Началник на Генералштабот на Армијата на Република Македонија

генерал-мајор
Васко Ѓурчиновски

ngs_arm Velickovski Metodija
Дата и место на раѓање:
11.06.1970 година во Тетово, Република Македонија.

Воено образование:

Средно воено училиште на копнена војска, Сараево, БиХ, 1984-1988;
Воена академија КоВ, смер пешадија, (Белград и Сараево), 1988-1991;
Постдипломски студии (CJSC, Соединети Американски Држави, Kaнзас) 2001-2002;
Високи одбранбени студии (Вооружени сили на Република Италија, Рим), 2012-2013;
Бројни курсеви за специјални операции во земјата и странство;
Курсеви за мировни мисии на Обединетите нации во земјата и странство;
Курс за односи со јавноста и штабен офицер во баталјон и бригада;
Курс за воена терминологија и комбинирани здружено наменски сили;
Основни и напредни курсеви за Англиски и Италијански јазик;
Учесник на бројни вежби на специјални единици и единици на копнена војска во земјата и странство;
Учесник во мисија на Обединетите нации во Либан, УНИФИЛ 2008-2009.

Воена кариера:

Командир на противтерористички вод во Воена полиција, Скопје, 1992-1994;
Заменик командир на противтерористичка чета, 1994;
Командир на противтерористичка чета, 1995-1998;
Заменик командант на баталјон за специјални намени, 1998-2000;
Началник на С-3 во команда на специјални единици, 2002-2003;
Командант на Извидувачки баталјон, 2003;
Началник на С-5 во команда на пСО, 2004;
Командант на 1. баталјон во 2мпбр, Тетово, 2004-2007;
Началник на одделение за обука и вежби во Г-3 на ЗОК, Куманово, 2007-2010;
Командант на 3.пешадиска бригада во ЗОК, Куманово, 2010-2011;
Аѓутант на Врховниот командант на Вооружените сили на Република Македонија, од март 2011 – февруари 2015;
Командант на пСО од 18.08. 2013-18.08. 2015;
Командант на здружена оперативна команда 18.08. 2015;
Воен претставник на Р. Македонија на НАТО во Брисел;
Началник на Генералштабот на Армијата на Република Македонија.

Унапредувања:

Потпоручник 1991-1992;
Поручник 1992-1995;
Капетан 1995-1998;
Капетан на 1 класа 1998 – 2003;
Мајор 2003-2007;
Потполковник 2007-2010;
Полковник 2010-2013;
Бригаден генерал 30.12.2013;
Генерал-мајор 30.12.2015.

Странски јазици:

Англиски;
Италијански.

Контакт:

Телефон: + 389 2328-2012

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail