На прва линија

НАТО - проект за урбано војување

НАТО – проект за урбано војување

Поради карактерот на последните воени жаришта низ светот во последните десет години, членките на НАТО одлучија да направат сеопфатна студија за влијанието на урбанизацијата врз воените операции до 2035 година. Проектот на НАТО за урбано војување започна во 2014 година, а се објави две години подоцна. Резулататите од овој проект ќе бидат појдовна основа за […]

СИСТЕМ СО УБЕДЛИВО НАЈГОЛЕМА ДОВЕРБА КАЈ НАРОДОТ

СИСТЕМ СО УБЕДЛИВО НАЈГОЛЕМА ДОВЕРБА КАЈ НАРОДОТ

На 18 Август  АРМ ја прослави својата 25-годишнина. Четврт век главен столб на нашата држава, гарант на нашиот мир и опстанок Воениот стадион во Скопје беше местото на кое се случи главната манифестација за одбележување на 18 Август –Денот на Армијата на Република Македонија, која оваа година слави 25 години од своето формирање во далечната […]

Во посета на  Регионалниот центар за обука за односи со јавноста

Во посета на Регионалниот центар за обука за односи со јавноста

Во рамките на посетата на Министерството за одбрана на Република Македонија, амбасадорот Тачан Илден, помошник-генерален секретар на НАТО за јавна дипломатија, го посети Регионалниот центар за обука за односи со јавноста, при што беше запознаен со сите можности што ги нуди и активностите што ги реализира овој значаен НАТО-центар за обука. Помошникот генерален секретар на […]

Велика Британија под закана од домашен тероризам

Велика Британија под закана од домашен тероризам

Според истражувањата и извршените анализи за сторени прекршоци и извршени терористички напади во Велика Британија, во период од 1998 година до 2015 година, домашниот тероризам инспириран од „Исламската држава“ – ИД, останува доминантна закана по националната безбедност. Евидентиран е порастот на мали ќелии и индивидуални напади, кои се одликуваат со пократко време за подгототовка и […]

Стратегија  за борба против индивидуалниот  тероризам

Стратегија за борба против индивидуалниот тероризам

Во изминатите неколку години, индивидуалните терористи таканаречени „осамени волци“ како да отворија ново поглавје во тероризмот. Во декември 2015 година во Сан Бернандино – САД, вооружени маж и жена убија 14, а ранија 17 лица. Во јуни 2016 година, во геј клуб во Орландо – САД, вооружен маж уби 50, а рани 53 лица. Во […]

Социјалните  медиуми -  најмоќната алатка  на односите со јавноста

Социјалните медиуми – најмоќната алатка на односите со јавноста

Ефективните односи со јавноста треба да имаат предвид два елементи: клучната порака и клучната публика. Единствено на тој начин може да се достигне целосна транспарентност и отвореност кон јавноста. Во тој контекст, пренесувањето на генералната порака за активностите на ентитетите, која е од јавен интерес, побарува колку што е можно поголема публика. Cоцијалните медиуми овозможуваат […]

Исламската држава  и митот за  „осамените волци“

Исламската држава и митот за „осамените волци“

Исламската држава (ИД) во текот на оваа година континуирано трпи порази на бојното поле. Се проценува дека таа изгуби половина од својата територија во Ирак и речиси 20 % во Сирија, вклучувајќи ги и клучните транспортни правци со Турција, кои се од витално значење и за прилив на странски борци на групата. Иако територијата под  […]

Македонија,  домаќин на Главниот штаб на СИБРИГ

Македонија, домаќин на Главниот штаб на СИБРИГ

На Состанокот на  министрите за одбрана од Југоисточна Европа (СЕДМ), кој се одржа во Рим, Италија, беше донесена одлука Република Македонија да биде домаќин на Главниот штаб на Бригадата на Југоисточна Европа (СИБРИГ) во периодот од 2020 – 2026 година Во текот на октомври министерот за одбрана на Република Македонија учествуваше на Состанокот на министрите […]

Кон подобра заедничка иднина на регионот

Кон подобра заедничка иднина на регионот

На 5 октомври во касарната „Илинден“ во Скопје свечено беше отворено постојаното седиште на Балканските медицински наменски сили, регионална организација чии земји-членки се Република Македонија, Србија, Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Словенија, а поддржувачи се Норвешка и САД Целта на овој напис е да ја запознае јавноста со некои основни информации во врска […]

Терористички напади во западноевропските земји

Терористички напади во западноевропските земји

Нападот во Брисел Нападите на 22.03.2016 г. беа серија на два координирани напади кои настанаа на локации, аеродромот и метрото во Брисел, кои се фреквентни и често посетувани од страна на европските граѓани. Во нападите загинале 33 лица и биле ранети преку 300 лица, но најголем успех на нападите е упатената психолошка пропаганда на терористите […]