Интервју

Интервју со Талат Џафери, министер за одбрана на Република Македонија - Почеток на ново време

Интервју со Талат Џафери, министер за одбрана на Република Македонија – Почеток на ново време

АКТУЕЛНИОТ МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА, ТАЛАТ ЏАФЕРИ, Е ПРВ МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА КОЈ ЗАД СЕБЕ ИМА И ВОЈНИЧКА БИОГРАФИЈА, А ВОЕДНО ИМА ИСКУСТВО И КАКО ЗАМЕНИК-МИНИСТЕР ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОДБРАНА. ИЗБОРОТ НА ЏАФЕРИ ЗА МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА КРЕНА МНОГУ ПРАШИНА, НО ОД СЕТО ТОА ЕДНО ОСТАНА ЈАСНО – ДЕКА МИНАТОТО Е ЗАД НАС, А НИЕ ЗАЕДНИЧКИ […]

Интервју со полковник Владимир Стојановски, командант на Бригадата за логистичка поддршка при ЗОК на АРМ - Крвотокот на армијата

Интервју со полковник Владимир Стојановски, командант на Бригадата за логистичка поддршка при ЗОК на АРМ – Крвотокот на армијата

Командантот на Бригадата за логистичка поддршка при ЗОК на АРМ, полковник Владимир Стојановски, е војник, што би рекле, „од глава до петици“. Во војничкиот живот поминал „низ сито и решето“, што придонесе, иако релативно млад (роден е пред точно 42 години), да биде поставен за командант на новоформираната Бригада за логистичка поддршка. Неговата определба да […]

Интервју со проф. Д-р Александар Дончев, декан на факултетот за детективи и безбедност на Универзитетот Фон - „Безбедноста, мирот и војната немаат граници“

Интервју со проф. Д-р Александар Дончев, декан на факултетот за детективи и безбедност на Универзитетот Фон – „Безбедноста, мирот и војната немаат граници“

Во претходните броеви на магазинот „Штит” започнавме практика да разговараме со еминентни претставници на научно-образовни институции кои се занимаваат со проблемите поврзани со безбедноста и одбраната. Д-р Александар Дончев е декан на Факултетот за детективи и безбедност при Универзитетот ФОН, со незаменливо искуство во практиката, како и со професионални и научни искуства кои сега ги […]

Интервју со Олег Шчербак, амбасадор на Руската Федерација во Република Македонија - Реализирање на заеднички проектиIntervistë me Oleg Shçerbak, ambasador i Federatës Ruse në Republikën e Maqedonisë Gatishmëri për realizimin e projekteve të përbashkëta

Интервју со Олег Шчербак, амбасадор на Руската Федерација во Република Македонија – Реализирање на заеднички проекти

Македонија и Русија, иако по територија и по број на жители се мошне различни, сепак се историски поврзани, што многупати било потврдено во минатото. Денес руско-македонската соработка е разновидна и се остварува на многу полиња, иако има простор за проширување на соработката, вклучувајќи ја военотехничката соработка во областа на одбраната. Токму тоа беше повод за […]

Интервју со началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески - 
АРМ Е ПОСАКУВАН И РАМНОПРАВЕН ПАРТНЕР НА АЛИЈАНСАТА

Intervistë me shefin e Shtabit të Përgjithshëm të ARM-së, gjeneral-major Goranço Koteski ARM ËSHTË PARTNER I DËSHIRUAR DHE I BARABARTË I ALEANCËS

Интервју со началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески – АРМ Е ПОСАКУВАН И РАМНОПРАВЕН ПАРТНЕР НА АЛИЈАНСАТА

Генерал-мајорот Горанчо Котески, началник на Генералштабот на АРМ, по природа е тивок, одмерен човек, но кога командува, тогаш командува отсечно, со точно назначени задачи и рокови, успешно спојувајќи го акумулираното искуство и знаењето со практиката. Таков го паметиме од првите офицерски денови, посебно од времето кога беше командант на гардиски баталјон, заменик-командант на 2.мпбр и […]

ИНТЕРВЈУ СО ФАТМИР БЕСИМИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Функционалната трансформација во одбраната е иден предизвикIntervistë me Fatmir Besimi, Ministër i Mbrojtjes së Republikës së Maqedonisë - Kohë e vendimeve të guximshme dhe përpjekjeve kreative dhe inovative

ИНТЕРВЈУ СО ФАТМИР БЕСИМИ, МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА – Функционалната трансформација во одбраната е иден предизвик

Веројатно нема период во дваесетгодишниот развој на МО и на АРМ кој бил толку динамичен и исполнет со толку значајни настани, со нови идеи и проекти, како што тоа беше во текот на 2012 година. Тоа беше година кога се одбележа значајниот јубилеј „20 години АРМ“, но и година во која, и покрај постигнатите резултати, […]

Интервју со Проф.д-р Снежана Никодиновска-Стефановска, декан на факултетот за безбедност - Скопје

Интервју со Проф.д-р Снежана Никодиновска-Стефановска, декан на факултетот за безбедност – Скопје

НАУКАТА ТРЕБА ДА ГО ИМА ГЛАВНИОТ ЗБОР Д-р Снежана Никодиновска-Стефановска во октомври оваа година е избрана за декан на Факултетот за безбедност. Таа, воедно е и професор на Катедрата за општествено-политички и правни науки од областа на меѓународните односи и меѓународното право. Иако нејзиниот стаж како декан е кус, таа има големо искуство како научник […]