Убавините на Македонија

Пештерата Врело привлекува туристи од целиот свет

Пештерата Врело привлекува туристи од целиот свет

Прекрасниот кањон Матка се наоѓа на само 15 километри од Скопје. Опфаќа 5.000 хектари од прекрасното езеро Матка, стрмни планински падини, возбудливи пештери и живописни средновековни манастири. Благодарение на својата исклучително добра положба во близина на Скопје, кањонот Матка привлекува туристи од целиот свет. Тука се наоѓаат и десет пештери и две стрмни карпи кои […]

ЦАРСТВОТО НА ЗОВИЧКАТА КОРИЈА

ЦАРСТВОТО НА ЗОВИЧКАТА КОРИЈА

Мистериозното природно богатство на Мариовската област отсекогаш е интересно за авантуристите и посетителите. Долината на Црна Река која го пара Мариово секогаш е атрактивна за археолозите, дивите копачи, рударите… Грамадните (вулкански) разголени карпи,остатоци од тврдини, керамика и гробници од антички период, мермерни остатоци од цркви, грниња со злато, високи древни дрвја и што ли уште […]

БЕЛА ВОДА - ПРИВЛЕЧЕН ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТАР

БЕЛА ВОДА – ПРИВЛЕЧЕН ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТАР

Сите ние постојано велиме дека Македонија е прекрасна, но голем број од нас, всушност, не ја виделе таа убавина со свои очи. Затоа треба да се искористи секој слободен момент и убавото време и да се организира незаборавна еднодневна екскурзија или еден викенд за нас и за нашите најблиски на место каде што не сме […]

VELESI  NË  ZEMRËN  E  MAQEDONISËВЕЛЕС ВО СРЦЕТО НА МАКЕДОНИЈА

ВЕЛЕС ВО СРЦЕТО НА МАКЕДОНИЈА

Велес се наоѓа во средишниот дел на Македонија, на бреговите на реката Вардар. Градот има мошне поволна географска положба, бидејќи е крстопат на меѓународни патни и железнички правци и е eден од поглавните транзитни центри. Низ историјата се нарекувал со различни имиња,од кои три најмногу се користени. Од самото основање на градот се нарекувал Вила […]

SHËNIM NGA PRILEPIПРИЛЕПСКА БЕЛЕШКА

ПРИЛЕПСКА БЕЛЕШКА

Сите насилници, поробувачи, борци остануваат за спомен, а Прилеп, стои и понатаму пркосно…Да! Прилеп е град-сведок на отвореноста, слободоумноста… Свежата умерено континентална клима нежно ќе ве погали во градскиот парк познат по Могилата на непобедените, а сега и по мини зоолошката градинка. Зелениката расцветала таму некаде на излезот од градот кон магистралата Би­­тола–Скопје. Ред редени […]

Кожуф Планина – невидена убавина

Кожуф Планина – невидена убавина

Планината Кожуф зафаќа површина од 1000 км2 и се простира на територијата на две држави (Република Македонија и Република Грција). Во границите на Република Македонија Кожуф Планина опфаќа територија од 80%, а останатите 20% се на територијата на Република Грција. Кожуф Планина изобилува со огромен воден потенцијал. Од оваа планина извираат многубројни реки. Реката Дошница […]

Градот на поезијатаQYTETI I POEZISË

Градот на поезијата

Ако за Македонија велиме дека е рај даден од природата и лулка на културата, тогаш без сомнеж едно од многуте места кои ги оправдуваат овие нејзини епитети е и градот Струга. Овој прекрасен град е распослан на Струшкото Поле и е „заштитен” од грамадната убавица, планината Јабланица. Среде градот минува волшебниот Црн Дрим, кој токму […]

Мустафа-пашина џамија

Мустафа-пашината џамија е еден од најубавите исламски споменици во Скопје, кој е сместен на возвишението спроти Скопското Кале. Подигната е врз темелите на старата црква „Св. Марина“, од страна на угледниот великодостојник во Османлиското Царство – Мустафа Паша, во 1492 година. Мустафа Паша бил везир на султаните Бајазит II (1481-1512) и Селим I (1512-1520) и […]

Маркови Кули – туристичка атракцијаBukuritë e Maqedonisë - Kullat e Markos  - Atrakcion Turistik

Маркови Кули – туристичка атракција

Во централниот дел на Република Македонија, во непосредна близина на градот Прилеп, се наоѓа локалитетот Маркови Кули, тврдина која, всушност, го претставува некогашниот средновековен град на легендарниот владетел Крале Марко, син на кралот Волкашин. Низ целиот овој масив се истакнуваат најразновидни форми во вид на врвови и остенци, столбови и запци, печурки, плочи, топки, пештерски […]

Галичка бајка

На земјината топка постојат населени места кои се издвојуваат од останатите села и градови. На по малку необјаснив начин тие делуваат како да впиле чудна енергија и зрачат низ времето со луѓе и со збиднувања што ја бележат епохата или историјата воопшто. Во пазувите на планината Бистра, лежи едно такво исконско село – Галичник, синоним […]