Незадолжително

Спортот ми е сè во животот! - Силвана Карбеска, успешен ракометен судија, поранешна репрезентативна ракометарка и џудистка
SPORTI ËSHTË GJITHÇKA NË JETËN TIME! - SILLVANA KARBESKA, REFER I SUKSESSHËM I HENDBOLLIT,      HENDBOLLISTJA PËRFAQËSUESE E MËPARSHME DHE XHUDISTE

Спортот ми е сè во животот! – Силвана Карбеска, успешен ракометен судија, поранешна репрезентативна ракометарка и џудистка

За неа среќата е на сите патеки кои може да остварат спојки поврзани со животната приказна наречена ракомет. Има само 37 години, а веќе е докажан интернационален судија на ракометните терени. Силвана Карбеска е во цутот на кариерата. Таа е доказ дека кога човек знае што сака не може да заскита во животот. Срцето i […]

Низ лавиринтот на надежта - Миле Стојкоски, човекот кој со инвалидска количка измина светски друмови 
PËRMES LABIRINTHIT TË SHPRESËS - MILE STOJKOVSKI, NJERIU I CILI ME KARROCË INVALIDORE KALOI RRUGË BOTËRORE

Низ лавиринтот на надежта – Миле Стојкоски, човекот кој со инвалидска количка измина светски друмови

Десеттина минути на нозе! „Војнички строј” за борецот – прилепчанецот Миле Стојкоски. Инвалид, кој 16 години лута низ лавиринтот на надежта, еден ден да стане од инвалидската количка. Деновиве, топол рефлекс ги преплавил питомите нозе кои цврсто како карпа конечно му пркосат на животот. Сè уште чекорот е поспан, но надежта последна умира. Маратонецот со […]

Оригинална комбинаторика на професија и хоби - Примариус д-р Благоја Дамески – успешен стоматолог, политичар, колумнист, шахист
Kombinimi origjinal i profesionit dhe hobit - Primarius d-r Bllagoja Dameski – stomatolog i suksesshëm, politikan, kolumnist dhe shahist

Оригинална комбинаторика на професија и хоби – Примариус д-р Благоја Дамески – успешен стоматолог, политичар, колумнист, шахист

Уста сува, зборови – жарови, динамичен чекор на шаховска фигура. Епитети наменети за прилепскиот стоматолог, Благоја Дамески, човек со вечен пркос кон животот и времето. Неуморен, со широк умствен хоризонт и врвици, со сетилен копнеж залеан со искуство натрупано од чекорење по рутинска животна патека. Шеесет и деветгодишниот специјалист по детска стоматологија, зацврстен е како […]

Спортот за припадниците на АРМ е посебно важен – Пепи Манасков, еден од најуспешните македонски ракометари на сите времиња

Пепи Манасков е еден од најуспешните македонски ракометари на сите времиња. Во интервјуто за месечникот „Штит“ тој говори за патот до успехот, за своето служење во некогашната ЈНА. Се осврнува и на АРМ и на нејзината голема улога за афирмација на Република Македонија, со учеството на нејзини припадници во многу мировни мисии во светот и […]

На македонски во Авганистан – Средба со мировникот Кире Николов од бВП, учесник во мисијата за менторирање на припадниците на авганистанската воена полиција

Мисијата ИСАФ во Авганистан е најсериозниот, воедно и најблескавиот период во биографијата на многу припадници на АРМ кои досега дадоа несебичен придонес во реализацијата на нејзините цели. Независно од исклучителните и супстандардни услови во кои се наоѓаа нашите мировници, гледано од сите аспекти во Авганистан, оваа специфична мисија ги потврди квалификациите на нашите војници, чија […]

Љубовта на капетанот Коцев – Средба со капетанот Роберт Коцев, старешина за пример и уникатен резбар со големо срце

За војниците обично се мисли како за воини во вистинската смисла на зборот: во униформа, максимално дициплинирани, обучени и подготвени за акција кога е потребно. Нивната алатка во професијата е оружјето, а амбиентот – секојдневни предизвици и опасности. Но, во секојдневиот живот тие се многу повеќе од тоа: луѓе со мечти, со скриени страсти и […]

Картографијата е израз на културата на една држава – Одблиску со доц. д-р Цане Котески, професор по картографија на Универзитетот „Гоце Делчев” – Штип

„Тематски атлас за Мариово и Раечката Kотлина”; книгата „Сливот на Црна Река”; проект за издавање на книга за туристичка картографија, прва ваква во Македонија; монографија за родното место, селото Беровци – се дело на доц. д-р Цане Котески. Следат туристичката и стопанската карта на Прилеп, етнолошка карта за Мариово и Раечката Котлина – први карти […]

Сон за слободен лет како птица – Средба со Златко Спиркоски, параглајдерист од Прилеп

Куп медали, пехари и признанија го красат домот на параглајдеристот Златко Спиркоски од Прилеп. Тој има 44 години, а зад себе бројни меѓународни турнири и купови. Неколкупати е државен првак, а највисоко му е 8. место на светско првенство 2009 година и 5. место на светски куп во 2008 година за цела сезона. Тогаш настапувал […]

Македонската армија како мотив за врвни и наградувани макети

Драган Цветиќ е апсолвент на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство при Универзитетот „Кирил и Методиј” во Скопје. Тоа што го издвојува од неговите врсници е неговата голема љубов и интерес кон вооружувањето и воената техника, а посебно за воздухопловството. Овој голем „фан“ на македонските вооружени сили и на македонското воено воздухопловство има едно […]

„Доктори“ по ораторство – Одлично претставување и награда за најдобар оратор на меѓународниот натпревар по меѓународно хуманитарно право во Сараево

Tројца питомци од Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ зедоа учество на меѓународниот натпревар по меѓународно хуманитарно право во организација на Меѓународниот комитет на Црвениот крст во Сараево, Република Босна и Херцеговина. Питомците, помлад водник Филип Алексовски, разводник Албјонт Оџа и десетарот Стојанче Масевски, заедно со својот ментор, потполковник доцент доктор Методи Хаџи Јанев, достојно ја […]