24 часа војник

Баталјон за почести

Баталјон за почести

По повод јубилејот 25 години од формирањето на АРМ, Баталјонот за почести беше одликуван со највисокото воено признание – Oрден за воени заслуги На роденденот на АРМ, 18 Август, кој оваа година се одржа на Стадионот на АРМ (Градски парк), со Указ од врховниот командант на вооружените сили на Република Македонија, Ѓорги Иванов, на Баталјонот […]

За МАКОН-6 во мисијата „Одлучна поддршка“

За МАКОН-6 во мисијата „Одлучна поддршка“

Мисијата „Одлучна поддршка“ предводена од НАТО во Исламска Република Авганистан е заснована на асистенција на авганистанските безбедносни институции и безбедносни сили според есенцијални функции со цел да се подобрат можностите и способностите во сочувување на безбедноста и територијалниот интегритет на државата АРМ континуирано учествува во мисијата „Одлучна поддршка“ со упатување на персонал од самиот нејзин […]

„Dragoon Guardian 17“ - Високо ниво на интероперабилност

„Dragoon Guardian 17“ – Високо ниво на интероперабилност

Заедничката вежба на АРМ и Армијата на САД во Европа  „Dragoon Guardian 17“ е резултат на меѓусебната воена соработка на АРМ и Армијата на САД во Европа. Цел на вежбата беше подобрување на интероперабилноста на АРМ со НАТО стандардите, зајакнување на постојното партнерство со САД како и демонстрација на можностите на вооружените сили на двете […]

Армијата на Република Македонија успешно се справува со пожарите

Армијата на Република Македонија успешно се справува со пожарите

Хеликоптерската единица на транспортните хеликоптери, Сквадронот на транспортни хеликоптери при Воздухопловната бригада на АРМ, опремени со хеликоптерите „Ми-8“ и „Ми-17“ и со противпожарните ведра успееја да се изборат со огнените стихии ширум државата. Хеликоптерите на АРМ самостојно и со поддршка на другите субјекти во Македонија и на странските воздухоплови скоро 20-ина дена ги гасеа пожарите, […]

Борбената униформа на Армијата на Република Македонија

Борбената униформа на Армијата на Република Македонија

Да се биде војник е тешка, чесна и одговорна професија. Војникот и неговата појава во униформа се одраз на неговиот професионализам и однос кон работата и вредностите кои армијата ги застапува Начинот на носењето на униформата, нејзиниот изглед и среденост често пати се прашање на лична гордост за еден војник, но воедно го отсликува моралот […]

„Saber Guardian 2017“

„Saber Guardian 2017“

Во текот на 25 години од своето постоење Армијата на Република Македонија се стекна со значително искуство во учество на  многу меѓународни вежби, кои во сите случаи се оценети како беспрекорно успешни. Сите квалификации кои доаѓаат од релевантните авторитети ја прават АРМ рамноправен партнер, коорганизатор, организатор, многу често и најрепрезентативен гостин на сите тие армиско- […]

Падобранската специјалност во Полкот за специјални операции

Падобранската специјалност во Полкот за специјални операции

Амблемите кои ги носат припадниците на една единица ја покажуваат специјалноста која токму нив ги одликува, го покажуваат она што ги прави посебни. Кога ќе го погледнете амблемот на Полкот за специјални операции, ќе забележите дека во себе содржи и падобран, кој ги симболизира падобранските единици кои се речиси неминовно дел од специјалните елитни единици […]

„Летен Кампус 2017“

„Летен Кампус 2017“

радицијата на одржување на студентски летен кампус   во Центарот за обука „Пепелиште“ и оваа година нè импресионираше со огромната енергија, вештини и знаења кои ги  демонстрираа студентите од голем број воени академии од регионот и пошироко, кои учествуваа на оваа значајна меѓународна активност во организација на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Оваа година на Кампусот […]

Tивки професионалци  во водите на Охридското Езеро

Tивки професионалци во водите на Охридското Езеро

Нуркачките тимови од Баталјонот за специјални намени „Волци“ Кога сите други  се откажуваат, кога сите други не  можат да ја извршат задачата тогаш настапуваат македонските армиски „волци“ – доволно е да им се каже што треба, каде  и кога – за другото самите ќе се погрижат Најдобри меѓу најдобрите, мајстори на својата професија, тивки професионалци, […]

И војници  и професионални  медицинари

И војници и професионални медицинари

Одбележан Денот на Военомедицинскиот центар Досега многупати имаме пишувано за Военомедицинскиот центар, репортажи, интервјуа со негови поранешни и сегашниот команданти, ги имаме коментирано и на нашите страници на секоја вежба која се случува на најголемиот наш полигон „Криволак“, кога вешто презентираат и симулираат во реномираната полска болница „ROLL2“. За нив и нивните активности , лично […]