Незадолжително

КУЛТУРНА ДИПЛОМАТИЈА - НЕКОЛКУ ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА ЈА ПОСЕТИТЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

КУЛТУРНА ДИПЛОМАТИЈА – НЕКОЛКУ ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА ЈА ПОСЕТИТЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Босна и Херцеговина е повеќе од посебна. Земјата е магична. Секој патник на своето патување низ Европа треба да ја посети оваа земја која како да има форма на срце или да ја додаде на својата листа на пожелни дестинации за посета! Босанското кафе е дел од босанскиот и херцеговскиот идентитет. Мештаните го сакаат своето […]

Армијата – столб на мирот и безбедноста на државата

Армијата – столб на мирот и безбедноста на државата

Ова е напис од наша соработничка, новинарка  од Прилеп, која на посебен начин и во нејзин препознатлив стил ни напиша неколку редови инспирирани  од Армијата на Република Македонија, нејзиното значење и улога во нашата држава и како таа ја доживува. Армијата на Република Македонија над 15 години е амбасадор на мирот. Преку учеството во разни […]

Неизмерна желба за летање

Неизмерна желба за летање

Во овој број на „Штит“ Ви пренесуваме дел од сеќавањата на Перица Поповски од Битола, еден од пионерите на македонското едриличарство. Љубовта кон летањето започна да се остварува со формирањето на Едриличарската база во Битола, каде Перица беше еден од најдобрите во својата генерација. Љубовта кон летањето продолжи во подоцнежниот професионален развој на Перица, а […]

СОПИШТЕ  Е МОЈОТ РАЈ

СОПИШТЕ Е МОЈОТ РАЈ

ВО ПОСЕТА НА ВЛАДИМИР ЃОРГИЕВ – МУЛТИТАЛЕНТИРАН УМЕТНИК И ПРИПАДНИК НА АРМ Талентот е нешто со што човекот се раѓа, а со текот на времето тој се доизградува, се обликува и се усовршува. Ретки се луѓето кои можат да се пофалат со поголем број таленти. А, уште поретко е да се најде човек кој се […]

МИЛЕ СИРМА

МИЛЕ СИРМА

ПОСЛЕДНИОТ МАЈСТОР НА МИЈАЧКАТА РЕЗБАРСКА ШКОЛА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Е ДРЖАВА КОЈА ИМА ДОЛГОВЕКОВНА И ПРЕПОЗНАТЛИВА КУЛТУРНО-ИСТОРИСКА ТРАДИЦИЈА. МАКЕДОНСКАТА АРХИТЕКТУРАТА, МАКЕДОНСКИОТ ВЕЗ, МАКЕДОНСКОТО ФИЛИГРАНСТВО, ГРНЧАРСТВОТО, ТКАЕНИТЕ КИЛИМИ, МАКЕДОНСКАТА РЕЗБА… Уметничката вредност создадена од вештите раце на македонските занаетчии отсекогаш била препознатлива и високо ценета. Радува фактот што во последно време вниманието на јавноста повторно се насочи […]

KARTOLINË NGA VARSHAVA - MUZEU I USHTRISË POLAKEРАЗГЛЕДНИЦА ОД ВАРШАВА - МУЗЕЈОТ НА ПОЛСКАТА ВОЈСКА

РАЗГЛЕДНИЦА ОД ВАРШАВА – МУЗЕЈОТ НА ПОЛСКАТА ВОЈСКА

Едно од оние места кои секој воен историчар и ентузијаст би требало да ги посети во својот живот е секако и Музејот на полската војска во Варшава, познат под своето оригинално име „Muzeum Wojska Polskiego“. Музејот е лоциран во централниот дел на главниот град на Полска, веднаш до западниот брег на реката Висла. Овој музеј […]

LOJË QË ZHVILLON SHKATHTËSITË DHE AFTËSITË USHTARAKEИГРА ШТО ГИ РАЗВИВА ВОЕНИТЕ СПОСОБНОСТИ

ИГРА ШТО ГИ РАЗВИВА ВОЕНИТЕ СПОСОБНОСТИ

ПРИПАДНИЦИТЕ НА АРМ И ВО СЛОБОДНОТО ВРЕМЕ ГИ НАДГРАДУВААТ СВОИТЕ МЕНТАЛНИ СПОСОБНОСТИ Шахот е една од најстарите игри која според некои автори се по­ја­вила пред 2600 години во Ин­дија и во Кина, а во 7 век играта била преземена од Арапите кои подоцна во 9 век ја пренеле во Шпанија, од каде што во 15 […]

HARKU DHE SHIGJETAЛАК И СТРЕЛА

ЛАК И СТРЕЛА

ОД ОСНОВНО ОРУЖЈЕ ДО ОЛИМПИСКИ СПОРТ  Стреличарството е едно од најстарите борбени вештини, кое сè уште е присутно и денес. Од дамнина, сè до 1500 година, лакот и стрелата биле најверните придружници на човекот, основно оружје со најдолга историја на користење, спој меѓу уметност, средство за лов и оружје за одбрана. Според некои научници дури […]

НАЈТЕШКАТА ЖИВОТНА БИТКА - Разговор со  Зоран Димов, атлетичар кој го донесе  ултрамаратонот во земјава,  а со поддршка од АРМ и планинското трчање 
BETEJA MË E RËNDË JETËSORE - BISEDË ME ZORAN DIMOV, ATLETI QË SOLLI ULTRA-MARATONËN NË VEND, NDËRSA ME  PËRKRAHJEN E ARM-SË EDHE VRAPIMIN MALOR

НАЈТЕШКАТА ЖИВОТНА БИТКА – Разговор со Зоран Димов, атлетичар кој го донесе ултрамаратонот во земјава, а со поддршка од АРМ и планинското трчање

Зоран Димов е спортист на Велес за 2012 година, а во мај оваа година учествуваше на СП во далечинско трчање во Полска, кога за 24 часа истрча 188 километри. Тој е првиот велешанец кој истрча на австралискиот ултрамаратон на 100 километри. Воедно е редовен учесник на Маратонската меморијална трка од Струмица до Скопје, која секоја […]

НАЈТЕШКАТА ЖИВОТНА БИТКА - Разговор со Зоран Димов, атлетичар кој го донесе ултрамаратонот во земјава, а со поддршка од АРМ и планинското трчање

НАЈТЕШКАТА ЖИВОТНА БИТКА – Разговор со Зоран Димов, атлетичар кој го донесе ултрамаратонот во земјава, а со поддршка од АРМ и планинското трчање

Зоран Димов е спортист на Велес за 2012 година, а во мај оваа година учествуваше на СП во далечинско трчање во Полска, кога за 24 часа истрча 188 километри. Тој е првиот велешанец кој истрча на австралискиот ултрамаратон на 100 километри. Воедно е редовен учесник на Маратонската меморијална трка од Струмица до Скопје, која секоја […]