Вести

Министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими оствари протоколарна средба со Арбен Чејку, Амбасадорот на Република Aлбанија во Република Македонија

Министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими оствари протоколарна средба со Арбен Чејку, Амбасадорот на Република Aлбанија во Република Македонија

Денеска, на 9 Август 2011 година, во просториите на министерството за одбрана министерот Фатмир Бесими оствари протоколарна средба со Амбасадорот на Република Албанија во Република Македонија, Арбен Чејку. На иницијалната протоколарна средба Амбасадорот упати честитки до Министерот Бесими по повод неговото назначување на оваа исклучително важна позиција. На средбата беше потврдено заедничкото задоволство од одличната […]

The anniversary of the death of the 10 Prilep security forces at Karpalak was marked in PrilepВо Прилеп одбележана годишнината од загинувањето на 10-те прилепски бранители кај Карпалак

Во Прилеп одбележана годишнината од загинувањето на 10-те прилепски бранители кај Карпалак

Во Прилеп денеска беше одбележана 10 годишнината од масакрот кај Карпалак кога во заседа во конфликтот во 2001 година загинаа 10 прилепски бранители. Пред споменикот во центарот на Прилеп им беше оддадена почит на Сашо Китаноски, Нане Наумоски, Бранко Секулоски, Марко Деспотоски, Ердован Шабаноски, Љубе Грујоски, Дарко Вељаноски, Веби Рушитоски, Горан Миноски и на Пеце […]

Одбележана десетгодишнината од загинувањето на армиските резервисти кај Карпалак

Одбележана десетгодишнината од загинувањето на армиските резервисти кај Карпалак

Со полагање цвеќе и панихида во месноста Карпалак, на автопатот Тетово – Скопје денеска беше одбележана годишнината од загинување на 10-те прилепски резервисти на Армијата на Република Македонија за време на конфликтот во 2001 година. Панихидата ја отслужија двајца свештеници на тетовското архиерејско намесништво на МПЦ, а на одбележувањето присуствуваа министерот за здравство Никола Тодоров, […]

УЧЕСТВО НА МЕЃУНАРОДНАТА НЕДЕЛА НА ВОЕНА ОБУКА, ГАЃАЊЕ И ВЕЖБА НА ВОЕНИТЕ АКАДЕМИИ НА КОВ

УЧЕСТВО НА МЕЃУНАРОДНАТА НЕДЕЛА НА ВОЕНА ОБУКА, ГАЃАЊЕ И ВЕЖБА НА ВОЕНИТЕ АКАДЕМИИ НА КОВ

Во периодот од 29.07 до 07.08.2011 во Република Турција се одржа Меѓународната недела на воена обука, гаѓање и вежба на воените академии на КоВ на кое свое учество земаа пет питомци кои се на школување во Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје – придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип и нивниот Комадир од Центарот […]

УЧЕСТВО НА МЕЃУНАРОДНАТА НЕДЕЛА НА ВОЕНА ОБУКА, ГАЃАЊЕ И ВЕЖБА НА ВОЕНИТЕ АКАДЕМИИ НА КОВ

УЧЕСТВО НА МЕЃУНАРОДНАТА НЕДЕЛА НА ВОЕНА ОБУКА, ГАЃАЊЕ И ВЕЖБА НА ВОЕНИТЕ АКАДЕМИИ НА КОВ

Главниот дел од активноста се одвиваше во Измир поточно на полигон за гаѓање и вежби Ментеш.

The Minister of Defence of the Republic of Macedonia Fatmir Besimi held a protocol meeting with the representatives of the US Embassy in the Republic of MacedoniaМинистерот за одбрана на Република Македонија Фатмир Бесими оствари протоколарна средба со претставниците од Амбасадата на САД во РМ

Министерот за одбрана на Република Македонија Фатмир Бесими оствари протоколарна средба со претставниците од Амбасадата на САД во РМ

Министерот Фатмир Бесими на 5 Август 2011 година, во просториите на министерството за одбрана, ја оствари првата протоколарна средба од превземањето на мандатот Министер за одбрана на Република Македонија, со високи претставници од Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Република Македонија, вршителот на должност Амбасадор на САД г-динот Брајан Агелер и одбранбеното аташе на САД […]

President Ivanov met Deputy Prime Minister Xhaferi and Ministers Besimi and PoposkiПретседателот Иванов се сретна со вицепремиерот Џафери и министрите Бесими и Попоски

Претседателот Иванов се сретна со вицепремиерот Џафери и министрите Бесими и Попоски

На средбата со Бесими, новоименуваниот министер за одбрана на Република Македонија, станало збор за развојните и реформските процеси во Министерството за одбрана.

Besimi took over the post of Minister of Defence of the Republic of MacedoniaБесими ја презеде функцијата министер за одбрана на Република Македонија

Бесими ја презеде функцијата министер за одбрана на Република Македонија

Преземањето на функцијата министер за одбрана не е само голема чест, туку и голема одговорност, истакна новиот министер за одбрана Фатмир Бесими на денешното примопредавање на должноста од неговиот колега Зоран Коњановски. Најави дека ќе работи посветено и за интересите на Армијата и дека ќе ги продолжи започнатите проекти во одбраната. – Ќе работиме за […]

Свечено затворање на вежбата "MEDCEUR 11"Свечено затворање на вежбата "MEDCEUR 11"Свечено затворање на вежбата "MEDCEUR 11"

Свечено затворање на вежбата “MEDCEUR 11″

Денес, 15-ти јуни, во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ се одржа церемонија по повод свеченото затварање на вежбата ,,MEDCEUR 11. Вежбата ја затвори Заменикот на командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Киро Галазовски. ,,MEDCEUR 11” е меѓународна вежба од доменот на медицинската поддршка и се изведуваше во реални услови на терен, каде главни […]