24 часа војник

Инженерискиот  баталјон на АРМ

Инженерискиот баталјон на АРМ

Инженерискиот баталјон оваа година е одликуван со Орден за воени заслуги за исклучителен придонес и поддршка во зачувувањето на суверенитетот, независноста и територијалниот интегритет на Република Македонија, како и за зацврстувањето на националната безбедност и сигурност на македонските граѓани, особено во справувањето со бегалската криза како глобален безбедносен предизвик. Орденот од претседателот на Република Македонија […]

„Ден на дрвото“

„Ден на дрвото“

„Ден на дрвото“ е акција чиј идеен творец, долгогодишен претседател и актуелен почесен претседател е маестро Борис Трајанов. Тој, во 2008 година со група ентузијасти започна акција за  засадување на нова еко-иднина и поттикна формирање на Граѓанско здружение „Ден на дрвото – засади ја својата иднина!“, кое успеа, граѓаните на Македонија да ги поведе во […]

Свечена заклетва

Свечена заклетва

Во кругот на касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во Велес,  на 4 ноември беа  последните подготовки  за свеченоста по повод давањето на свечената заклетва на уште една, овојпат јубилејна 30-та генерација на граѓани кои доброволно станаа млади војници на отслужување на воениот рок  во АРМ. Во оваа генерација се 103 млади војници, меѓу кои и девет девојки […]

Баталјонот на Воената полиција  Една од најдобрите единици во АРМ

Баталјонот на Воената полиција Една од најдобрите единици во АРМ

Припадниците на АРМ кои ги третираат внатрешнобезбедносните проблематики, кои инсистираат на доследност во своето работење кое не е нималку наивно и лесно, кои се грижат за внатрешната безбедност, за документација, обезбедуваат конвои, ВИП-личности, припадниците на АРМ кои на нашата јужна граница ги регулираат мигрантските колони, припадниците кои во својот работен опус имаат навистина многу содржини, […]

  Влијателна регионална воено-едукативна институција

Влијателна регионална воено-едукативна институција

Една од најпрестижните воени академии во регионот е токму нашата академија. Овде својот академски статус го стекнуваат и домашни студенти и странци. Авторитетна образовна институција, чија научна продуктивност создава одлични офицери кои во основата на својата биографија секогаш ги потенцираат периодите кога на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ ги стекнале неопходните знаења кои подоцна ги […]

„МАКЕДОНСКИ  БЛЕСОК 12“

„МАКЕДОНСКИ БЛЕСОК 12“

Многупати досега сме слушале само пофални зборови за македонските „ренџери“ и секогаш тоа било оправдано. Иако тивки и во „сенка“, нивните дела се големи и надалеку познати. Без разлика дали станува збор за хуманитарна активност или за борбена задача, за нив не постојат граници. Тие секогаш го даваат најдоброто од себе, секогаш се чекор понапред […]

Логистиката  е основата на  Армијата

Логистиката е основата на Армијата

Логистичките единици, во суштина, се армиската позадина од којашто сè зависи. Концепциски гледано, тие се најважниот дел на секоја армија, тие се сферата од која доаѓа сè она што е транзит до првите борбени линии. Историјата е безмилосна кога ја презентира статистиката на војните. Нив ги добивале само армии кои имаат моќни логистички единици. Тоа, […]

Македонските  „волци“ на  „Saber Junction 16“

Македонските „волци“ на „Saber Junction 16“

Mултинационалната здружена вежба на НАТО-членки и партнери под кодното име „SABER JUNCTION 16“ се реализираше на повеќе локации и бази во Европа. На самата вежба учествуваа околу 5000 припадници од 16 држави: Албанија, Ерменија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Унгарија, Италија, Латвија, Литванија, Македонија, Молдавија, Романија, Србија, Словенија, Шведска, Обединетото Кралство и Соединетите Американски Држави. Република […]

„Анаконда 2016“

„Анаконда 2016“

Учеството на единиците на Армијата на Република Македонија на меѓународни воени вежби секогаш претставува предизвик за припадниците на АРМ затоа што, освен партиципирањето во мировните мисии предводени од НАТО, ЕУ и ОН, вежбите претставуваат и можност за покажување на достигнатите стандарди во обуката и на подготвеноста за извршување здружени операции со армиите на земјите-членки на […]

И ЧИЗМИ  И ВИСОКИ  ПОТПЕТИЦИ

И ЧИЗМИ И ВИСОКИ ПОТПЕТИЦИ

АРМИСКАТА ДИСЦИПЛИНА ПРЕТСТАВЕНА И НА МОДНИТЕ ПИСТИ Секогаш кога „Штит“ го засилуваме со малку нестандардни содржини, по дефиниција темата ја насочуваме кон припадничките на понежниот пол кои се во редовите на АРМ. Не дека рушиме некои балкански стереотипи или дека со одреден текст се обидуваме да елиминираме некои веќе поставени клишеа, туку напротив. Секогаш се […]