Вооружување

Брод „SEALION-II“

Брод „SEALION-II“

Бродот „SEALION-II“ поседува уникатен облик на конструкцијата која овозможува сталожено пловење при големи брзини. Во одделот NSW (Naval Special Warfare- Морнаричко специјално војување) на морнарицата на САД е единствено пловило со затворен климатски контролиран простор за патници и товар, со цел заштита од различни временски услови, овозможуваќи ангажман насекаде во светот. Уникатниот облик на конструкцијата […]

Јуришна пушка „StG44“

Јуришна пушка „StG44“

До денес не е откриен точниот број на произведени јуришни пушки, но тој се движел помеѓу 425.977 и 552.593. Во секој случај, германскиот концепт на новото пешадиско оружје во вид на „јуришна“ автоматска пушка со послаба муниција пресудно ќе влијае на иднината на пешадиското вооружување Според мислењето на повеќето експерти, германската автоматска пушка од Втората […]

„AMX“, лесен  ловец-бомбардер

„AMX“, лесен ловец-бомбардер

Според градбата „AMX“ е високоподзвучен едномоторен млазен авион со висококрилна класична конструкција од која се развиени едноседна и двоседна верзија. Основните материјали за градба на конструкцијата се легури од алуминиум, а во мал процент се користат и композитни материјали. За да се зголеми можноста за преживување на леталото при изведување на борбените мисии, главните системи […]

„AFV Grizzly“ Канадско оклопно  борбено возило

„AFV Grizzly“ Канадско оклопно борбено возило

Оклопното борбено возило „AFV Grizzly“ е едно од трите оклопни возила за општа намена од фамилијата AVGP (Armored Vehicle General Purpose), повторно нарачани за производство во 1976 година од страна на канадската армија и произведени врз основа на иста шасија. Тоа се оклопните возила „Cougar“ (за огнена поддршка), „Husky“ (оклопно возило за поддршка-извлекување) и „Grizzly“ […]

Руски  ракетен систем  „земја-воздух“  OСA

Руски ракетен систем „земја-воздух“ OСA

Ракетниот систем 9K33 „OСA“ е производ на руската воена индустрија, а во НАТО е познат под кодот „SA-8 Gecko“. Тој претставува тактички, високомобилен ракетен систем со краток дострел, наменет за гаѓање на воздушни цели на мали височини Програмата за развој на овој ракетен систем беше долготрајна, со големи побарувања за редизајн, како на ракетите така […]

Молотов коктел -  тајното финско оружје

Молотов коктел – тајното финско оружје

Првото формално користење на Молотовите коктели од страна на организирана војска се случило за време на Шпанската граѓанска војна во септември 1936 година, во битката за Толедо. Ефикасноста на „шишето-бомба“ била толку драматична, што тоа можеби бил и одлучувачки фактор за одбивање на сите лојалистичките контранапади. Ова бил прв и последен пат во текот на […]

Автомат „UZI“

Автомат „UZI“

Автоматот UZI, којшто е над 60 години во практична борбена употреба претставува компактно оружје со одличен баланс, издржливо, прецизно и ефикасно. Бил дизаниран во 1948 год. од офицерот на израелската армија Узиел Гал, по кого го добил и името UZI. Како пример за создавањето  е  чешкиот автомат ,,Модел 23”. Во текот на 1950 год. е […]

„Гепард“ –  самооден ПВО-систем

„Гепард“ – самооден ПВО-систем

Германскиот оклопен автономен самооден противавионски топовски систем „Гепард“ дејствува во сите временски услови, преку ден и ноќ. Неговата намена е ПВО-одбрана на значајни објекти, борбени единици и пешадија при нивно движење, но и на борбеното поле. За намалување на развојната цена и поедноставување на логистичката поддршка, при создавањето на „Гепард“ е искористено телото на тенкот […]

„Airbus Helicopter AS365 Dauphin“

„Airbus Helicopter AS365 Dauphin“

Хеликоптер за долги летови Повеќенаменскиот двомоторен хеликоптер „Airbus Helicopter AS365 Dauphin“ или „Dolphin“ (порано познат како „Aérospatiale SA365 Dauphin 2“ или „Eurocopter AS365 Dauphin“), е произведен од компанијата „Airbus“. Првично бил замислен како хеликоптер со еден мотор. Компанијата набргу увидела дека напојувањето со два мотори наместо со еден е подобро приспособено за цивилни и воени […]

Од бајонет  до борбен нож

Од бајонет до борбен нож

Бајонетите се вид студено оружје кои по својот квантитет го заземаат врвот од широката палета на сту­дени оружја. Бајонетот е убодно и сечно-убодно оружје за блиска борба, кое се става на цевката од пушката, а може да се употребува и без пушка, како за напад така и за одбрана. Се смета дека бајонетите се појавиле […]