Karikatorë dhe softuer

„BOEING B-52 STRATOFORTRESS“ - BOMBARDUESI STRATEGJIK I SHBA-VE„BOEING B-52 STRATOFORTRESS“ - СТРАТЕГИСКИ БОМБАРДЕР НА САД

„BOEING B-52 STRATOFORTRESS“ – BOMBARDUESI STRATEGJIK I SHBA-VE

„Boeing B-52 Stratofortress“, operon që nga vitet e 50’-ta në kuadër të Forcave Ajrore Amerikane – United States Air Force (USAF). Avioni është konstruktuar për veprim bërthamor kundrejt forcave të ish Bashkimit Sovjetik, me gjuajtje të lartë, i aftë të bartë 32.000 kg armatim. “B-52”, është i dizajnuar dhe i konstruktuar nga ana e “Boeing” […]

„LEKLERK“ - “KALORËSJA” E RE FRËNGE„ЛЕКЛЕРК“ - НОВАТА ФРАНЦУСКА КОЊИЦА

„LEKLERK“ – “KALORËSJA” E RE FRËNGE

„Leklerk“ është tanksi luftarak bazë, i dizajnuar dhe i prodhuar nga kompania franceze „Nexter Systems“ dhe i njejti është në shërbimin e ushtrisë franceze si dhe në shërbim të ushtrisë së Emirateve të Bashkuara Arabe. Emrin e tij e merr sipas gjeneralit francez Filipe Lekler de Hauteklok, i cili e ka udhëhequr divizionin e 2. […]

LUFTIMI URBAN - VËZHGIM PËRMES MURRIT ME ANË TË RUTERIT WIFIУРБАНО ВОЈУВАЊЕ - ГЛЕДАЊЕ НИЗ ЅИД СО ПОМОШ НА WIFI-РУТЕР

LUFTIMI URBAN – VËZHGIM PËRMES MURRIT ME ANË TË RUTERIT WIFI

Luftimet në mjediset urbane janë shume komplekse pasi që kërkohen përgatitje komplekse si dhe njohje të kundërshtarit, gjegjësisht të dhëna sekrete shumë precize. Në operacionet urbane më shpesh angazhohen forca speciale të cilat janë të përgatitura për këtë lloj të luftimeve si dhe janë të pajisura me armë dhe pajisje që i përshtaten gjendjes. Edhe […]

„MBURROJA” JU PARAQET PUSHKËN AUTOMATIKE SPECIALE АС „VALL”„ШТИТ” ВИ ПРЕТСТАВУВА СПЕЦИЈАЛНА АВТОМАТСКА ПУШКА АС „ВАЛ”

„MBURROJA” JU PARAQET PUSHKËN AUTOMATIKE SPECIALE АС „VALL”

Me kërkesë të njësive speciale të ish BRSS-së në vitet e hershme të 80’-ta të shekullit të kaluar ka nisur prodhimi i armëve speciale të zjarrit me silenciator të integruar të gjuajtjes, armë të cilat do ti zëvendsonin deri atëherë armët e përdorura klasike si AK-47 dhe AKM, të cilëve sipas nevojës u është vënë […]

„BELL BOEING V-22 OSPREY“ - HELIKOPTERI-AVION I PARË„BELL BOEING V-22 OSPREY“ - ПРВИОТ ХЕЛИКОПТЕР-АВИОН

„BELL BOEING V-22 OSPREY“ – HELIKOPTERI-AVION I PARË

„Bell Boeing V-22 Osprey“ është i dizajnuar për të kënaqur nevojat e katër shërbimeve të armatosura amerikane pranë Departamentit për Mbrojtje të SHBA-ve. „V-22 Osprey“ është „Tiltrotor Aircraft“ i parë i cili mund të fluturojë dhe aterojë si një helikopter (ngritje dhe aterim vertical – VTOL) dhe mundësi për ngritje dhe aterim të shkurtër (STOL). […]

„АBRAMSI“ I FUQISHËM - TANKSI BAZIK LUFTUES I ARMATËS AMERIKANE МОЌНИОТ „АБРАМС“ - ОСНОВЕН БОРБЕН ТЕНК НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЈА

