35mm

„1000 пати добра ноќ“ Фоторепортерите – гласници на вистината

„1000 пати добра ноќ“ Фоторепортерите – гласници на вистината

Балансот помеѓу работата и приватниот живот е голем проблем на денешното време. Да се најде време за да се одржат и двете во витална состојба е навистина тешко, особено ако професијата е специфична, на пример,воен фоторепортер. Воените фоторепортери се луѓе со исклучителна храброст и посветеност, луѓе кои ставаат голем влог за да ни пренесат приказни […]

„МАНДАРИНИ“

„МАНДАРИНИ“

ВОНВРЕМЕНСКИ МИРОВЕН МАНИФЕСТ Американскиот генерал Алберт Пајк рекол: „Пред сè останато, никогаш не треба да заборавиме дека човештвото претставува едно единствено братство. Сите сме родени да поминеме низ истите страдања и болка и поради тоа да сочувствуваме еден со друг.“ Со поентата на оваа негова мисла ќе се согласи и режисерот Заза Урушаџе, бидејќи таа […]

„ВОЈНАТА НА ХАРТ“

„ВОЈНАТА НА ХАРТ“

ОТКРИВАЊЕ НА ПАТОТ ДО ЧЕСТА  „Војната на Харт“ е повеќе­димен­зи­о­нален филм кој се фокусира на повеќе аспекти, обработувајќи проблеми од општествен аспект, но и прашања кои се однесуваат на човечката природа. Иако дејството во филмот се случува во периодот на Втората светска војна, приказната на овој филм ја турка фактичката војна во втор план и […]

TRIUMFI I VULLNETIT - DOKUMENT VIZUEL PROPAGANDUES I RAJHUT TË TRETËТРИУМФ НА ВОЛЈАТА - ВИЗУЕЛЕН ПРОПАГАНДЕН ДОКУМЕНТ НА ТРЕТИОТ РАЈХ

ТРИУМФ НА ВОЛЈАТА – ВИЗУЕЛЕН ПРОПАГАНДЕН ДОКУМЕНТ НА ТРЕТИОТ РАЈХ

„Во времето кое доаѓа, Партијата ќе биде извор на политичко лидерство на германскиот народ. Нашата желба и волја е оваа земја и Рајхот да опстанат илјадници години. Можеме да сме среќни затоа што знаеме дека иднината ни припаѓа целосно на нас“. Адолф Хитлер, Септември, 1934 година, Нирнберг Завршна церемонија на Конгресот на партијата Запишан во […]

„BETEJA E PESË MAJIT“ - ME GUXIM DERI NË FITOREN E MADHE„БИТКАТА НА ПЕТТИ МАЈ“ - Со храброст до невозможна победа

„БИТКАТА НА ПЕТТИ МАЈ“ – Со храброст до невозможна победа

„Тие се најдобрите војници во светот, но вие сте најдобрите синови на Мексико. Ми се гади од Мексиканци кои напатени од страв и малодушност, мислат дека победата е невозможна. Денес ќе ја промениме таа проклета мисла која нè следи и нè уништува како нација и ќе го натопиме нашето знаме со нивната крв.“ Генерал Игнасио […]

„ZËRAT E ERËS“ FILM PËR KRIPTOGRAFËT USHTARAK INDINAN„Гласници на ветрот“ Филм за индијанските воени криптографи

„Гласници на ветрот“ Филм за индијанските воени криптографи

Режија: John Woo Улоги: Nicolas Cage, Adam Beach, Peter Stormare, Noah Emmerich, Frances O’Connor Сценарио: John Rice, Joe Batteer Земја: САД Година: 2002 Времетраење: 134 минути Награди: Номинација за наградите „Хери“, една освоена награда „Таурус“ и две номинации на Светските награди за каскадери „Гласници на ветрот“ (анг. Windtalkers) е филм за кодниот јазик „навахо“ за […]

„Валкири“ - Неуспешниот заговор за атентат на Хитлер

„Валкири“ – Неуспешниот заговор за атентат на Хитлер

„Вие не носите срам. Вие се побунивте, ризикувајќи ги вашите животи за слободата, правдата и честа.“ Овој испис на меморијалниот споменик на германскиот отпор од Втората светска војна, кој се наоѓа во Берлин, им оддава признание на сите оние Германци кои наспроти масата, се спротивставиле на едно галопирачко зло на своето време – Хитлеровата политика. […]

„Солзи на сонцето“ - Молкот како пораз за човештвото
„LOTËT E DIELLIT“ HESHTJA SI MPOSHTJE PËR NJERËZINË

„Солзи на сонцето“ – Молкот како пораз за човештвото

Режија: Antoine Fuqua Сценарио:Alex Lasker, Patrick Cirillo Улоги:Bruce Willis, Monica Bellucci, Eamonn Walker, Johnny Messner, Tom Skerritt Музика: Lisa Gerrard, Hans Zimmer Времетраење: 121 минута Година: 2003 Земја: САД Награди: Номинации за наградите „Teen Choice Award“ и „Black Reel“ Американскиот историчар Хауард Зин еднаш рекол дека не постои толку големо знаме што ќе може да […]

„Пурпурна плима“„VALA VJOLLCË“ - RRYMA ADRENALINE NGA THELLËSITË E OQEANIT

„Пурпурна плима“

Кога ќе се спојат на еден заеднички проект Тони Скот со неговата маркантна филмска кариера изградена на хит-трилери, Џери Брукхајмер, најпознат по телевизискиот криминален серијал „ЦСИ – Истрага на местото на злосторството“ и докажаниот американски филмски херој Дензел Вашингтон, тогаш несомнено таа соработка резултира со блокбастер. Иако е стар речиси две децении, филмот „Пурпурна плима“ […]

Пурпурна плима

Пурпурна плима

Кога ќе се спојат на еден заеднички проект Тони Скот со неговата маркантна филмска кариера изградена на хит-трилери, Џери Брукхајмер, најпознат по телевизискиот криминален серијал „ЦСИ – Истрага на местото на злосторството“ и докажаниот американски филмски херој Дензел Вашингтон, тогаш несомнено таа соработка резултира со блокбастер..