Инфо

Улогата на жените за време на конфликти и во време на мир

Улогата на жените за време на конфликти и во време на мир

Во еден од претходните броеви на магазинот „Штит“ беше направен краток осврт на историјата на активизамот на жените во спроведувањето на правата на жените и родовата интеграција во меѓународните закони и мировните мандати.  Во овој  број на „Штит“ ќе бидат пренесени неколку видувања во врска со родовите дискурси кои се обработени во литературата во однос […]

Касарната во Велес го носи неговото име Алексо Демниевски – Бауман

Касарната во Велес го носи неговото име Алексо Демниевски – Бауман

Алексо Демниевски Бауман  е револуционер и синдикален активист, учесник во Шпанската граѓанска војна 1936-1939 г., која се водела помеѓу шпанската демократска републиканска влада и фашистичките десно ориентирани елементи на чело со Франциско Франко. Во оваа војна всушност се бранела светската демократија и слобода .Помеѓу доброволците од 55 земји, кои учествувале во одбрана на Шпанија, во […]

„PX“ во воена база

„PX“ во воена база

„РХ“ се еден вид малопродажна продавница во американските воени инсталации низ целиот свет или во НАТО бази каде има распредени американски војници. Првично биле слични на обична продавница, а сега тие личат на современи стоковни куќи или трговски центри. Продавниците играат важна улога за персоналот на американската воена и федерална влада распореден во странство, бидејќи […]

Соработка помеѓу ЕУ и НАТО во проектирањето стабилност за Западен Балкан

Соработка помеѓу ЕУ и НАТО во проектирањето стабилност за Западен Балкан

И оваа година, традиционално, по петти пат, Алумни-асоцијацијата на Центарот „Џорџ Маршал“ од Република Македонија, со поддршка на Европскиот центар за безбедносни студии „Џорџ Маршал“ од Германија,  Одделот за јавна дипломатија на НАТО, Одбранбениот колеџ на НАТО од Рим и Министерството за одбрана на Република Македонија, организираше безбедносен форум на кој свои излагања имаа голем […]

Сметаме на поддршката од нашите стратегиски партнери

Сметаме на поддршката од нашите стратегиски партнери

Висока воена делегација на Националната гарда на Сојузната држава Вермонт, САД, предводена од командантот генерал-мајор Стивен Креј во септември оствари неколкудневна официјална посета на Република Македонија. Овие континуирани годишни средби на највисоко армиско ниво овозможуваат постојано надградување на соработката преку воената контакт-програма за соработка со Армијата на САД, но исто така на средбите се потврдуваат […]

„Подготвување вежби на национално ниво 2“

„Подготвување вежби на национално ниво 2“

Од 29 до 31 август во Домот на АРМ во Скопје, Министерството за одбрана во соработка со Инженерискиот корпус на Армијата на Соединетите Американски Држави (US Army Corps of Engineers), ја реализираа   Работилницата која претставува продолжение/континуитет на работилниците за Планирање на сценарио Фаза I-IV, кои се реализираа во фискалната 2016 година и на работилниците за […]

Членството на Македонија во НАТО е во интерес на заедничката безбедност

Членството на Македонија во НАТО е во интерес на заедничката безбедност

Министерката за одбрана на Република Македонија Радмила Шекеринска- Јанковска има широк  дијапазон на меѓународни активности во рамките на кои сесрдно и аргументирано се залага и ја афирмира неопходноста за најбрзо можно членство на Република Македонија во НАТО и во ЕУ. Во текот на месец септември таа учествуваше на Бледскиот стратегиски форум и имаше значајни средби […]

Соработката се продлабочува и се интензивира

Соработката се продлабочува и се интензивира

Во септември, во официјална посета на Република Македонија беше министерот за одбрана на Република Бугарија, Красимир Каракачанов. Тој во рамките на посетата оствари средба со министерката за одбрана на Република Македонија, Радмила Шекеринска. Во разговорите беше констатирано дека се продлабочува и се интензивира соработката во областа на одбраната што, пред сè, се согледува преку конкретните […]

„Заедно кон врвот“

„Заедно кон врвот“

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и шефот на Канцеларијата за врски на НАТО морнаричкиот капетан Горазд Бартол, од врвот Мусица на Бушева Планина им го честитаа 8 Септември – Денот на независноста на сите граѓани на Република Македонија. Настанот кој се организираше по повод Денот на независноста беше именуван како „Заедно кон врвот“ и симболично […]

Со воена свеченост одбележан Јубилејот 25 години АРМ

Со воена свеченост одбележан Јубилејот 25 години АРМ

Единиците од гарнизонот  Куманово во касарната „Боро Менков“, Куманово со воена свеченост го одбележаа 18-ти Август, Денот на АРМ. По повод 25 години од формирањето на АРМ  согласно Правилото за воен протокол се реализираа низа активности, интонирање на државната химна на Република Македонија и химната на АРМ, оддавање на почит на загинатите борци за Македонија […]