Вести

Fillon  jubileu i dhjetë i "Kampusit Veror"Започна десеттиот јубилеен „Летен кампус“

Започна десеттиот јубилеен „Летен кампус“

Сто и дваесет питомци и студенти од Северна Македонија и 11 партнерски и пријателски земји во следните две недели ќе учествуваат на десеттиот Летен кампус кој во организација на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ од денеска се реализира на полигонот „Криволак“ и тренинг центарот „Пепелиште“. На отворањето на кампусот, заменикот – министер за одбрана, Беким […]

Shekerinska në Qendrën e Trajnimit të Pilotëve: Ofrojmë mësimdhënie shumë cilësore fluturimi, ftoj të rinjtë të aplikojnë në konkursin e hapur Шекеринска во Центарот за обука на пилоти: Нудиме врвна настава за летање, ги повикувам младите да се пријават на отворениот Конкурс

Шекеринска во Центарот за обука на пилоти: Нудиме врвна настава за летање, ги повикувам младите да се пријават на отворениот Конкурс

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска денеска од Центарот за обука на пилоти ги повика сите млади граѓани на нашата земја со завршено високо образование и стекнати 180 кредити да се пријават на отворениот Конкурс за прием на кандидати и по завршувањето на обуката да станат пилоти во Армијата на Република Северна Македонија. Центарот за обука […]

The monitoring of the environment during the "Decisive Strike" exercise confirmed that there are no harmful consequences to the environment, citizens and their healthMonitorimi i mjedisit jetësor gjatë stërvitjes "GHoditje Vendimtare" konfirmoi se nuk ka pasoja të dëmshme për natyrën, qytetarët dhe shëndetin e tyreМониторингот на животната средина за време на вежбата „Одлучен удар“ потврди дека нема штетни последици по природата, граѓаните и нивното здравје

Мониторингот на животната средина за време на вежбата „Одлучен удар“ потврди дека нема штетни последици по природата, граѓаните и нивното здравје

Мониторингот на животната средина извршен за време на вежбата „Одлучен удар“ во соработка со лабораторијата „АМБИКОН“ на штипскиот Универзитет „Гоце Делчев“ и институтот за јавно здравје покажа дека во текот на вежбата не се предизвикани никакви штетни последици по природата, граѓаните и нивното здравје. Министерката Шекеринска при денешната посета на „Криволак“ информираше за резултатите од […]

Shekerinska and Boskovic in Krivolak: "Decisive Strike" ends with success, the monitoring showed that it does not pollute the environment; the railway line to the military range has been reconstructedShekerinska dhe Boshkoviq në Krivollak: "Goditja Vendimtare" përfundon me sukses, monitorimi tregoi se nuk ndot mjedisin, rindërtohet vija hekurudhore afër poligonit Шекеринска и Бошковиќ на Криволак: „Одлучен удар“ завршува со успех, мониторингот покажа дека не ја загадува околината, реконструиран железничкиот крак до полигонот

Шекеринска и Бошковиќ на Криволак: „Одлучен удар“ завршува со успех, мониторингот покажа дека не ја загадува околината, реконструиран железничкиот крак до полигонот

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и министерот за одбрана на Црна Гора, Предраг Бошковиќ, денеска на армискиот полигон „Криволак“ ги посетија припадниците на Армијата на Република Северна Македонија и на војската на Црна Гора, кои како дел од вежбата „Одлучен удар“ извршија артилериско боево гаѓање со минофрлачи. Министрите Шекеринска и Бошковиќ го изразија своето задоволство […]

Објавен е Конкурсот за обука на воени пилоти

Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ во рамките на Министерството за одбрана, денеска го објави Конкурсот за запишување на слушатели на стручно оспособување и усовршување на родот авијација за потребите на Армијата. Упатуваме повик до сите граѓани државјани на Република Северна Македонија кои имаат желба да станат воени пилоти и кои имаат завршено прв циклус на […]

Shekerinska në Forumin e Brukselit të Fondit Marshall Gjerman: me udhëheqje, guxim dhe vendosmëri Maqedonia e Veriut ka arritur anëtarësimin në NATO Шекеринска на Бриселскиот форум на Германскиот Маршалов Фонд: со лидерство, храброст и одлучност Северна Македонија стигна до членството во НАТО

Шекеринска на Бриселскиот форум на Германскиот Маршалов Фонд: со лидерство, храброст и одлучност Северна Македонија стигна до членството во НАТО

Министерката Шекеринска учествуваше на Бриселскиот форум на Германскиот Маршалов Фонд, каде на панелот посветен на иновациите и новиот пристап кон безбедноста говореше за постигнатиот историски успех на Северна Македонија на патот кон полноправно членство во НАТО, домашните реформи и процесите на демократизација на општеството, но и новиот пристап и начин на размислување на лидерите. „Новиот, […]

