Инфо

ИЗЛОЖБА ВО ЧЕСТ НА 25-ГОДИШНИНАТА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА АРМ

ИЗЛОЖБА ВО ЧЕСТ НА 25-ГОДИШНИНАТА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА АРМ

На 17 август во просториите на Воениот музеј во Скопје министерката за одбрана Радмила Шекеринска свечено ја отвори музејската изложба насловена како „25 години Армија на Република Македонија“, организирана по повод 18 Август – Денот на Армијата и големиот јубилеј „25 години од формирањето на АРМ. Историјата сведочи за сите развојни фази, за сите успеси, […]

Свечена заклетва

Свечена заклетва

Во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес 53 војници доброволци од 32. класа на доброволно служење на воениот рок ја дадоа свечената заклетва. На свеченоста присуствуваа министерката за одбрана на Р. Македонија, Радмила Шекеринска, ЗНГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, како и други високи гости, роднини и пријатели. „Вие сте идните бранители на Република […]

ОБУКА ВО ПРИРОДА

ОБУКА ВО ПРИРОДА

Општинската организациона единица (ООЕ) на ОРОРМ Скопје, со која раководи резервниот мајор Никола Ѓуровски, неодамна реализира еднодневна обука во природа со 30-ина млади резервни офицери и подофицери. Според програмата, во Дебарскиот регион и регионот на Општина Ростуше-Маврово, тие ја посетија Трница и манстирскиот комплекс „Св. Јован Бигорски“, еден од најубавите во Македонија изграден во 19-от […]

„Dragoon Guardian 17“ - Заедничка воена вежба на Армијата на Република Македонија и Вооружените сили на САД

„Dragoon Guardian 17“ – Заедничка воена вежба на Армијата на Република Македонија и Вооружените сили на САД

Од 28 јули до 10 август на армискиот полигон „Криволак“  се одржува заедничка воена вежба на Армијата на Република Македонија и вооружените сили на САД, „Dragoon Guardian 17“. Припадниците на вооружените сили на САД, вежбата ја реализираат заедно со 95 припадници на Инженерискиот баталјон од Првата механизирана пешадиска бригада на АРМ и од четата АБХО. […]

На Денот на  Воздухопловната бригада

На Денот на Воздухопловната бригада

По традиција и веќе добро видено сценарио, под убавото летно сонце, на пистата пред хангарите кај што се сместени воздухопловите на АРМ, свечено се построени припадници на Воената бригада. Воениот оркестар тивко ги штима инструментите, гардистите се спремаат да ги изнесат знамињата. Преубав ден и свечена атмосфера. Маса луѓе составена од  семејствата и најблиските на […]

Очекуваме поддршка за влез  на Република Македонија во НАТО

Очекуваме поддршка за влез на Република Македонија во НАТО

Министерката за одбрана на Република Македонија, Радмила Шекеринска присуствуваше на Состанокот на Северноатлантскиот совет, посветен на мисијата „Одлучна поддршка“, кој се одржа во седиштето на НАТО во Брисел и на кој учествуваа 39 министри за одбрана на земји-членки на НАТО и земји кои имаат учество во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан. Според изјавите на министерката […]

Заедничка вежба  на АРМ и на Црвениот крст  на Република Македонија

Заедничка вежба на АРМ и на Црвениот крст на Република Македонија

Армијата на Република Македонија и Црвениот крст на Република Македонија од секогаш имале плодна и ефикасна соработка во различни непредвидени и кризни ситуации. Нивната компатибилност и координираност се одржува по пат на заеднички вежби. Овој пат, на Воениот стадион во Скопје одлично беше изведена симулација на специфична кризна ситуација при експлозија, во која имаа улоги […]

Транспарентно и чесно

Транспарентно и чесно

На 1 јуни пред платотот на Министерството за одбрана на РМ се изврши примопредавање на министерските должности помеѓу претходниот министер за одбрана Зоран Јолевски и новоименуваната министерка за одбрана Радмила Шекеринска-Јанковска. На примопредавањето на должноста беа присутни началникот на Генералштабот на АРМ генерал-полковник Методија Величковски и високи функционери и претставници на МО и на АРМ, […]

Министерот Јолевски говореше на    конференција во Сенатот на САД посветена     на глобалниот тероризам и сајбер-заканите

Министерот Јолевски говореше на конференција во Сенатот на САД посветена на глобалниот тероризам и сајбер-заканите

Во рамки на форумот министерот Јолевски имаше свое обраќање каде истакна дека Балканот припаѓа на Евроатлантскиот регион и неговата безбедност е неделива од безбедноста на Европа. Глобалните закани и предизвици силно се испреплетени и влијаат на заедничката безбедност. Тој укажа на потребата од интензивирање на соработката на безбедносните структури во Европа со цел поефикасно справување […]

ИНФО

ИНФО

Оддавање почит Со положување на венец со свежо цвеќе пред споменикот кај Катлановско Блаце, министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски, им оддаде почит на 11-те загинати припадници на Армијата на Република Македонија во хеликоптерската несреќа во 2008 година. Почит на загинатите им оддадоа и делегации од Кабинетот на Претседателот на Република Македонија, Армијата […]