Интервју

25 години континуитет и углед во земјата и надвор од неа

25 години континуитет и углед во земјата и надвор од неа

Армијата на Република Македонија прослави  25 години од своето формирање. Универзитетскиот професор д-р Трајан Гоцевски по тој доби Плакета од АРМ како прв министер за одбрана, под чие непосредно раководство беше формирана нашата армија. Тоа беше поводот во овој број на „Штит“ преку разговор со проф. д-р Трајан Гоцевски да поразговараме за формирањето, за достигнувањата […]

Интервју со полковник Роберт Малезански, командант на Воздухопловната бригада на АРМ

Интервју со полковник Роберт Малезански, командант на Воздухопловната бригада на АРМ

Со оглед дека во АРМ сте од самите нејзини почетоци, кои периоди од развојот на воздухоловната компонента на АРМ би ни ги посочиле како најзначајни? Оваа година се навршуваат јубилејни 25 години од формирањето на ВВ и ПВО, односно на воздухопловната компонента на АРМ. Низ овие 25 години воздухопловната компонента помина низ неколку периоди на […]

Бригаден генерал  Гордана Гарашиќ, заменик-директор на RACVIAC

Бригаден генерал Гордана Гарашиќ, заменик-директор на RACVIAC

Кои беа Вашите претходни работни обврски во вооружените сили и Министерството за одбрана на Република Хрватска, Вашиот развој во кариерата и искуствата во  меѓународни рамки? – Одлуката да им се приклучам на вооружените сили ја донесов уште за време на студиите на Правниот факултет на Универзитетот во Загреб. Многу важен фактор кој ми помогна да […]

Андреја Катич, министерка за одбрана  на Република Словенија

Андреја Катич, министерка за одбрана на Република Словенија

Република Словенија беше втора држава, по Турција, која ја призна Република Македонија под уставното име, уште во март 1992 година. Оттогаш до денес имаме  развиено  билатерална соработка  на многу полиња и од различни аспекти. Исто така, Република Словенија во текот на изминатите години секогаш јавно ја покажуваше поддршката на реформските процеси и стремежите на Република […]

Интервју со  Mарина Пендеш,  министерка за одбрана  на Република Босна и Херцеговина

Интервју со Mарина Пендеш, министерка за одбрана на Република Босна и Херцеговина

Колкаво е значењето на интеграцијата на земјите од регионот во НАТО и во ЕУ и кога очекувате дека Босна и Херцеговина би можела да пристапи кон НАТО и ЕУ? – Сметам дека интегрирањето на Босна и Херцеговина во НАТО и во ЕУ нема друга реална алтернатива. Најдолгата граница на Босна и Херцеговина е со Република […]

ИНТЕРВЈУ СО ГЕНЕРАЛ МАЈКЛ ДУБИ

ИНТЕРВЈУ СО ГЕНЕРАЛ МАЈКЛ ДУБИ

За почеток би сакале да Ви поставиме едно вообичаено прашање: Колку сте запознаени со перформансите на Армијата на Република Македонија и од кога датираат Вашите првични контакти со Република Македонија и со нејзините претставници? – Првпат дојдов во Македонија токму пред дваесет години, во 1996 година. Оттогаш, вашата земја ја посетив уште седумнаесет пати, што […]

ИНТЕРВЈУ СО ГЕНЕРАЛ ЏОН АЛЕН

ИНТЕРВЈУ СО ГЕНЕРАЛ ЏОН АЛЕН

Генерале Ален, Вие имате огромно искуство при Вашите ангажмани во мисиите кои ги организира НАТО во сите краишта на светот каде што има воени жаришта и каде што треба да им се помогне на невиното цивилно население да се справи со заканите од воени дејства на непријателските групи и армии на бунтовници кои ја загрозуваат […]

ИНТЕРВЈУ СО  Н.Е. МАТС  СТАФАНСОН

ИНТЕРВЈУ СО Н.Е. МАТС СТАФАНСОН

АМБАСАДОР НА КРАЛСТВОТО ШВЕДСКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Како амбасадор во Македонија сте присутни од 2013 година, како резидентен амбасадор во Македонија кој ги покрива и Косово и Албанија. Како го доживувате регионот на Западен Балкан и колку е значајна соработката помеѓу земјите од регионот? – Најнапред, благодарам што ја имам можноста да ги споделам моите […]

СВЕДОШТВА ЗА ДОЛГОВЕКОВНАТА БОРБЕНА ИСТОРИЈА

СВЕДОШТВА ЗА ДОЛГОВЕКОВНАТА БОРБЕНА ИСТОРИЈА

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р АЛЕКСАНДАР СТОЈЧЕВ, ДИРЕКТОР НА ВОЕНИОТ МУЗЕЈ Вие сте директор на Воениот музеј на Република Македонија, што значи да се биде раководител на оваа институција и колку е значајна воената историја во рамките на националната историја на еден народ? – Особена гордост и привилегија е да се раководи со национален Воен музеј, особено […]

ПРИЈАТЕЛСТВА  ЗА ЦЕЛ ЖИВОТ

ПРИЈАТЕЛСТВА ЗА ЦЕЛ ЖИВОТ

ИНТЕРВЈУ СО КЕРОЛАЈН БЕХТЕЛ, УЧЕСНИЧКА НА „ЛЕТНИОТ КАМПУС 2015“ НА 9 ЈУЛИ 2015 Г. БЕВМЕ ПОКАНЕТИ ДА ПРИСУСТВУВАМЕ НА ЗАВРШНАТА ВЕЖБА НА ОВОГОДИНЕШНИОТ „ЛЕТЕН КАМПУС“. ВЕЖБАТА СЕ ОДВИВАШЕ БЕСПРЕКОРНО, СПОРЕД ОДНАПРЕД ПЛАНИРАНО СЦЕНАРИО. ДЕЛ ОД СЦЕНАРИОТО БЕШЕ И ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД СЛУЧУВАЊАТА И СОСТОЈБИТЕ НА ТЕРЕНОТ. НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈАТА ВЕДНАШ ЈА ЗАБЕЛЕЖАВМЕ МЛАДАТА КАДЕТКА  […]