ВА Вести

The Commander of the US Army in Europe visited the Military AcademyKomandanti i forcave tokësore të ShBA-ve në Evropë e vizitoi Akademinë ushtarakeКомандантот на копнените сили на САД во Европа ја посети Воената академија

Командантот на копнените сили на САД во Европа ја посети Воената академија

На 15.02.2012 година Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје, придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип ја посети Командантот на копнените сили на САД во Европа, генерал-потполковник Марк Хертлинг. Високиот гостин од армијата на САД беше придружуван од Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал-мајор Горанчо Котески. Во рамките на посетата, прво беше […]

Vizitë e kursit të skijimit të kadetëve të Akademisë ushtarake nga ana e ambasadorit të Maqedonisë në Mal të ZiПосета на обуката по скијање на питомците од Воената академија од македонскиот амбасадор во Црна гора

Посета на обуката по скијање на питомците од Воената академија од македонскиот амбасадор во Црна гора

На 26.01.2011 година на големо задоволство на целата генерација на питомци од втора година на Воената академија ,,Генерал Михаило Апостолски”- Скопје, придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип, заедно со нивните командири од Центарот за обука питомци при Командата за обука и инструкторскиот тим, се реализаираше посета на обуката по скијање од страна на македонскиот […]

The skiing training of the cadets from the Military Academy in Montenegro is running successfullyKursi i skijimit me kadetët e Akademisë ushtarake në Mal të Zi është duke u zhvilluar me suksesУспешно тече обуката по скијање со питомците од Воената академија во Црна гора

Успешно тече обуката по скијање со питомците од Воената академија во Црна гора

На 24 јануари околу 21:00 часот целата генерација на питомци од втора година на Воената академија ,,Генерал Михаило Апостолски”- Скопје, придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип, заедно со нивните командири од Центарот за обука питомци при Командата за обука и инструкторскиот тим пристигаа во Колашин, Црна Гора каде беа срдечно пречекани и сместени во […]

The second year Military Academy Cadets to attend a skiing training in MontenegroKadetët e vitit të dytë të Akademisë ushtarake udhëtuan në Mal të Zi në kursin për skijimПитомците од втора година на Воената академија отпатуваа на обука по скијање во Црна Гора

Питомците од втора година на Воената академија отпатуваа на обука по скијање во Црна Гора

На 24.01.2012 година питомците од втора година на Воената академија ,,Генерал Михаило Апостолски”- Скопје, придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип се упатија кон Колашин, Црна Гора за реализацијата на активноста „Обука во скијање“, во периодот од 24 јануари до 04 февруари 2012 година. Целата генерација (во чиј состав има и шест питомци од Црна […]

Visit of the Military Academy by the Minister of Defence of Bosnia and Herzegovina Vizitë e Akademisë ushtarake nga ana e ministrit të mbrojtjes të B dhe HПосета на Воената академија од страна на министерот за одбрана на БиХ

Посета на Воената академија од страна на министерот за одбрана на БиХ

На ден 05.12.2011 година во време од 11:35 до 13:45 часот, Воената академија ,,Генерал Михаило Апостолски”- Скопје придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип, ја посети високата делегација од Босна и Херцеговина, предводена од Министерот за одбрана на БиХ г-динот д-р Селмо Цикотиќ во придружба на Министерот за одбрана на РМ, г-динот д-р Фатмир Бесими. […]

Huge success of the Military Academy at the competition in International Humanitarian and Military Law Suksesi i madh i ekipit nga Akademia ushtarake Në garat Internacionale në të drejtën luftarake dhe humanitare ndërkombëtareОгромен успех на тимот од Воената академија на Интернационалниот натпревар по меѓународно хуманитарно и воено право

Огромен успех на тимот од Воената академија на Интернационалниот натпревар по меѓународно хуманитарно и воено право

Во период од 16 до 21 ноември 2011 година во Сараево, Босна и Херцеговина, се одржа деветтата по ред Симулација на суд (Moot Court) по меѓународно хуманитарно и воено право, во организација на Организацијата на Меѓународниот црвен крст. На ова престижно натпреварување кое многумина го нарекуваат и „мини европско натпреварување по Меѓународно хуманитарно и воено […]

РАНГ ЛИСТИ на кандидатите за магистерски студии и за кандидатите за Стручно-специјалистички студии за извршување на командни и штабни должности во Армијата на Република Македонија

Ранг-листа на кандидати кои ги испонуваат условите од конкурсот објавен на 29.12.2010 година, II (втор) пријавен рок, за прием на Специјалистички стручни студии (специјализација) за оспособување на кандидати за извршување на командни и штабни должности во АРМ.pdf Ранг-листи на кандидати пријавени на конкурсот објавен на 29.12.2010 година за прием  на втор циклус на студии (магистратура).pdf

Second lecture at the Military Academy by the visiting professor from the Swedish National Defence CollegeLigjerata e dytë në Akademinë ushtarake nga profesori vizitues i Kolegjit nacional zviceran  për mbrojtjeВторо предавање на Воената академија од  визитинг професор на шведскиот Национален колеџ за одбрана

Второ предавање на Воената академија од визитинг професор на шведскиот Национален колеџ за одбрана

На ден 07.11.2011 од 09:45 до 11:30 во Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, професорот полковник проф. д-р John Andreas Olsen, по втор пат ја посети академијата и го одржа своето предавање на тема „Променливиот карактер на војната“. Полковникот Olsen е доктор по историја и меѓународни односи, во периодов на должност Заменик командант и […]

Учество на Гран При турнир во стрелаштво СКОПЈЕ 2011

Учество на Гран При турнир во стрелаштво СКОПЈЕ 2011

На покана на Македонската спортска стрелачка федерација, Воената академија ,,Генерал Михаило Апостолски” – Скопје, како придружна членка на универзитетот ,,Гоце Делчев” од Штип, учествување на меѓународниот турнир во стрелаштво, што се одржа на 25.09.2011 година на стрелиштето Камник во Скопје. На турнирот учествуваа над 400-тини стрелци од АРМ, МВР, Факултетот за безбедност, Воената академија, Факултетите […]

The cadets from the Military Academy took their solemn oaths of serviceBetimi solemn i kadetëve të Akademisë UshtarakeСвечена заклетва на питомците на Воената Академија

Свечена заклетва на питомците на Воената Академија

Знаењето е главното оружје за одбрана, мир и успех. Тоа, денес на свечената заклетва во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје на младите питомци им го порача министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими. Министерот Бесими осврнувајќи се на придобивките од континуираниот развој во сферата на военото образование истакна дека „оваа наша образовна институција ја […]