на Армијата, и е резултат на повеќегодишните активности кои […]

За Армијата

Уште една година е зад нас. Ја испративме 2016 година која беше исполнета со многу настани. Нашата земја во 2016 година се соочи со многу проблеми и предизвици. Големата мигрантска криза не ја одмина нашата татковина. Илјадници бегалци од конфликтните подрачја  во текот на речиси целата година беа на нашата јужна граница, обидувајќи се да […]

САД – Јадранската повелба

САД – Јадранската повелба

На состанокот на министрите за одбрана на САД – Јадранската повелба, кој се одржа во  Тракошчан, Хрватска, беше усвоена заедничката изјава на министрите за одбрана од САД – Јадранската повелба во која се истакнува дека силно ја поддржуваат Република Македонија за што побрзо добивање на покана за полноправно членство во НАТО и воедно ја реафирмираа […]

Фактографија и уметност

Војната како начин за решавања за недоразбирањата меѓу луѓето претставува едно сеопшто зло кое, за жал, до денес сè уште не е надминато и претставува извор на големи човечки страдања. Oсвен фактите кои се присутни во делата на историчарите, за војните дознаваме и од делата на уметниците. Бројни се делата на книжевните класици и модерни […]

Едукација

Во природата на човекот е постојано да истражува, да толкува, да проучува и да спознава нешто ново. Сите тие потреби на човекот со векови наназад  се задоволувале со постојаниот развој на науката и теориската мисла, а најмногу преку процесот на едукацијата. И денес, како и претходно, било да се работи за природни или за општествени […]

18 АВГУСТ ДЕН НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

18 АВГУСТ ДЕН НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Армијата на Република Македонија е важен столб на нашата независност. Армијата на Република Македонија ја отсликува реалната структура на македонското општество и ја чува нашата безбедност и безбедноста на нашите најблиски. Армијата на Република Македонија, секогаш е присутна кога треба да се помогне и да се совладаат големите природни непогоди и состојби на прогласена кризна […]

ФОТОГРАФИИ ОД МАКЕДОНИЈА

Во периодот што измина имавме можност да присуствуваме на еден несекојдневен настан кој се одржа во просториите на Воениот музеј на Република Македонија. Воениот музеј, во соработка со Националниот музеј за здравство и медицина од Вашингтон, организираше изложба на која ни беше овозможено за прв пат да погледнеме фотографии направени од познатиот фотограф Мерл ле […]

ПРИЗНАНИЈА, ПОФАЛБИ, БЛАГОДАРНИЦИ…

Армијата на Република Македонија и во изминатата 2015 година ги оправда рејтингот и довербата што ги има кај народот и институциите на Република Македонија. Сите планирани задачи, зацртани проекти и предизвици со кои се справуваше во текот на изминатите дванаесет месеци од 2015 година беа успешно завршени и сработени. А, признанија, пофалби и благодарници добија […]

СИМУЛАЦИИ

Симулаците се мошне продуктивен начин на решавање на проблемите, коишто сè почесто наоѓаат примена во многу сфери од општествениот живот, се разбира и во образованието и во науката. Играта, пак, претставува еден од нај­старите методи на спознавањето на природата и законите во природа­та. И луѓето и животните преку пот­тик­нувањето на својот подмладок на игра, на […]