Шаржер и софтвер

Оружје за лична заштита - Автомат „Brügger & Thomet MP9“ – ефикасен швајцарски „алат“
Armë për mbrojtje personale - Automatik “Brugger & Tomet MP9” – “mjet” efikas zvicerran

Оружје за лична заштита – Автомат „Brügger & Thomet MP9“ – ефикасен швајцарски „алат“

Автомат, по дефиниција, е оружје кое ги комбинира предностите на рафалниот оган на автоматската пушка со употреба на таканаречената „пиштолска“ муниција и обично претставува компромис помеѓу големината, тежината и другите физички карактеристики. Автоматите се полесни, обуката со нив е побрза, а со оглед на тоа што користат муниција за пиштол, лесно може да се придушат, […]

„Ground Master 400“ (Thales Raytheon Systems - France) - Првиот целосно дигитален радарски систем во светот
"Ground Master 400" (Thales Raytheon Systems - France) - Sistemi radar plotësisht digjital i pari në botë "Master Ground 400" në përdorim operativ

„Ground Master 400“ (Thales Raytheon Systems – France) – Првиот целосно дигитален радарски систем во светот

Новите закани и ризици по мирот и безбедноста го заменуваат традиционалниот поглед кон мирот и војната и укажуваат на постојани вонредни ситуации и опасности. Една од можните опасности, секако, е од воздух, односно од борбени авиони и хеликоптери, авиони-бомбардери, беспилотни летала, балистички проектили, лесни авиони и други летала од многу високи и ниски височини. На […]

Борбениот авион „AC-130“Aeroplani luftarak „AC-130“

Борбениот авион „AC-130“

Борбениот авион „AC-130“ во повеќе нешта е уникатен во светот, а најкарактеристично е вградувањето на 105 mm хаубица, досега најмоќно класично артилериско оружје вградено во труп на авион Развојот на „AC-130“ започнува во текот на војната во Виетнам, кога е одлучено конструкцијата од транспортниот авион „C-130“ да се искористи како платформа за вградување на моќни […]

„Штит“ ви претставува Британска автоматска пушка „L85A1/A2“

Развојот на пушката „SA80“ со војна ознака „L85A1“ е темелен врз искуствата стекнати со автоматската пушка EM-2 која поседува булпап-конструкција и од автоматската пушка АР18 од која е преземен и модифициран механизмот на функционирање. Проектирањето е изведено во периодот од 1970-тите до 1980-тите години. Сериското производство започнува во 1985 година, а во употреба во армијата […]

Беспилотни летала „Камиказе“ Беспилотно летало „Switchblade“

Сè поголемата примена на вооружените беспилотни летала се должи на нивната прецизност, ефикасност и физичка и психичка ефективност против непријателот. Разбирливо е дека вооружените беспилотни летала не се само инструмент за убивање на непријателот. Тие, исто така, внесуваат и висок степен на страв и несигурност во неговиот ум, бидејќи тој најчесто не може да го […]