На прва линија

Десет години  од формирањето на  Воениот музеј

Десет години од формирањето на Воениот музеј

Во срцето на главниот град, во преубавата свечена сала на „Порта Македонија“, имавме чест да присуствуваме на Свечената академија по повод 10-годишнината од формирањето на Воениот музеј на Република Македонија. На свечената академија беа присутни министерот за одбрана, д-р Зоран Јолевски, началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, заменик-министерот за одбрана д-р Беким Максути, […]

АРМ  12 години  амбасадор на мирот

АРМ 12 години амбасадор на мирот

Во Музејот на македонската борба, на 17 март, во свечена атмосфера, во присуство на министерот за одбрана на Република Македонија, д-р Зоран Јолевски, началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, претставници на дипломатскиот кор во Република Македонија, поранешни министри за одбрана, пратеници во Собранието и други гости, имавме чест да присуствуваме на промоцијата на […]

ГЛОБАЛНИ ТРЕНДОВИ  ВО ОДБРАНАТА

ГЛОБАЛНИ ТРЕНДОВИ ВО ОДБРАНАТА

МЕНУВАЊЕ НА БУЏЕТСКИТЕ ПРИОРИТЕТИ Одбранбените стратези и политичарите продолжуваат со предизвиците кои носат поголема опасност за безбедноста. За да се види обемот и одржливостa на воените способности направени се многу комплексни тестирања на безбедносните кризи. Евидентно е дека овие способности сè повеќе се технолошки напредни. Тие, исто така, имаат поголема и поширока деструктивна моќ и […]

ВЕРТИКАЛАТА НА БАЛКАНСКИТЕ ЅИДОВИ

ВЕРТИКАЛАТА НА БАЛКАНСКИТЕ ЅИДОВИ

ДЕБАТА ЗА ВОЕНИТЕ РЕЛАЦИИ ПОМЕЃУ РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА И РЕПУБЛИКА СРБИЈА Просторот кој некогаш ја опфаќаше СФРЈ, денес, во географска, геополитичка и класично политичка смисла, е сè уште доволно разединет за да може преку традиционалните историски лавиринти и недоречености повторно да продуцира тензии кои се закануваат да ги разбудат веќе подзаспаните духови на нетрпеливост. Процесот на […]

ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ ЗАКАНИ: ОДГОВОРОТ НА НАТО И НАЦИИТЕ“

ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ ЗАКАНИ: ОДГОВОРОТ НА НАТО И НАЦИИТЕ“

ПРЕПОРАКИ ОД „МАРШАЛ ЦЕНТАР ФОРУМОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ– ОХРИД 2015“- 2 Во периодот од 26 до 30 август во Охрид се одржа Форум за безбедност во организација на Маршал- центарот од Република Македонија на тема „Транснационалните закани: Одговорот на НАТО и нациите“. Во претходниот број на „Штит“ беа објавени дел од препораките произлезени од овој значаен […]

ЛЕТЕН КАМПУС 2015

ЛЕТЕН КАМПУС 2015

ОСПОСОБУВАЊЕ ЗА РАБОТА  ВО МУЛТИНАЦИОНАЛНА СРЕДИНА И ОВАА ГОДИНА ВО ПЕРИОДОТ ОД 29.06.-09.07.2015 ГОДИНА ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА „ГЕНЕРАЛ МИХАИЛО АПОСТОЛСКИ“ –СКОПЈЕ, ПО ШЕСТИ ПАТ СЕ ОДРЖА МЕЃУНАРОДНИОТ ВИСОКООБРАЗОВЕН ОДБРАНБЕНО-БЕЗБЕДНОСЕН ПРОЕКТ „ЛЕТЕН КАМПУС“.  НА ОВОГОДИШНИОТ ЛЕТЕН КАМПУС  УЧЕСТВУВАА ПИТОМЦИ ОД: БУГАРИЈА, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, ХРВАТСКА, КОСОВО, МАКЕДОНИЈА, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, ПОЛСКА, ЦРНА ГОРА, ТУРЦИЈА, УЧЕСНИЦИ […]

САЈБЕР-БЕЗБЕДНОСТ

САЈБЕР-БЕЗБЕДНОСТ

МЕЃУНАРОДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  И САЈБЕР-БЕЗБЕДНОСТА Сајбер-безбедноста и сајбер-кри­ми­на­лот се проблеми коишто тешко можат да бидат раздвоени во ова глобално општество. Со развојот на интернетот како глобална структура за бизнис и како нова алатка за политика, шпионажа и воени активности, сајбер-безбедноста стана централна тема во националната и меѓународната безбедност. Оттука, голем број држави донесоа свои национални сајбер-безбедносни […]

САЈБЕР-ЗАКАНИТЕ

САЈБЕР-ЗАКАНИТЕ

ПРЕДИЗВИК ЗА СОВРЕМЕНИТЕ ОПШТЕСТВА Постојаните напори за што поширока глобализација и информа­циско по­врзување направија придви­жу­­вање на светските текови на функ­ци­о­ни­рање на општествениот систем. Жи­вееме во ера на компјутерите, дигитализацијата и, пред сè, ера на интернетот. Сајбер-просторот или интернет-просторот, каков што го знаеме денес, еволуираше во глобална, меѓусебно поврзувачка мрежа на системи и информации кој го […]

НА ДНЕВЕН РЕД

НА ДНЕВЕН РЕД

САМИТОТ НА НАТО ВО ВЕЛС Aктуелниот развој на настаните на меѓународната безбедносна сцена бара постојано адаптирање на Али­јансата. На претстојниот Самит на НАТО, шефовите на држави и влади на земјите-членки на Алијансата ќе треба да му дадат политички насоки на бирократскиот и воен апарат на НАТО како да се справи со актуелните безбедносни закани и […]

MBI SIGURINË RAJONALE NGA NJË KËNDVËSHTRIM TJETËRЗА РЕГИОНАЛНАТА БЕЗБЕДНОСТ НИЗ ПОИНАКВА ПРИЗМА

ЗА РЕГИОНАЛНАТА БЕЗБЕДНОСТ НИЗ ПОИНАКВА ПРИЗМА

ПРВА ЗДРУЖЕНА РЕГИОНАЛНА АЛУМНИ АСОЦИЈАЦИЈА НА ЦЕНТАРОТ „ЏОРЏ МАРШАЛ“ СТАБИЛНОСТА И БЕЗБЕДНОСТА НА РЕГИОНОТ ВЕЌЕ НЕ СЕ ТЕМА САМО НА ДРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И НА МЕЃУНАРОДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ. РЕГИОНАЛНАТА СОРАБОТКА НЕ Е ПОВЕЌЕ ТЕМА САМО НА РЕГИОНАЛНИ ФОРУМИ, ИНИЦИЈАТИВИ И ПРОЕКТИ. НЕВЛАДИНИОТ СЕКТОР, ГРАЃАНСКИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И ЗДРУЖЕНИЈА, ОСОБЕНО ОНИЕ ФОРМИРАНИ ОД ДИПЛОМИРАНИ СТУДЕНТИ НА ЕВРОПСКИТЕ И НА […]