ВА Вести

Complex exercise for the future officers of Macedonia and partner countries: DV Day for Summer Campus 2015Stërvitje komplekse për oficerët e ardhshëm në Maqedoni dhe vendet partnere: Dita për Mysafirë të Shquar „Kampusi Veror 2015“Комплексна вежба за идните офицери во Македонија и земјите-партнери: Ден за високи гости на „Летниот кампус 2015“

Комплексна вежба за идните офицери во Македонија и земјите-партнери: Ден за високи гости на „Летниот кампус 2015“

На завршниот ден од овогодинешниот Летен кампус, 9 јули, на армискиот полигон „Криволак“ кулминираше интероператибилноста помеѓу питомците од Република Бугарија, Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Косово, Црна Гора, Република Полска, Република Турција, Обединетото Кралство и Соединетите Американски Држави како и студентите од Факултетот за безбедност, Европскиот универзитет и УКИМ. На денот за високи гости […]

Зголемување на интероперабилноста помеѓу идните лидери на партнерските земји – продолжуваат активностите на Летниот кампус 2015

Зголемување на интероперабилноста помеѓу идните лидери на партнерските земји – продолжуваат активностите на Летниот кампус 2015

Тактичко- борбениот тренинг со Оклопни транспортери, медицински тренинг, урбани операции, тренинг со импровизирани експлозивни направи, медијација и преговарање, како и медиа тренинг се дел од активностите кои во моментов се реализираат на Летен Кампус кој се одржува од 29 јуни до 09 јули во армискиот полигон „Криволак“ и тренинг центарот „Пепелиште“. Кадетите и студентите од […]

Започна мултинационалниот „Летен Кампус 2015“

Започна мултинационалниот „Летен Кампус 2015“

Со свечена церемонија на 30 јуни во центарот за обука „Пепелиште” официјално беше отворен шестиот по ред „Летен кампус 2015“ на кој голем број питомци и студенти од 10 различни земји ќе имаат можност да се обучат и научат како да соработуваат во мултинационална средина и да го покажат и докажат своето искуство стекнато на […]

Minister Jolevski is visiting the Military Academy and the Public Affairs Regional CentreMinistri Jolevski vizitoi Akademinë Ushtarake dhe Qendrën Rajonale për Marrëdhënie me PublikunМинистерот Јолевски во посета на Воената академија и Регионалниот центар за односи со јавноста

Министерот Јолевски во посета на Воената академија и Регионалниот центар за односи со јавноста

Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје и Регионалниот центар за односи со јавноста беа двете образовни институции кои денеска ги посети министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски. Министерот Јолевски на Воената академија беше информиран за подготовките за учебната 2014-2015 година и за плановите за развој на оваа високообразовна институција, што е, потенцира […]

New officers ready to serve for their own Army – promotion of the 14th class cadets of the Military AcademyOficerët e rinj të gatshëm të shërbejnë në Armatën e tyre – promovohet brezi i 14 i kadetëve të Akademisë ushtarakeНовите офицери подготвени да служат на својата Армија – промоција на 14. класа питомци на Воената академија

Новите офицери подготвени да служат на својата Армија – промоција на 14. класа питомци на Воената академија

Триесет и четири питомци од 14. класа на Воената академија како и двајца слушатели на родот авијација, денеска на свеченост во касарната „Гоце Делчев“ беа промовирани во офицерски чин. По тој повод, министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски, на новорпомовираните поручници и потпоручници им порача дека токму нивната посветеност, нивното залагање се доказ […]

Gender aspects in defence for the first time elaborated in the graduation thesis of a cadet of the Military Academy “General Mihaljo Apostolski” – Skopje Aspektet gjinore në Mbrojtje të përfshira për herë të parë në punim diplome nga kadete e Akademisë Ushtarake „Gjeneral Mihailo Apostollski“-ShkupРодовите аспекти во одбраната за првпат содржани во дипломска работа од питомец на  на Воената Академија„Генерал Михаило Апостолски“-Скопје

Родовите аспекти во одбраната за првпат содржани во дипломска работа од питомец на на Воената Академија„Генерал Михаило Апостолски“-Скопје

На Воената Академија „Генерал Михаило Апостолски“-Скопје, во текот на денешниот ден, беше одбранета дипломска работа на тема „Родовиот аспект, особините на личноста и механизмите за прилагодувањето на питомците во Воената Академија“, во која за прв пат беа содржани родовите аспекти во одбраната и безбедноста, преку интегриран пристап на продлабочена теориска разработка и практично истражување со […]

Academic ball for the cadets from the 14th class of the Military AcademyBalli akademik për kadetët e brezit të 14 të Akademisë UshtarakeАкадемски бал за питомците од 14. класа на Воената академија

Академски бал за питомците од 14. класа на Воената академија

По повод завршувањето на додипломските студии на 14 класа питомци на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, денес во Домот на АРМ се одржа Академски бал. По повод оваа пригода, министерот за одбрана, Зоран Јолевски, во своето обраќање пред присутните питомци, идни офицери во Армијата на Република Македонија најнапред го искажа своето задоволство што […]

Macedonia deserves to be part of the NATO-Alliance: lecture by Sally Painter at  the Military AcademyMaqedonia meriton të jetë pjesë e Aleancës së NATO-a: ligjeratë nga Seli Peinter në Akademinë UShtarakeМакедонија заслужува да биде дел од НАТО-Алијансата: предавање на Сели Пеинтер на Воената академија

Македонија заслужува да биде дел од НАТО-Алијансата: предавање на Сели Пеинтер на Воената академија

„Довербата и смелоста се есенцијални за проширувањето на Алијансата. Република Македонија заслужува да биде дел од НАТО и лидерството во земјата треба да продолжи со своите активности за да ја достигне оваа цел“, рече Сели Пеинтер во своето предавање на Воената академија, на тема „НАТО самитот во Кардиф: Стратегија за проширување и искуства од претходните […]

Соработката е придобивка за сите – заклучок од меѓународниот „Летен кампус 2014“

Соработката е придобивка за сите – заклучок од меѓународниот „Летен кампус 2014“

Армискиот полигон „Криволак“ денес беше местото на кое 170 кадети од 8 земји од регионот и пошироко, имаа можност да ги покажат своите вештини и знаења кои ги стекнуваа и надградуваа за време на меѓународниот проект „Летен кампус 2014“ кој се одржуваше изминатите две недели на полигонот „Криволак“ и во центарот за обука „Пепелиште“. За […]

Хуманитарна акција на питомците – учесници на „Летниот кампус 2014“

Питомците од „Летниот кампус 2014“ во координација со Црвениот крст на Република Македонија и локалната самоуправа на општина Неготино, денес, на Центарот за луѓе со пречки во развојот „Порака” – Неготино му донираа еднодневна ужина и други подароци од сите припадници на овој меѓународен проект. Оваа активност која е дел од цивилно-воената соработка, применувајќи го […]