Шаржер и софтвер

Амфибиско оклопно извидувачко возило

Амфибиско оклопно извидувачко возило

„Luchs“ Оклопното амфибиско извидувачко возило „Luchs“ (8х8) е изработено од заварени челични панцирни плочи кои овозможуваат заштита на предниот дел од дејство на 20 mm гранати, а од другите стани заштита од дејство на лесно пешадиско оружје со калибар од 7,62 mm и шрапнели од артилериски гранати. Возилото поседува екипаж од 4 члена. Во предниот […]

Автомат со  футуристички изглед  „ФН П-90“

Автомат со футуристички изглед „ФН П-90“

Оружје за лична заштита Еволуцијата на вооружените конфликти на современото време доведе до потреба за што поефикасно опремување на логистичките единици на вооружените сили. Под специфични задачи во најголем број случаи не се подразбира директен судир со противникот, како лично вооружување на припадниците на логистичките единици, туку се подразбира, пред сè, употреба на полуавтоматски пиштол […]

VT4

VT4

КИНЕСКИ ТЕНК ЗА НАДВОРЕШНА ТРГОВИЈА Кинескиот тенк „MBT-3000”, именуван и како „VT4”, e верзија наменета за извоз, и истата претставува нова генерација на основни борбени тенкови дизајнирани и произведени од страна на кинеската компанија за одбрана „NORINCO”. Според „NORINCO“, во тенкот „VT-4” е вградена најновата технологија, со цел да одговори на предизвикот на високотехнолошко војување. […]

PANTSIR-S1

PANTSIR-S1

РУСКИ АРТИЛЕРИСКО-РАКЕТЕН СИСТЕМ ЗА ПВО „Pantsir-S1“ (руска ознака „Панцирь-С1“ или НАТО-код „SA-22“, односно „Greyhound“) е артилериско-ракетен систем за противвоздушна одбрана, дизајниран за заштита на витални воени објекти, индустриски капацитети и воени единици, како и за засилување на единиците за противвоздушна одбрана кои се одговорни за заштита на воени единици и инсталации од прецизно изведувани воздушни […]

SUKHOI SU-24

SUKHOI SU-24

АВИОН ЗА СИТЕ  ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ „Сухој 24“ (НАТО-име „Fencer“) е суперсоничен авион, дизајниран и развиен за сите временски услови во време на Советскиот Сојуз. Произведен е од страна на фабриките „Sukhoi Design Bureau Joint Stock Company“ од Москва и „Novosibirsk Aircraft Production Association“ од Новосибирск. Авионот е конструиран со променлива геометрија на крила. Ова бил […]

„Штит” ви претставува  Автомат    „HK MP7А1“

„Штит” ви претставува Автомат „HK MP7А1“

Според категоризацијата на пешадиски оружја, „MP7А1“ припаѓа на класата автомати. Автоматот поседува компактни димензии, а неговото полнење со муниција се изведува со рамка за муниција преку неговиот пиштолски ракофат (по примерот на UZI). Оружјето работи на принципот позајмување на барутните гасови, каде притоа се остварува краток од на гасниот клип (по примерот на пушката HK […]

ЕФИКАСНА  ЗАШТИТА

ЕФИКАСНА ЗАШТИТА

СОВРЕМЕНА ЗАШТИТНА ОПРЕМА ЗА ДЕМИНИРАЊЕЗАШТИТА Заштитата од дејството на експлозивните материи е сложена и по­ве­ќеслојна. Особено е комплексна заштитата од мините на изненадување. Поновата историја укажува и на феноменот на бомбашите-самоубијци, од кои заштитата особено е отежната. Затоа постојано се развиваат нови, современи техники и тактики, а се користат и нови видови на специјални алати […]

„М4 ШЕРМАН“

„М4 ШЕРМАН“

ПЕКОЛОТ НА ТРКАЛА Тенкот „М4 Шерман“ е еден од најмасовно произведуваните оклопни борбени возила користени од страна на Армијата на САД, Маринскиот корпус и некои други западносојузнички сили во Втората светска војна. Тенкот името го добива според познатиот американски генерал од граѓанската војна “William Tecumseh Sherman”. „М4 Шерман“ е наследник на тенкот „М3 Ли/Грант“ и […]

„NASAMS“

„NASAMS“

Норвешки напреден ракетен систем за ПВО Националниот напреден ракетен систем за ПВО земја-воздух (National Advanced Surface to Air Missile System – „NASAMS“) претставува ракетен систем од среден дострел, поврзан мрежно, дизајниран и развиен со заеднички напори на компаниите „Raytheon“ и „Kongsberg Defence & Aerospace“, првенствено за кралските воздухопловни сили на Норвешка. Системот има способност за […]

„GRUMMAN F-14 TOMCAT“

„GRUMMAN F-14 TOMCAT“

СУПЕРСОНИЧЕН ДВОМОТОРЕН БОРБЕН АВИОН „Grumman F-14 Tomcat“ е воздухоплов од класата на суперсонични, двомоторни авиони и променлива геометрија на крилата. Специјално бил развиен за силите на морнарицата на САД – United States Navy по неуспехот со проектот на авионот „Ф-111Б“. За првпат полетал во 1970 година, а неговото распоредување во морнарицата започнало во 1974 година, […]