Штит

КУЛТУРНА ДИПЛОМАТИЈА - НЕКОЛКУ ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА ЈА ПОСЕТИТЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

КУЛТУРНА ДИПЛОМАТИЈА – НЕКОЛКУ ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА ЈА ПОСЕТИТЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Босна и Херцеговина е повеќе од посебна. Земјата е магична. Секој патник на своето патување низ Европа треба да ја посети оваа земја која како да има форма на срце или да ја додаде на својата листа на пожелни дестинации за посета! Босанското кафе е дел од босанскиот и херцеговскиот идентитет. Мештаните го сакаат своето […]

Армијата – столб на мирот и безбедноста на државата

Армијата – столб на мирот и безбедноста на државата

Ова е напис од наша соработничка, новинарка  од Прилеп, која на посебен начин и во нејзин препознатлив стил ни напиша неколку редови инспирирани  од Армијата на Република Македонија, нејзиното значење и улога во нашата држава и како таа ја доживува. Армијата на Република Македонија над 15 години е амбасадор на мирот. Преку учеството во разни […]

Неизмерна желба за летање

Неизмерна желба за летање

Во овој број на „Штит“ Ви пренесуваме дел од сеќавањата на Перица Поповски од Битола, еден од пионерите на македонското едриличарство. Љубовта кон летањето започна да се остварува со формирањето на Едриличарската база во Битола, каде Перица беше еден од најдобрите во својата генерација. Љубовта кон летањето продолжи во подоцнежниот професионален развој на Перица, а […]

Улогата на жените за време на конфликти и во време на мир

Улогата на жените за време на конфликти и во време на мир

Во еден од претходните броеви на магазинот „Штит“ беше направен краток осврт на историјата на активизамот на жените во спроведувањето на правата на жените и родовата интеграција во меѓународните закони и мировните мандати.  Во овој  број на „Штит“ ќе бидат пренесени неколку видувања во врска со родовите дискурси кои се обработени во литературата во однос […]

Касарната во Велес го носи неговото име Алексо Демниевски – Бауман

Касарната во Велес го носи неговото име Алексо Демниевски – Бауман

Алексо Демниевски Бауман  е револуционер и синдикален активист, учесник во Шпанската граѓанска војна 1936-1939 г., која се водела помеѓу шпанската демократска републиканска влада и фашистичките десно ориентирани елементи на чело со Франциско Франко. Во оваа војна всушност се бранела светската демократија и слобода .Помеѓу доброволците од 55 земји, кои учествувале во одбрана на Шпанија, во […]

„AgustaWestland AW189“ - Авион за барање и спасување, медицинска евакуација и транспорт на патници

„AgustaWestland AW189“ – Авион за барање и спасување, медицинска евакуација и транспорт на патници

„AgustaWestland AW189“ е двомоторен, осумтонски хеликоптер со средна големина. За прв пат бил најавен на „Paris International Air Show“ во 2011 година, а произведен од компанијата „Leonardo“ (порано „AgustaWestland“, споени во „Leonardo-Finmeccanica“ од 2016 година). Тој е цивилно-ориентирана верзија изведена од воената верзија „AW149“, а дели сличности и со „AW139“ и „AW169“ во однос на […]

„Barak-8“ - Индо-израелски ракетен систем земја-воздух

„Barak-8“ – Индо-израелски ракетен систем земја-воздух

Проектот „Barak-8“ започна како проект на индиската морнарицата и имаше за цел да ѝ обезбеди противвоздушна одбрана на морнарицата на многу подолг временски период, со намера да остане примарен систем земја-воздух за противвоздушна одбрана на Индија. Организацијата за истражување и развој во одбраната, на 30 јуни 2016 година успешно го спроведе првото пробно лансирање на […]

„PATRIA AMV“ - Финско борбено возило

„PATRIA AMV“ – Финско борбено возило

Следејќи ги современите текови на производство на оклопни борбени возила на тркала и користејќи ги искуствата стекнати во бројните мисии под водство на ОН, Финците се определија за производство на одличното оклопно модуларно возило од третата генерација со ознаки „AMV 8×8“ Оклопното борбено возило „Patria AMV“ е во сериско производство со испорачани голем број на […]

„Beretta M9“

„Beretta M9“

Независно што првите верзии на пиштолот „Beretta 92“  имале одредени технички проблеми, понатамошното усовршување помогнало да се отстранат недостатоците, односно да се развие одличната борбена верзија „Beretta FS“ (M9), која се карактеризира со одличен квалитет на производство и ергономски дизајн, лесен начин на расклопување и одржување, добра прецизност, лесно достапни двострани команди, голема издржливост и […]

Баталјон за почести

Баталјон за почести

По повод јубилејот 25 години од формирањето на АРМ, Баталјонот за почести беше одликуван со највисокото воено признание – Oрден за воени заслуги На роденденот на АРМ, 18 Август, кој оваа година се одржа на Стадионот на АРМ (Градски парк), со Указ од врховниот командант на вооружените сили на Република Македонија, Ѓорги Иванов, на Баталјонот […]