„АBRAMSI“ I FUQISHËM – TANKSI BAZIK LUFTUES I ARMATËS AMERIKANE

„M1 Abrams“ është tanksi bazik luftues i armatës amerikane dhe korpusit të marinës, i zhvilluar në tre modele bazike gjatë viteve të tëtëdhjeta: M1, M1A1, dhe M1A2. Lloji i fundit M1A2 posedon blind dhe pako të re teknologjike. Ky tanks emrin e tij e ka marrë sipas gjeneralit Kreitons Abrams, ish shefi i shtabit të […]

BINARI PIKATINI - SHTOJCË REVOLUCIONARE PËR ÇDO ARMË MODERNEПИКАТИНИ-ШИНА - РЕВОЛУЦИОНЕРЕН ДОДАТОК НА СЕКОЕ СОВРЕМЕНО ОРУЖЈЕ

BINARI PIKATINI – SHTOJCË REVOLUCIONARE PËR ÇDO ARMË MODERNE

Binari Pikatini („Picatinny rail“, sipas standartit të armatës së SHBA: MIL-STD-1913, sipas standartit të NATO-s: STANAG 2324) është binar që bën rolin e mbajtësit që është i vendosur në armë. Binari Pikatini mund të vendoset në armë në fabrikë apo veçmas të shtohet përmes saldimit, vidave apo e përforcuar me mengene. Binari Pikatini është sistem […]

„MBURROJA” JU PARAQET AVIONIN SHKOLLOR – LUFTARAK „HAWK“„ШТИТ” ВИ ПРЕТСТАВУВА ШКОЛСКО - БОРБЕН АВИОН „HAWK“

„MBURROJA” JU PARAQET AVIONIN SHKOLLOR – LUFTARAK „HAWK“

AVIONI SHKOLLOR – LUFTARAK „HAWK T.MK.1“ KA PËR QËLLIM TRAJNIMIN E TAKTIKAVE NË VIJIM: AKTIVITETE LUFTARAKE AJËR-TOKË, AJËR- AJËR, PËR MANOVRA LUFTARAKO AJRORE DHE SHKALLË MË TË ULËT (BAZË) MBI PROCEDURAT FLUTURUESE OPERATIVE PËR PILOTËT E CAKTUAR PËR MENAXHIM ME GJUETARËT MODERNE DHE GJUETARËT-BOMBARDUES. DYULËSJA SHKOLLORE LUFTARAKE “HAWKT. MK.1” ËSHTË NJË AVION ME NJË MOTOR, […]

PUSHKOMITRALOZI „МG 3“ПУШКОМИТРАЛЕЗ „МГ 3“

PUSHKOMITRALOZI „МG 3“

PUSHKOMITRALOZI GJIGANT ME PAMJE TË RE Me dekada të tëra njësitë e Bundesverit por edhe njësitë e armatave tjera përdorin pushkomitralozin “MG 3” nëpër misionet e tyre në të gjithë botën. Aktualisht kompania „Rheinmetal“ zhvillon dhe bën përmirësimin e tij në llojin e „МG 3 KVS“. Te armët që posedon Bundesueri gjithsesi se bën pjesë […]

„ÇELLINXHER“ - TANKU MBRETËROR I ARMATËS BRITANEZE„ЧЕЛИНЏЕР“ - КРАЛСКИОТ ТЕНК НА БРИТАНСКАТА АРМИЈА

„ÇELLINXHER“ – TANKU MBRETËROR I ARMATËS BRITANEZE

Tanku „Çellinxher“ ka filluar të zhvillohet mbi linjën „Centurion/Chieftain“, i modifikuar për prodhim të „Shir/Iran 2“ ,  fillimisht i planifikuar për përdorim nga forcat iraniane. Pas revolucionit iranian projekti „Shir/Iran 2“ është marrë nga armata britaneze, nga i cili rezulton tanku „Çellinxher“ i cili, më vonë riemërohet në „ Çellinxher 1“. „Çellinxher 1“ i shërben […]