Shekerinska at the North Atlantic Council in Brussels – today’s meetings devoted to defence budgeting and the mission in AfghanistanShekerinska në Këshillin e Atlantikut të Veriut në Bruksel - takimet e sotme kushtuar buxhetimit të mbrojtjes dhe misionit në AfganistanШекеринска на Северноатлантскиот совет во Брисел - денешните состаноци посветени на буџетирањето на одбраната и мисијата во Авганистан

Шекеринска на Северноатлантскиот совет во Брисел – денешните состаноци посветени на буџетирањето на одбраната и мисијата во Авганистан

Министерскиот состанок на Северноатлантскиот совет на Алијансата на кој учествува министерката за одбрана Радмила Шекеринска, продолжи денеска со две сесии, посветени на буџетирањето на одбраната и на мисијата на Алијансата во Авганистан, „Одлучна поддршка“. Министерката Шекеринска информираше дека буџетот за одбраната во последните две години расте а државата е на одличен пат зацртаните 2 посто […]

Minister Shekerinska in Brussels: meeting of the North Atlantic Council, bilateral meetings with defence ministers of NATO countriesMinistrja Shekerinska në Bruksel: Takim i Këshillit të Atlantikut të Veriut, takime dypalëshe me ministrat e mbrojtjes të NATO-sМинистерката Шекеринска во Брисел: состанок на Северноатлантскиот совет, билатерални средби со министри за одбрана на НАТО земји

Министерката Шекеринска во Брисел: состанок на Северноатлантскиот совет, билатерални средби со министри за одбрана на НАТО земји

Министерката Радмила Шекеринска, вчера и денес во Брисел учествува на министерски состаноци на Северноатлантскиот совет на ниво министри за одбрана, втор пат по потпишувањето на пристапниот протокол за членство на нашата земја во Алијансата. Северна Македонија активно учествува во дискусиите за важни глобални прашања. На првата сесија на состанокот на министрите за одбрана се зборуваше […]

Minister Shekerinska at the NATO defence ministers meetingMinistrja Shekerinska në takime ministrash të mbrojtjes nga Aleanca e NATO-sМинистерката Шекеринска на состаноци на министри за одбрана на НАТО - Алијансата

Министерката Шекеринска на состаноци на министри за одбрана на НАТО – Алијансата

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, денеска во седиштето на НАТО во Брисел учествува на министерски состаноци на Северноатлантскиот совет на Алијансата. Ова е второ учество на министерката на состанок во формат министри за одбрана, по историското учество на овој состанок на 13 и 14 февруари годинава, веднаш по потпишувањето на пристапниот протокол за членство и […]

Ministrja Shekerinska hapi seminarin "Relacionet legjislative në mbrojtje“Министерката Шекеринска го отвори семинарот „Законодавни релации во одбраната“

Министерката Шекеринска го отвори семинарот „Законодавни релации во одбраната“

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска во Здружената оперативна команда на Армијата, во касарната „Боро Менков“ во Куманово го отвори семинарот на тема „Законодавни релации во одбраната“, организиран од Министерството за одбрана и американската Канцеларија за одбранбена соработка. Министерката Шекеринска на отворањето на семинарот ја потенцираше важноста на усогласеноста на законските регулативи во периодот на […]

Shekerinska at the exercise Determined Strike: We have demonstrated that we deserve to be a member of NATO, all compliments go to our soldiers and officersShekerinska në starvitjen “Goditja  Vendimtare”: Dëshmuam se e meritojmë të jemi anëtarë të NATO-s, komplimente deri te ushtarët dhe oficerët tanë Шекеринска на вежбата Одлучен удар: Покажавме дека заслужуваме да бидеме членка на НАТО, сите комплименти до нашите војници и офицери

Шекеринска на вежбата Одлучен удар: Покажавме дека заслужуваме да бидеме членка на НАТО, сите комплименти до нашите војници и офицери

Северна Македонија ќе стане членка на НАТО, а денеска покажавме дека тоа го заслужуваме, рече министерката за одбрана Радмила Шекеринска по денешната показна вежба на Денот за високи гости на вежбата „Одлучен удар“. „Република Северна Македонија набрзо ќе стане 30. членка на НАТО алијансата. Тоа значи не само седење на истата маса, туку и заеднички […]

High interoperability and display of developed skills and capabilities – “Decisive Strike” Open Day Ndërveprim i lartë dhe demonstrimi i aftësive dhe shkathtësive të zhvilluara – Ditë e hapur e stërvitjes “Goditja Vendimtare“Висока интероперабилност и приказ на развиени вештини и способности – Отворен ден на вежбата „Одлучен удар“

Висока интероперабилност и приказ на развиени вештини и способности – Отворен ден на вежбата „Одлучен удар“

Офанзивни операции на пешадиската баталјонска група на Армијата, заедно со припадниците на Националната гарда на Пенсилванија од САД, воздухоплови на Армијата, како и воздухопловот Б-52 на вооружените сили на САД, можеа да се видат на денешниот Ден за високи гости на вежбата „Одлучен удар“ која вклучува над 2.700 припадници на армиите на Република Северна Македонија, […]