Современи закани

Последното шоу на СС – Операцијата „ДАБ“ – Спасувањето на Бенито Мусолини

12 септември 1943 година. Студеното есенско утро тукушто започнало да ги покажува првите сончеви зраци врз планинскиот масив Гран Сасо на Апенинските Планини во Италија. Во мала рамнина, сместена во пазувите на планинскиот масив, се наоѓа скијачки центар каде доминира хотелот „Кампо императоре“. Во тој момент, многу мал број луѓе знаеле дека токму во тој […]

Докажани победници и во војна и во мир – Психолошките операции и нивното влијание врз процесот на донесување воена одлука и волјата за борба на непријателот

Психолошките операции или PSYOPS се планирани операции со кои кон слушателите се пренесуваат претходно избрани информации преку разни начини на комуникација и други методи, за да се влијае врз нивните емоции, перцепции, мотиви, цели, резонирања и врз нивните групни и индивидуални однесувања. Во воена смисла, моќта во PSYOPS е во тоа што може да ја […]

„ЏЕК-ПОТ“ е убиен – Операција „Копјето на Нептун“ – елиминацијата на Осама бин Ладен

2 мај 2011 година. Град Аботабад, Пакистан. На крајот од градот, на самиот завршеток на правливиот земјен пат кој не води никаде, се наоѓа голема куќа изградена 2004 година на земјиште осумпати поголемо од која било соседна куќа околу неа. Куќата е бела, има три ката и целата е опкружена со широки бетонски ѕидови со […]

„ЏЕК-ПОТ“ е убиен - Операција „Копјето на Нептун“ – елиминацијата на Осама бин Ладен

„ЏЕК-ПОТ“ е убиен – Операција „Копјето на Нептун“ – елиминацијата на Осама бин Ладен

2 мај 2011 година. Град Аботабад, Пакистан. На крајот од градот, на самиот завршеток на правливиот земјен пат кој не води никаде, се наоѓа голема куќа изградена 2004 година на земјиште осумпати поголемо од која било соседна куќа околу неа. Куќата е бела, има три ката и целата е опкружена со широки бетонски ѕидови со […]