ВА Вести

Продолжуваат активностите на летниот кампус 2014

Visit of a group of students and professors to NATO HQ in Brussels Një grup me studentë dhe profesorë vizitojnë selinë e NATO-së në BrukselПосета на група студенти и професори на седиштето на НАТО во Брисел

Посета на група студенти и професори на седиштето на НАТО во Брисел

Трета година по ред благодарение на иницијативата на Мисијата на Република Македонија при НАТО и со поддршка на НАТО Дивизијата за јавна дипломатија, група студенти и професори од петте државни универзитети од Република Македонија се во посета на седиштето на НАТО во Брисел. Студентите при посетата се запознаа со тековната агенда на НАТО, новите безбедносни […]

Запознавање со културно-историското богатство на Македонија – дел од „Летниот кампус 2014“

Во рамките на четвртата фаза, учесниците на овогодинешниот „Летен кампус 2014“, имаа можност да се запознаат со културното и историско богатство на Република Македонија, а воедно и подобро да се запознаат меѓу себе и да стекнат нови пријателства. Имено, како дел од организирана тура, учесниците ја посетија Битола, каде имаа можност да се запознаат со […]

Ориентационо - кондиционен марш на непознато земјиште

Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште

На третиот ден од меѓународниот Летен кампус 2014 за првпат се спроведе практичната вежба „Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште“ (Land navigation) каде 144 питомци од Македонија, Соединетите Американски држави, Босна и Херцеговина, Велика Британија, Косово, Германија, Црна Гора, Бугарија поделени во 18 мултинационални тимови работеа на топографска карта по НАТО стандарди со УТМ […]

Summer Campus 2014 - day 2„ЛЕТЕН КАМПУС 2014“ - Втор ден

„ЛЕТЕН КАМПУС 2014“ – Втор ден

Академски дел на летниот кампус Успешно беше реализирана првата фаза од четирите фази од планот на Летниот кампус 2014, која го претставува академскиот дел на кампусот. Оваа фаза траеше два дена, а започна веднаш по отварањто. Академскиот дел од кампусот се состоеше од низа предавања реализирани од страна на еминентни професори од земјата и странство. […]

Hapja e Kampusit Veror 2014Отварање на летниот кампус 2014

Отварање на летниот кампус 2014

“Денес официјално започна еден од највозбудливите периоди во академската година. Во релативно кратко време, секој учесник на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект ќе има можност да го надгради своето знаење и обука и  да склучи  нови пријателства, кој ќе помогнат во градењето на нивната понатамошна кариера.- со овие зборови деканот на Воената Академија полк. Д-р Орце […]

PROFESORI NGA AKADEMIA USHTARAKE MBAJTI LIGJERATË EKSPERTE PËR OFICERË TË NATO-S DHE TË VENDEVE TË PpP, SI DHE PËR NËPUNËS  NGA INSTITUCIONET E RMПРОФЕСОР ОД ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ОДРЖА ЕКСПЕРТСКО ПРЕДАВАЊЕ НА ОФИЦЕРИ ОД НАТО И ПЗМ ЗЕМЈИ И ВРАБОТЕНИ ВО ИНСТИТУЦИИ ОД РМ

ПРОФЕСОР ОД ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ОДРЖА ЕКСПЕРТСКО ПРЕДАВАЊЕ НА ОФИЦЕРИ ОД НАТО И ПЗМ ЗЕМЈИ И ВРАБОТЕНИ ВО ИНСТИТУЦИИ ОД РМ

На ден 12.05.2014 година во рамките на меѓународната НАТО работилница „Курс за односи со јавноста – основно ниво I“ свое предавање одржа професорот д-р Лазар Ѓуров, доцент, мајор од Воената академија (предметен наставник по предметот Комуникации и комуникациски вештини). Тој на присустните низ особено интерактивна атмосфера и динамично предавање им ги пренесе неговите знаења на […]

Participation of representatives from the Military Academy on a round table in the field of fire safety, held in Sveti NikolePjesëmarrje e përfaqësuesëve nga Akademia Ushtarake në tryezën e rrumbullakët në fushëm e sigurisë nga zjarret e mbajtur në Shën NikollëУчество на претставници од  Воената академија на тркалезна маса од областа на безбедност од пожари одржана во Свети Николе

Учество на претставници од Воената академија на тркалезна маса од областа на безбедност од пожари одржана во Свети Николе

Благодарение на потпишаниот договор за меѓусобна соработка помеѓу Министерството за одбрана и Меѓународниот Славјански Универзитет „Г.Р. Державин“ – Свети Николе, на 10.05.2014 година студентите на Воената акдемија од 4. година на насоката Управување со кризи заштита и спасување присуствуваа на целодневна настава преку организирање на тркалезна маса на тема: „Организација, тактика на гаснење пожар на […]

Professors from the Military Academy as lecturers and participants in the NATO course on the terrorist use of cyberspace Profesorët nga Akademia Ushtarake ligjerues dhe pjesëmarrës të NATO Kursit dedikuar shfrytëzimit të hapësirës kibernetike nga ana e terroristëveПрофесорите од Воената академија предавачи и учесници на НАТО Курс посветен на користењето на сајбер просторот од страна на терористите

Професорите од Воената академија предавачи и учесници на НАТО Курс посветен на користењето на сајбер просторот од страна на терористите

Во организација на НАТО центарот за извонредност – „NATO Centre of Excellence-Defense Against Terrorism (COE-DAT)“ од Анкара, Република Турција, во период од 05-09 Мај оваа година, беше одржан курсот „Користењето на сајберпосторот од страна на терористите“. Врз основа на претходна покана од страна на раководството на НАТО центарот, во улога на поканети пленарни предавачи учество […]

Akademia ushtarake udhëheqës në organizimin dhe realizimin e edhe një nismeje në fushën e sigurisë kibernetikeВоената академија предводник во организацијата и реализацијата на уште една регионална иницијатива во доменот на сајбер безбедност

Воената академија предводник во организацијата и реализацијата на уште една регионална иницијатива во доменот на сајбер безбедност

Во период од 05-07 Мај оваа година во соработка со RACVIAC Центарот за безбедносна соработка во Загреб, Хрватска, професорите од Воената академија учествуваа во организацијата и реализацијата на регионаланата конференција на националните тимови за одговор во случај на компјутерски инциденти Computer Emergency Response Team (CERT – CIRT – CSIRT), насловена како  „Present cooperation among regional […]