Вести

РАНГ ЛИСТИ на кандидатите за магистерски студии и за кандидатите за Стручно-специјалистички студии за извршување на командни и штабни должности во Армијата на Република Македонија

Ранг-листа на кандидати кои ги испонуваат условите од конкурсот објавен на 29.12.2010 година, II (втор) пријавен рок, за прием на Специјалистички стручни студии (специјализација) за оспособување на кандидати за извршување на командни и штабни должности во АРМ.pdf Ранг-листи на кандидати пријавени на конкурсот објавен на 29.12.2010 година за прием  на втор циклус на студии (магистратура).pdf

Deputy Defence Minister Dimitriev opened the Regional Western Balkans Security Dynamics ConferenceZëvendës ministri i mbrojtjes Dimitriev e hapi Konferencën Rajonale në temën “ Dinamikat rajonale të sigurisë në Ballkanin Perëndimor”Заменик министерот за одбрана Димитриев ја отвори Регионалната Конференција на тема „Регионални Безбедносни Динамики во Западен Балкан“

Заменик министерот за одбрана Димитриев ја отвори Регионалната Конференција на тема „Регионални Безбедносни Динамики во Западен Балкан“

Денеска, Заменик министерот за одбрана Емил Димитриев ја отвори Регионалната Конференција на тема „Регионални Безбедносни Динамики во Западен Балкан“. Неговото обраќање беше во насока на предизвиците на регионот во следните 10 години на безбедносно поле. Емил Димитриев  потенцираше  дека сите земји од регионот имаат иста цел – интегрирање во ЕУ и во НАТО. На тој […]

Visit by the School of National Defence of the Republic of Croatia to the Ministry of Defence and the ARM GSVizitë e Shkollës për mbrojtje nacionale të Republikës së Kroacisë në Ministrinë e Mbrojtjes dhe SHP të ARM-së Посета на Школата за национална одбрана на Република Хрватска на Министерството за одбрана и ГШ на АРМ

Посета на Школата за национална одбрана на Република Хрватска на Министерството за одбрана и ГШ на АРМ

Од вчера во тридневна официјална посета на Република Македонија се наоѓаат слушателите и дел од персоналот на Школата за национална одбрана на Република Хрватска ,,Бан Јосип Јелачиќ“, предводени од полковникот Антун Чичак. Делегацијата од  Школата за национална одбрана на Република Хрватска денес оствари средба со министерот за одбрана Фатмир Бесими и заменикот на НГШ генерал-мајор […]

Second lecture at the Military Academy by the visiting professor from the Swedish National Defence CollegeLigjerata e dytë në Akademinë ushtarake nga profesori vizitues i Kolegjit nacional zviceran  për mbrojtjeВторо предавање на Воената академија од  визитинг професор на шведскиот Национален колеџ за одбрана

Второ предавање на Воената академија од визитинг професор на шведскиот Национален колеџ за одбрана

На ден 07.11.2011 од 09:45 до 11:30 во Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, професорот полковник проф. д-р John Andreas Olsen, по втор пат ја посети академијата и го одржа своето предавање на тема „Променливиот карактер на војната“. Полковникот Olsen е доктор по историја и меѓународни односи, во периодов на должност Заменик командант и […]

Fully committed to the reform and Euro-Atlantic Integration ProcessTërësisht të angazhuar në proceset e integrimeve euro-atlantike  dhe reformueseЦелосно посветени кон реформскиот и евроатлантскиот интегративен процес

Целосно посветени кон реформскиот и евроатлантскиот интегративен процес

„Ние продолжуваме во процесот на остварување на целите на безбедносната и одбранбена политика на Република Македонија, целосно посветени на интеграцијата во евроатлантските структури како наш императив и најдобра алтернатива за иднината, потоа на нашиот придонес кон зачувувањето на регионалниот и на глобалниот мир и, секако, на негувањето на добрососедските односи со сите земји во регионот.“ […]

Visit of the ARM CHOD to the Armed Forces of Bosnia and HerzegovinaVizitë e Shefit të Shtabit të Përgjithshëm  të ARM-së në Forcat e armatosura  të  Bosnjës dhe HercegovinësПосета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Босна и Херцеговина

Посета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Босна и Херцеговина

Делегација на АРМ предводена од Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Горанчо Котески од утре (15-ти ноември) ќе претстојува во дводневна официјална посета на Вооружените сили (ВС) на Босна и Херцеговина. За време на посетата во Сараево, домаќин на делегацијата на АРМ ќе и биде Началникот на Здружениот штаб на ВС на Босна и Херцеговина, […]

Confirmation of the excellent relationsDëshmi për marrëdhëniet të shkëlqyeraПотврда за одличните односи

Потврда за одличните односи

Односите помеѓу Република Македонија и Швајцарската Конфедерација се на одлично ниво, а успехот во однос на регионалните проекти како Регионалниот тренинг-центар за комуникации и Военомедицинскиот центар, кои се поддржани од Швајцарската Конфедерација е повеќе од евидентен. Тоа беше констатирано на денешната протоколарна средба на министерот за одбрана Фатмир Бесими и амбасадорот на Швајцарската Конфедерација, Стефано […]

Decision for sending a new rotation in ISAFVendim për të dërguar rotacion të ri në ISAFОдлука за испраќање на нова ротација во ИСАФ

Одлука за испраќање на нова ротација во ИСАФ

Денес (08.11.2011 година) Собранието на Република Македонија донесе одлука за испраќање на нова ротација со вкупно 172 припадници на Армијата на Република Македонија во силите ИСАФ во Авганистан. Според одлуката во оваа ротација учествува една механизирана пешадиска чета составена од 150 припадници на АРМ чија задача ќе биде обезбедување на Командата на мултинационалните сили ИСАФ […]

French-German ceremony to honour the dead of World War ICeremonia francezo-gjermane për nder të dëshmorëve të Luftës së Parë botëroreФранцуско-германска церемонија во чест на загинатите од Првата светска војна

Француско-германска церемонија во чест на загинатите од Првата светска војна

На германските гробишта во Прилеп се одржа француско-германска церемонија во чест на денот на споменот за мртвите и за жртвите на насилството. Пораки за помирување, мир и разбирање ги упатија францускиот амбасадор Жан Клод Шлумберже, германската амбасадорка Гудрун Елизабет Штајнакер, македонскиот министер за одбрана Фатмир Бесими и прилепскиот градоначалник Марјан Ристески. – Европа е нашето семејство. И […]

The Minister of Defence, Fatmir Besimi, on the Regional Defence Ministerial in Peć,  the Republic of KosovoMinistri i mbrojtjes Fatmir Besimi në takim Rajonal të ministrave të mbrojtjes në Pejë, Republika e Kosovës Министерот за одбрана Фатмир  Бесими на Регионален состанок на министри за одбрана во Пеќ, Република Косово

Министерот за одбрана Фатмир Бесими на Регионален состанок на министри за одбрана во Пеќ, Република Косово

Министерот за одбрана на Република Македонија г-дин Фатмир Бесими денес зема учество на првиот регионален министерски состанок кој за прв пат се одржува во Република Косово, каде што земаа учество министри и високи преставници  од Република Албанија, Црна Гора, Хрватска, Словенија  како и контра адмиралот Марк Монтгомери од Европската Команда на САД. На состанокот се […]