Вооружување

„AgustaWestland AW189“ - Авион за барање и спасување, медицинска евакуација и транспорт на патници

„AgustaWestland AW189“ – Авион за барање и спасување, медицинска евакуација и транспорт на патници

„AgustaWestland AW189“ е двомоторен, осумтонски хеликоптер со средна големина. За прв пат бил најавен на „Paris International Air Show“ во 2011 година, а произведен од компанијата „Leonardo“ (порано „AgustaWestland“, споени во „Leonardo-Finmeccanica“ од 2016 година). Тој е цивилно-ориентирана верзија изведена од воената верзија „AW149“, а дели сличности и со „AW139“ и „AW169“ во однос на […]

„Barak-8“ - Индо-израелски ракетен систем земја-воздух

„Barak-8“ – Индо-израелски ракетен систем земја-воздух

Проектот „Barak-8“ започна како проект на индиската морнарицата и имаше за цел да ѝ обезбеди противвоздушна одбрана на морнарицата на многу подолг временски период, со намера да остане примарен систем земја-воздух за противвоздушна одбрана на Индија. Организацијата за истражување и развој во одбраната, на 30 јуни 2016 година успешно го спроведе првото пробно лансирање на […]

„PATRIA AMV“ - Финско борбено возило

„PATRIA AMV“ – Финско борбено возило

Следејќи ги современите текови на производство на оклопни борбени возила на тркала и користејќи ги искуствата стекнати во бројните мисии под водство на ОН, Финците се определија за производство на одличното оклопно модуларно возило од третата генерација со ознаки „AMV 8×8“ Оклопното борбено возило „Patria AMV“ е во сериско производство со испорачани голем број на […]

„Beretta M9“

„Beretta M9“

Независно што првите верзии на пиштолот „Beretta 92“  имале одредени технички проблеми, понатамошното усовршување помогнало да се отстранат недостатоците, односно да се развие одличната борбена верзија „Beretta FS“ (M9), која се карактеризира со одличен квалитет на производство и ергономски дизајн, лесен начин на расклопување и одржување, добра прецизност, лесно достапни двострани команди, голема издржливост и […]

„Тринити“ - како духот излезе од шишето

„Тринити“ – како духот излезе од шишето

„Тринити“ е кодното име на тестирањето на првата атомска  бомба направена во светот, а е дадено како асоцијација на тројството Господ, Синот и Светиот дух. 16 јули 1945 година е денот кога започнува нова трка во вооружувањето помеѓу големите сили во светот, ден кога САД ја покажаа својата супериорност и својата моќ. Од тој ден […]

„McDonnell Douglas F/A-18 Hornet“ - Суперсоничен јуришен и борбен  авион

„McDonnell Douglas F/A-18 Hornet“ – Суперсоничен јуришен и борбен авион

„McDonnell Douglas F/A-18 Hornet“ е суперсоничен двомоторен авион, оспособен за лет во сите временски услови и за лет од носачи на авиони. Тој е јуришен и борбен авион, па оттука доаѓаат буквите F/A во неговата ознака. Овој авион бил меѓу првите авиони во кој се користени мултифункционални дисплеи, а со едно копче пилотот бил во […]

„ACHZARIT HAPC“ - Израелски тешки оклопни транспортери

„ACHZARIT HAPC“ – Израелски тешки оклопни транспортери

Оклопниот транспортер познат како „Achzarit“ е оклопен транспортер кој се заснова на руските модели на тенкови „Т-55/Т-54“ кои се заробени во текот на Арапско – израелските војни. Првите тешки оклопни транспортери беа оперативни во 1989 година, и брзо потоа се испратени во Јужен Либан. Тие беа доделени на бригадата Голани од IDF, која оперираше на […]

Германски ракетен систем за противвоздушна одбрана земја – воздух „IRIS-T SL“

Германски ракетен систем за противвоздушна одбрана земја – воздух „IRIS-T SL“

Ракетниот одбранбен систем „IRIS-T SL“ е нов, мобилен, наведуван ракетен систем за противвоздушна одбрана од среден дострел земја – воздух, дизајниран и развиен од страна на „Diehl BGT Defence“ Вертикалното лансирање, малата тежина и интероперабилните ракети „IRIS-T SL“, може да се интегрираат со постоечките и идните системи за противвоздушна одбрана на сојузничките сили, користејќи го […]

Тежок митралез „ДШК 38“

Тежок митралез „ДШК 38“

Основна намена на тешкиот митралез „ДШК 38“ е неутрализирање или уништување на пешадија, митралески гнезда (отпорни точки), непријателки позиции наменети за противоклопна борба, воени неоклопени и лесно оклопени возила и воени летала на мала височина. Оружјето се користи или се користело во сите родови на армиите. Mитралезот„ ДШК 38“ работи на принципот на позајмување на […]

Воени часовници

Воени часовници

За развојот на воените часовници најважен е 20 век, односно мноштвото настани и достигнувања поради кои часовниците се усовршувале. Развојот на авијацијата, зголемената потреба за прекуморска пловидба, која подразбира навигација, двете светски војни и развојот на науката и техниката можат да се издвојат како најважни. Се смета дека првиот пилотски часовник го изработил прочуениот произведувач […]