Убавините на Македонија

Колешински водопад – допир со убавините

Колешино е едно од најубавите села во Македонија. Се наоѓа на падините на живописната планина Беласица, на надморска височина од 630 m. Има околу 400 домаќинства со 1.300 жители, познати како вредни земјоделци и познати производители на бостан и кикиритки. Во непосредна близина на селото се наоѓа Колешинскиот Водопад кој е вистинска природна убавина и […]

Божествена кадилница и благослов – Карпест говор во Прилепско и Мариово

Духовна мудрост, благост, ревност и копнеж често осамнува на фреската која е печат на карпа. Во срцето на природата, фрескоживописот, надополнет со карпестата уметност, е ретка и податлива појава која воодушевува. Исклесани и нацртани остатоци од фрески на карпесто тло се патеводители низ животот. Како отсечено парче од духовен колач, фреските се живи сведоци во […]

Дебарските Бањи – На прво место во Eвропа

Нашиот најзападен град, Дебар, е познат и препознатлив по лековитите минерални води на двете бањи – Бањиште и Косоврасти, кои се наоѓаат во негова близина. Со децении се мамка за лицата кои имаат потреба од бањско лекување, не само од нашава држава, туку од поширокиот регион на Европа, дури и од светот. Според извршените анализи […]

Убавините на Македонија – Приказната за Вевчани

На патот кон Струга, после селото Велешта, во падините на планината Јабланица е сместено едно од најубавите македонски села со градски карактеристики – селото Вевчани, центар на истоимената општина. На сред село ќе ве пречекаат љубезните жители на Вевчани кои со душа чекаат посетители за да ги раскажат легендарните приказни врзани за ова место. Вевчани […]

Прилепски пештерски координати – Божилак од корали

Заплеткани карпести градини. Пештери кои мамат низ бујната вегетација. Во Македонија се истражени 300 пештери, а 200 чекаат ред. Фантастичен излет за авантуристите, но не и за редовните посетители поради непристапниот терен и неприспособените пештерски сали. Можеби затоа нема проекти за развој на кревкиот пештерски туризам. „Пештерите се предизвик, и може да користат во образовни, […]

Кожуф Планина – невидена убавина

Планината Кожуф зафаќа површина од 1000 км2 и се простира на територијата на две држави (Република Македонија и Република Грција). Во границите на Република Македонија Кожуф Планина опфаќа територија од 80%, а останатите 20% се на територијата на Република Грција. Кожуф Планина изобилува со огромен воден потенцијал. Од оваа планина извираат многубројни реки. Реката Дошница […]