Глобал

ШТО ПОСЛЕ ПОРАЗОТ НА „ИСЛАМСКАТА ДРЖАВА“ – МИР ИЛИ ЕРА НА НОВИ КОНФЛИКТИ НА БЛИСКИОТ ИСТОК

ШТО ПОСЛЕ ПОРАЗОТ НА „ИСЛАМСКАТА ДРЖАВА“ – МИР ИЛИ ЕРА НА НОВИ КОНФЛИКТИ НА БЛИСКИОТ ИСТОК

Исламската држава се наоѓа пред својот пораз. Мосул, најголемиот град кој беше под нејзина контрола, речиси целосно е ослободен, а силите предводени од курдските сили напредуваат во офанзивата на градот Рака. Очигледно во блиска иднина, доаѓа тежок период. Ослободените територии ќе отворат ново поглавје и прашања за иднина на Блискиот Исток И покрај тоа што […]

Стратегија и тактика на нерегуларното војување

Стратегија и тактика на нерегуларното војување

Стратегијата за водење нерегуларно војување е тешко да се дефинира на начин со кој ќе може да биде дел од одредена доктрина и ќе може да се користи во военото планирање Некои аналитичари тврдат дека дејствата во нерегуларното војување имаат голема важност само доколку создадат психолошка реакција кај противникот и дека во својата основа ова […]

Заштита и спасување во ООН - Канцеларијата на ООН за намалување на ризици од катастрофи (UNISDR)

Заштита и спасување во ООН – Канцеларијата на ООН за намалување на ризици од катастрофи (UNISDR)

Во спроведување на зацртаните  цели и насоки за намалувањето на ризици од катастрофи вклучени се многу актери. Меѓу најзначајните актери се: ООН, НАТО и ЕУ. Тие имаат обврска да ги заштитат населението и материјалните добра во вонредни состојби. Тоа го прават преку своите институции и сили. За заштита и спасување од природни непогоди и други […]

Нелинеарна војна

Нелинеарна војна

Во последните неколку години во воената наука се почесто доминира терминот „нелинеарна војна“, кој за разлика од термините „хибридна“ и „асиметрична“. Концептот за нелинеарност е источен и се занимава со непредвидливост и хаос на војната. Нелинеарното војување е спротивно на традиционалните западни сфаќања на војната бидејќи не опфаќа изработка на чек-листи. Додека западната воена мисла […]

ЕУ И ТЕРОРИЗМОТ ВО 2016 ГОДИНА

ЕУ И ТЕРОРИЗМОТ ВО 2016 ГОДИНА

Во изминатите години ЕУ се соочи со голем број терористички закани и напади од насилна џихадистичка природа, од мрежно поврзани терорстички групи и индивидуални извршители. Терористичките напади во Брисел, Ница и Берлин, извршени со експлозив (Брисел) и возила (Ница и Берлин) неселективно убија и повредија голем број луѓе. Милитантните џихадисти ја докажаа способноста за нанесување […]

Седиште и Меѓународен штаб на НАТО

Седиште и Меѓународен штаб на НАТО

Седиштето на НАТО е политички и административен центар на Алијансата и постојан дом на Северноатлантскиот совет, високото тело за одлучување во НАТО. Се наоѓа во Брисел, Белгија и претставува дом на националните делегации на земјите-членки и на канцелариите за врски или дипломатските мисии на земјите-партнери Меѓународниот штаб бил создаден во 1951 година за поддршка на […]

Видови и цели на нерегуларното војување

Кога нерегуларното војување е одбрано како инструмент за индиректно дејствување, примарниот ефект е повеќе психолошки отколку физички. Главната намера не е одлучна победа над противникот туку истиот да биде „изманевриран“. Така, секој што ќе го одбере нерегуларното војување ќе има за цел да ги прикаже сопствените политички цели да изгледаат како историски неопходни, неизбежни, и […]

Етика на употреба на воени роботи

Етика на употреба на воени роботи

Комплексноста на денешната безбедносна средина произлегува од тоа што после распадот на СССР, Русија од светска сила стана регионална, додека САД со европските држави како партнери, останаа да бидат единствена глобална сила. Со тоа се наруши „Нешовиот еквилибриум“, или безбедносната рамнотежа во глобалното војувалиште. Новите закани се производ на оваа нерамнотежа бидејќи никој во целост […]

Организација и структура на НАТО

Организација и структура на НАТО

Воената организација и структурите на НАТО се состојат од сите видови формации кои се вклучени и се користат за спроведување на политичките одлуки кои имаат воени импликации. Клучните елементи на воената организација на НАТО се: Воениот комитет, кој е составен од шефовите на земјите-членки за одбрана на НАТО, неговиот извршен орган односно Меѓународниот воен штаб […]

Комитети на НАТО

Комитети на НАТО

Комитетите на НАТО формираат интегрален дел од процесот на донесување одлуки на Алијансата. Тие ја обезбедуваат рамката во која земјите-членки можат да разменуваат информации за различни теми, да се консултираат едни со други и да донесуваат одлуки врз основа на консензус и заеднички договор. Секоја од 28-те земји-членки се претставени на сите нивоа во структурата […]